Άλμα 62 θέσεων για την Αθήνα

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Noέμβριος 2019, τ. 988
START-UPS της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

 

Απέδωσαν οι πολιτικές στήριξης των startups τα προηγούμενα χρόνια

 

Αν και η Αθήνα έχει αναβαθμιστεί κατά 62 θέσεις στο Startup Blink Ecosystem Rankings Report, για το 2019, στην κατάταξη πόλεων με οικοσυστήματα startups, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ελλάδα, που ως χώρα υποβιβάστηκε κατά 6 θέσεις στη σχετική λίστα.

Το Startup Blink Ecosystem Rankings Report χαρτογραφεί και αξιολογεί τα startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες, καταγράφοντας και τις τάσεις της εκάστοτε περιοχής όσον αφορά την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η Startup Blink έχει αξιοποιήσει δεδομένα από την πλατφόρμα Crunchbase και τη SimilarWeb, οι οποίες συλλέγουν στοιχεία και δεδομένα για νεοφυείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, ελήφθησαν υπόψη ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και των οργανισμών που στηρίζουν την επιχειρηματικότητα, η ποιότητα των νεοφυών επιχειρήσεων της εκάστοτε περιοχής, δηλαδή o οικονομικός αλλά και πολιτισμικός αντίκτυπός τους στο οικοσύστημα των startups και, τέλος, το επιχειρηματικό περιβάλλον των χωρών.

Η Ελλάδα το 2019 κατατάσσεται στην 42η θέση, έχοντας χάσει 6 θέσεις σε σύγκριση με τα στοιχεία της προηγούμενης έκθεσης που δημοσιεύτηκε το 2017. Αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στη σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει τα startup οικοσυστήματα αναπτυσσόμενων οικονομιών, εν αντιθέσει με εκείνα ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν σημειώσει ελαφριά υποχώρηση.

Ενδεικτικά, ως ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, η Ινδία ανέβηκε 20 θέσεις σε σχέση με το 2017, στη 17η, ενώ η Ινδονησία, παρότι διατήρησε σταθερή τη θέση της στη σχετική λίστα, βρίσκεται στην 41η θέση, ξεπερνώντας οριακά την Ελλάδα.

Ωστόσο, η Αθήνα έχει αναβαθμιστεί 62 θέσεις, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στην 101η, σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που έχει υποβιβαστεί 27 θέσεις και εντοπίζεται στην 197η.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο βασικά κέντρα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η είσοδος περισσότερων πόλεων στη διαδικασία ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων θα μπορούσε να ενισχύσει τη συνολική ανάπτυξη των startups, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού.


Οι άλλες χώρες

Στον αντίποδα, η Ισπανία σκαρφάλωσε 4 θέσεις, φιγουράροντας στη 10η, ενώ η Πορτογαλία υποχώρησε κατά 5 θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 29η. Αμετακίνητη στην 25η θέση βρίσκεται η Ιταλία, ενώ η Γαλλία συμπληρώνει τη χρυσή ενδεκάδα, υποχωρώντας ωστόσο δύο θέσεις.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας για ακόμη μια φορά βρίσκονται οι «Βig 4» – χαρακτηρισμός που αποδίδει η ίδια η έκθεση στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά αλλά και το Ισραήλ, που αποτελούν το λίκνο της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ειδικά οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων χωρών, όπως αποδεικνύει και ο αριθμός των αμερικανικών πόλεων που φιγουράρουν στη σχετική κατάταξη των startup οικοσυστημάτων. Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερες από 400 πόλεις, δηλαδή το 40% του συνόλου της σχετικής κατάταξης, είναι από τις ΗΠΑ.

Αιτία για τη χαμηλή θέση της Ελλάδας θεωρούνται τα μόνιμα προβλήματα της γραφειοκρατίας και της χρηματοδότησης.

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνονται και από την έκθεση Startup Heatmap Report 2019 της ομώνυμης πλατφόρμας συλλογής δεδομένων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην ΕΕ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη των startup οικοσυστημάτων, αλλά και τη μετακίνηση των ιδρυτών τους ανά την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το 39% των startuppers στη χώρα μας καταφεύγει στο εξωτερικό, ενώ, αμέσως μετά, η Ιταλία βλέπει το 20% να στρέφεται σε άλλες χώρες για να κάνει τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η φυγή επιχειρηματιών στο εξωτερικό συνδέεται άρρηκτα με το φαινόμενο του brain drain, το οποίο οξύνθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στο δε εξωτερικό δεν κατέφυγαν μόνο όσοι ήθελαν να βρουν εργασία εκτός Ελλάδας, αφού υπάρχουν και εκείνοι που θέλησαν να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις (startups) εκτός χώρας για να διευκολύνουν την πρόσβασή τους τόσο σε διεθνείς αγορές όσο και σε χρηματοδότηση. Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό των ιδρυτών στην Ευρώπη που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αυξάνεται, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία έχουν επωφεληθεί περισσότερο από την έλευση των ιδρυτών άλλων χωρών.