ΑΟΖ: Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Θεόδωρος Καρυώτης

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2019, σελίδες 96, τιμή εκδότη: 11,00 ευρώ

 

Παρών ήδη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ με κατάληξη το Montego Bay απ’ όπου προέκυψε η σύμβαση UNCLOS για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επ’ εσχάτων έχει εισβάλει στην καθημερινότητα της δημόσιας συζήτησης αλλά και στην καρδιά των διεθνών σχέσεων, ο Θόδωρος Καρυώτης εισφέρει στη σύντομη αυτή έκδοση –στην πολύτιμη σειρά «Μικρές Εισαγωγές» των Εκδόσεων Κ. Παπαδόπουλος– κάτι πολύ περισσότερο από μια εισαγωγή στη θεωρία και πρακτική της ΑΟΖ. Παρουσιάζει με εύληπτο και κατανοητό τρόπο το πώς δομήθηκε και πώς λειτουργεί το σύστημα εκείνο που επιδιώχθηκε να καταστήσει τους ωκεανούς «κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας».

Όπως έδειξαν –οδυνηρά για τη χώρα μας και επίφοβα για την ελληνική κοινή γνώμη– οι τέσσερεις δεκαετίες που ακολούθησαν, ιδίως δε τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι δυνατότητες οικονομικής εκμετάλλευσης των πόρων που περιλαμβάνουν/καλύπτουν οι θαλάσσιες ζώνες, μάλλον το αντίθετο απέδωσαν. Μια χωρίς τέλος αφορμή αντιθέσεων, έως και αντιπαλοτήτων, μεταξύ χωρών γύρω από τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση. Σήμερα, που η άλλοτε εξωτική λέξη/έννοια ΑΟΖ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, η παρουσίαση Καρυώτη δίνει τη δυνατότητα στον μη ειδικό πλην ενδιαφερόμενο αναγνώστη να αρχίσει να αντιλαμβάνεται περί τίνος ο λόγος. Ακόμη κι αν οι εξελίξεις γύρω από τη χρήση των υδρογονανθράκων θέσουν πρόωρα φρένο (αν και όχι τέρμα…) στην οικονομική υπόσχεση αυτών των φυσικών πόρων των θαλασσών, η συζήτηση για την ΑΟΖ δεν θα πάψει να δημιουργεί συγκινήσεις. Που η δύσκολη ελληνοτουρκική συνύπαρξη χρωματίζει δυσάρεστα, έως και επικίνδυνα.

Πολύτιμοι οι χάρτες του βιβλίου, που ο αναγνώστης μπορεί με μια απλή σάρωση του κωδικού QR που έχει το βιβλίο να δει σε πολύχρωμη αναλυτική προβολή στο κομπιούτερ ή το κινητό του.

ΑΔΠ