Άνθρωπος 4.0: Για μια σοφή διαχείριση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης του Δημήτριου Λακασά

Ξεκινώντας από την –ευρύτατα συνειδητοποιημένη, πλέον– διαπίστωση ότι «ποτέ άλλοτε οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν είχαν τέτοια επίδραση στον άνθρωπο», αλλά και ότι ο ρυθμός των εξελίξεων αυτών συνεχώς επιταχύνεται, ο Δημήτρης Λακασάς, με δραστηριότητα ακριβώς στον χώρο της τεχνολογίας, έρχεται να τοποθετηθεί υπέρμαχος μιας καθαρά ανθρωπιστικής προσέγγισης στην ανάλυση αυτού του φαινομένου. Έρχεται να εξηγήσει πώς η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε βήμα της καθημερινότητας μπορεί να βελτιώσει αποφασιστικά το επίπεδο διαβίωσης, αλλά και πώς κινδυνεύει να οδηγήσει σε αυτοπαγιδεύσεις· να δείξει τις προοπτικές που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις έντασης τεχνολογίας, αλλά και τι θα απογίνουν οι υπόλοιπες σε μια εποχή κυριαρχίας των δεδομένων.

Η μέριμνα, στιγμές-στιγμές η αγωνία, για διάσωση της διάστασης του ανθρώπου (ο φοιτητής από την Γκάνα ή μια Πολιτεία της Ινδίας μπορεί να εκπαιδευτεί διαδικτυακά σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, να γίνει προγραμματιστής αιχμής, ή πάλι η επιτάχυνση της ιατροβιολογικής έρευνας μπορεί να φέρει την αντιμετώπιση απειλητικών έως τώρα ασθενειών) οδηγεί την αισιοδοξία του Δ. Λακασά. Χωρίς βέβαια να χάνει από το ραντάρ του τις μεταβαλλόμενες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες. Και χωρίς να αγνοεί το γεγονός ότι πάντα ένας «μαύρος κύκνος», μια αιφνίδια και μη αναμενόμενη αλλαγή, θα μπορεί να μας περιμένει στην επόμενη γωνία. Διδάσκοντας ότι «η αβεβαιότητα θα πρέπει να είναι σχεδόν ο κανόνας».

*Άνθρωπος 4.0: Για μια σοφή διαχείριση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, Δημήτριος Λακασάς, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα 2021, σελίδες 448, τιμή εκδότη: 18,80 ευρώ