Αποτελεσματικές στρατηγικές στη ναυτιλία: Θεωρία και πρακτικές κορυφαίων πλοιοκτητών

Παύλος Εμμανουηλίδης – Γιώργος Τσαβλίρης

Εκδόσεις Κέρκυρα-Economia Publishing, Αθήνα 2021, σελίδες 264, τιμή εκδότη: 25,00 ευρώ / 17,00 ευρώ για φοιτητές

EPSON MFP image

Η ελληνική εκδοχή του Winning Shipping Strategies: Theory and Evidence from Leading Shipowners αποτελεί μιαν ιδιαίτερη εισαγωγή –με τα εργαλεία του μάνατζμεντ– στην αντίστοιχα ιδιαίτερη επιχειρηματική περίπτωση που αντιπροσωπεύει η ναυτιλία, και μάλιστα η ελληνική. Ο κορμός του βιβλίου, με την επιμέλεια του Παύλου Εμμανουηλίδη, που διδάσκει το θέμα στο Alba Graduate Business School, διερευνά πώς η χρήση των μοντέλων στρατηγικού μάνατζμεντ ήδη της εποχής Porter/HBS μπορεί να μεταφερθεί στη μελέτη και εν συνεχεία στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του ιδιαίτερου αυτού κλάδου που είναι η (ποντοπόρος) ναυτιλία, με την ένταση της ανταγωνιστικότητας, το στοιχείο της κυκλικότητας, τις εντεινόμενες κεφαλαιακές ανάγκες και τον ιδιαίτερο ρόλο του ανθρώπινου δυναμικού. Όλα αυτά συνδεόμενα με τα χαρακτηριστικά της ελληνικής ναυτιλίας, διαχρονικά, δίνουν μιαν ενδιαφέρουσα απάντηση στο ερώτημα «αν η ναυτιλιακή πρακτική διδάσκεται».

Πρόσθετη προσφορά του βιβλίου, η παρουσίαση/ανατομία 6 μελετών περιπτώσεων κορυφαίων Ελλήνων πλοιοκτητών: Top Ships (Πιστιόλη), Danaos Shipping (Κούστα), Stealth Gas (Βαφειά), Αγγελικούση, Τσάκου και Τσαβλίρη, με μεγάλη ποικιλία σε κλάδους και στρατηγικές.

Η κατάθεση του συν-εμπνευστή του έργου Γιώργου Τσαβλίρη αναζητά τις πηγές του ελληνικού «δαιμονίου» στη ναυτιλία στη μεγάλη προσαρμοστικότητα και την προθυμία ανάληψης κινδύνου, μαζί και με τους οικογενειακούς δεσμούς που συναντά κανείς στην ελληνική ναυτιλία, οι οποίοι όμως δεν εκτοπίζουν την αξιοκρατία και την σημασία της σκληρής δουλειάς. Γι’ αυτό και, δίπλα στις μεγάλες παραδοσιακές οικογένειες, συνεχώς βρίσκει κανείς νέα ξεκινήματα, συχνά από ταπεινή καταγωγή. Η επιμονή, το «δόσιμο» στη δουλειά, η πίστη σ’ αυτό που επιδιώκεται είναι τα βασικά ζητούμενα.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΕΔΩ