Ανάκαμψη σε όλα τα μέτωπα

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΡΙΑ

της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη – vovolini@economia.gr

Αγαπητοί μου αναγνώστες,

Ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες κι επίσημα το φετινό καλοκαίρι, φορτωμένο προσδοκίες για οικονομική ανάκαμψη και για κάποια εκτόνωση, που έχουμε όλοι τόση ανάγκη. Στο μεταξύ όμως, η πανδημία άφησε βαθιά τα ίχνη της στους στατιστικούς δείκτες, αλλά και στη συμπεριφορά μας. Είναι ένας δρόμος που θα χρειαστεί ατομική ευθύνη, αλλά και συλλογική πειθαρχία για να τον βαδίσουμε σωστά.
Με το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, η Οικονομική Επιθεώρηση μπαίνει στο 88ο έτος αδιάκοπης κυκλοφορίας της. Έχοντας καταγράψει πάμπολλες κρίσεις και έναν παγκόσμιο πόλεμο, συνεχίζει την ανεξάρτητη πορεία της στον χρόνο με προσπάθεια για όσο το δυνατό πιο αντικειμενική ματιά.

Σημαντικό σταθμό στη δύσκολη αυτή διαδρομή αποτελεί κάθε χρόνο η βράβευση των νικητών του Φοιτητικού μας Διαγωνισμού, που είχε ξεκινήσει το 1994 τιμώντας τη συμπλήρωση τότε 60 ετών του περιοδικού, που λεγόταν ακόμη Βιομηχανική Επιθεώρηση. Το ζητούμενο ήταν μια ανάλυση και ένα όραμα για τη νέα επιχειρηματική Ελλάδα, με έμφαση στις έννοιες καινοτομία, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια. Η ανταπόκριση των φοιτητών ήταν και φέτος πλούσια και συγκινητική (βλ. σελ. 74).

Ακριβώς αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά που θα χρειαστούμε αν είναι να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους του Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας, που εγκρίθηκε πανηγυρικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ας προχωρήσουμε λοιπόν. Και για να φέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ας μην δοθεί άλλη παράταση στη διασύνδεση εκδιδόμενων τιμολογίων με τις εφορίες, το περίφημο my data, η εφαρμογή του οποίου αναβάλλεται συνεχώς. Ή, πάλι, ας προχωρήσει στα σοβαρά η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, ή πάλι η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Μόνο με πράξεις και όχι με προθέσεις θα χτιστεί θετικά το αύριο. Ωστόσο, όσο γίνεται συνείδηση σε όλους πόσο ισχυρή είναι η διασύνδεση με τον κόσμο γύρω μας, άλλο τόσο χρειάζεται να παρακολουθούμε με διορατικότητα όσα κινούνται στο παγκόσμιο στερέωμα. Στην τελευταία αυτή στροφή των πραγμάτων, χαρακτηριστικό της περιόδου που διανύουμε υπήρξαν οι ποικίλες, αναπάντεχες και μη, συναντήσεις ηγετών.
Ας ξεκινήσουμε με την κορυφαία συνάντηση στη Γενεύη των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν, που προσπάθησαν να ανοίξουν μια προοπτική αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο κορυφαίων παικτών, επαναφέροντας τουλάχιστον τους πρέσβεις τους στις θέσεις τους και δείχνοντας προς μια κατεύθυνση συγκράτησης των εξοπλισμών. Πλήθος όμως άλλα μέτωπα είναι ανοιχτά. Όπως έδειξε και η Κορυφή των G7 που προηγήθηκε, στην Κορνουάλη και με οικοδέσποινα τη Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία για μία ακόμη φορά εντυπωσίασε με την ήρεμη σοφία της, οι προοπτικές έντασης στο παγκόσμιο σύστημα παραμένουν ενεργές. Οι σχέσεις με τον άλλο μεγάλο παίκτη του συστήματος (την Κίνα) προβληματίζουν. Σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, το G7 είχε ήδη προχωρήσει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία για φορολόγηση των πολυεθνικών και του μεγάλου πλούτου, εκτιμώντας ότι η κατάχρηση των φορολογικών παραδείσων και η ένταση των ανισοτήτων υπονομεύουν πλέον την παγκόσμια τάξη.

Μια συνάντηση Κορυφής με εντελώς ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας –σίγουρα για το καίριο μέτωπο των ελληνοτουρκικών– είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, που ξεκινάει καθώς το τεύχος αυτό πορεύεται για το τυπογραφείο. Είχε προηγηθεί, στην Κορυφή του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, που θεωρήθηκε ότι θα βοηθήσει για «λιώσιμο των πάγων» και για ένα ηρεμότερο καλοκαίρι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Για την Κύπρο, καμία αναφορά προς το παρόν.

Στο ίδιο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποτιμηθεί η πρόοδος της κοινής προσπάθειας των «27» για αντιμετώπιση της πρόκλησης της επανεκκίνησης μετά την πανδημία του κορονοϊού (ενώ έχει μεσολαβήσει ήδη η πρώτη από κοινού έκδοση χρέους της ΕΕ για τον σκοπό αυτό), μια κίνηση που δείχνει ότι η συζήτηση για «Το Μέλλον της Ευρώπης» που ξεκίνησε έχει όχι μόνον σχεδιασμό επί χάρτου αλλά και ουσία. Στην άμεση γειτονιά μας, με την ευκαιρία των 3 χρόνων από τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα κρίνεται η συνολική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη.

Συνεχίζεται λοιπόν μια πολλαπλά παράξενη χρονιά, με μετασχηματισμό του διεθνούς σκηνικού και της κοινωνίας, αλλά και με έντονη τη σφραγίδα επιστημονικών ερευνών για την καταπολέμηση όσων ασθενειών μάς απειλούν, με το Αλτσχάιμερ στην πρώτη γραμμή, στην πορεία που χάραξε η πάλη κατά των πανδημιών.