Ανθολόγιο ελληνικής τυπογραφίας

 

Ανθολόγιο ελληνικής τυπογραφίας: Συνοπτική ιστορία της τέχνης του έντυπου ελληνικού βιβλίου από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα (επανακυκλοφορία)
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σελίδες 594, τιμή εκδότη: 45,00 ευρώ

 

Μια αληθινά μνημειακή έκδοση, που παρακολουθεί τη δημιουργία, την ανάδυση και την ωρίμανση της τυπογραφίας στον ελληνικό κόσμο –αν και όχι, αρχικά έστω, στον ελληνικό χώρο– κατά τη διάρκεια έξι αιώνων. Ο συνδυασμός της φιλολογικής αναδίφησης με τον κυρίως τομέα της τυπογραφίας, όπου η τεχνική συναντάται με την τέχνη, καθώς και η αναζήτηση εικόνων και στιγμιοτύπων από τη διαδρομή του ελληνικού βιβλίου –με Βενετία στο ξεκίνημα και μέχρι τις παραμονές των τυπογραφικών προκλήσεων της ψηφιακής εποχής– είναι μια ευκαιρία να περιπλανηθεί κανείς σ’ έναν κόσμο μαγικό, όσο και εντελώς άμεσο. Έγχρωμο φωτογραφικό υλικό από σελίδες και εξώφυλλα χαρακτηριστικών βιβλίων, βήμα προς βήμα αναζήτηση της αισθητικής των ελληνικών γραμματοσειρών, ακόμη και μια απλουστευμένη περιγραφή/απεικόνιση της εντυπωσιακής τεχνολογίας (πριν περάσουμε στην ψηφιακή ομογενοποίηση) δίνουν στον αναγνώστη τον μίτο της Αριάδνης.

Αληθινή προσφορά του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, στην ιδιαίτερη ούτως ή άλλως δουλειά του σκαπανέα Γιώργου Δ. Ματθιόπουλου, και πολύτιμη συνεισφορά των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης και της Εταιρείας Ελληνικών Τυπογραφικών Στοιχείων.