Από την Αϊόβα στην Θουριγγία

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Με το πεδίο του μηντιακού ραντάρ μας μονοπωλημένο από τα διεθνή «που μας αφορούν», τα ΕλληνοΤουρκικά, τις επεμβάσεις των ξένων (και τις αποχές τους…) στην περιοχή, τις εξελίξεις στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο, το Μεσανατολικό, με την άλλη πτυχή των διεθνών (τον κορωνοϊό) να μας πηγαίνει πάλι αλλού, κινδυνεύουμε να χάσουμε σημαντικά πράγματα που βρίσκονται στην αρχή – ή στο τέλος; – μεταβολών στο διεθνές σύστημα.

Παράδειγμα οι προκριματικές των Δημοκρατικών στην Πολιτεία Αϊόβα των ΗΠΑ, άλλο παράδειγμα ο σεισμός με την παρολίγον είσοδο της Ακροδεξιάς/AfD στην Κυβέρνηση του κρατιδίου/Land της Θουριγγίας στην Γερμανία.

Θα ξεκινήσουμε με το δεύτερο, όχι γιατί είναι πιο θεαματικό αλλά γιατί μπορεί να δηλητηριάζει αποτελεσματικότερα εκείνο που (εύκολα, φορές-φορές) αποκαλούμε «Ευρωπαϊκό μέλλον». Είναι η Θουριγγία μικρό Land της πρώην Ανατολικής Γερμανίας – λεπτομέρεια: ιστορική πόλη της η Βαϊμάρη – με ισχυρή παρουσία της Αριστεράς/Die Linke, αλλά και της πλέον αδιάλλακτης εκδοχής Ακροδεξιάς/AfD. Πήγε να σχηματισθεί  μετά τις πρόσφατες εκλογές Κυβέρνηση με πλειοψηφία (που προϋπήρχε) Die Linke, Πρασίνων και Σοσιαλδημοκρατών/SPD, απέτυχε στο νήμα. Οπότε – είτε με βάση προσυνεννόηση, είτε όχι – η AfD  δεν στήριξε δικό της υποψήφιο, αλλά την πρόταση των Φιλελευθέρων – τον Τόμας Κάμμεριχ, από τις τάξεις του FDP – που στηρίχθηκε και από την τοπική πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών/CDU. Η παραδοσιακή άρνηση του  CDU να στηρίξει ο,τιδήποτε αγγίζει την Ακροδεξιά έδειξε να έχει καμφθεί. η πρόεδρος του CDU Ανεγκρετ Κράμπ-Κάρενμπάουερ/ΑΚΚ δεν μπόρεσε να πειθαρχήσει το τοπικό CDU (επικεφαλής ο Μγιορν Χέκε, με ακραία δεξιό λόγο). μόνον ηχηρή παρέμβαση της Άνγκελας Μέρκελ (που θεώρησε «ασυγχώρητη» την εκλογή) οδήγησε σε – πρόσκαιρη – λύση του δράματος, με παραίτηση του Πρωθυπουργού-της-μιας-ημέρας και προκήρυξη νέων εκλογών.

Όμως… οι νέες εκλογές στην Θουριγγία μπορεί κάλλιστα να αυξήσουν, αντί να μειώσουν τα προβλήματα. Πρώτον, τοπικά: τι θα σημάνει στις κάλπες η επανάληψη; τι θα γίνει με την τοπική CDU; Δεύτερον, στο ομοσπονδιακό επίπεδο: τι θα απομείνει από τον «Μεγάλο Συνασπισμό» CDU/SPD που σήμερα κυβερνά; θα «βοηθηθούν» στην SPD να αποχωρήσουν; Τρίτον, στο εσωτερικό της CDU: τι θα απομείνει από την ηγεσία της ΑΚΚ; και μήπως όσοι δεν αποκλείουν συγκλίσεις με την AfD βρεθούν τελικά ενισχυμένοι; τι ακριβώς ρόλο θα διαδραματίσει ο ούτως ή άλλως μη-δογματικά-εναντίον-της-AfD Βόλφι Σόιμπλε;

Ουδεμία σχέση με τις προκριματικές των Δημοκρατικών στην Αϊόβα – η οποία είναι ζήτημα αν αποτελεί το 1% των ΗΠΑ – που στην μικρή ιστορία των Αμερικανικών εκλογών θα μείνουν κυρίως για τις δυσλειτουργίες της εκεί εκλογικής διαδικασίας. Όμως, η εκτοξευθείσα υποψηφιότητα του – δυσκολοπρόφερτου – Πητ Μπούτιτζιτζ, δημάρχου μικρής πόλης (της South Bend, στην Ιντιάνα), «απόλυτου άγνωστου», νεαρού, λευκού, με αντισυμβατική προσωπική ζωή/ομολογημένου ομοφυλόφιλου (βρέθηκε πρώτος, με δεύτερο από κοντά τον Μπέρνι Σάντερς από τον οποίο κυρίως τον διαφοροποιούν οι μετριοπαθείς του θέσεις, έναντι των πιο ακραίων – για ΗΠΑ – του Μπέρνι που λογίζεται σοσιαλιστής) δείχνει πόσο δύσκολη θα είναι η ανεύρεση υποψηφίου των Δημοκρατικών απέναντι… στον οδοστρωτήρα Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί βλέπουν τον πλέον αναγνωρίσιμο Τζό Μπάϊντεν, πρώην Αντιπρόεδρο και μάλλον μετριοπαθή, να ξεκινάει χαμένος (στην τέταρτη θέση, πίσω και από την Ελίζαμπεθ Ουώρρεν, επίσης με ακραίες για τις ΗΠΑ θέσεις στα οικονομικά/κοινωνικά). τον δε απόντα – ακόμη – από τις προκριματικές, επίσης μετριοπαθή/πολυεκατομμυριούχο Μάϊκλ Μπλούμπεργκ, να «πληρώνει» δημοσκοπικά για την απουσία του, αν και ενισχύει αντιθέτως τις προ-προεκλογικές του δαπάνες. Αυτή η αμηχανία, αλλά και το φλερτ των Δημοκρατικών με το απροσδόκητο – «μήπως και συγκινήσουν την κοινή γνώμη» – δημιουργεί νέα γενεά ευκαιριών για τον πέραν impeachment πλέον Τραμπ. Ο οποίος αποχαλινώνεται στην διεθνή σκηνή…

«Τι μας ενδιαφέρουν, αυτά;» Προσφυγικό/μεταναστευτικό. «Ευρώπη». Ανατολική Μεσόγειος. Ελληνοτουρκικά – απ’ εδώ ξεκινήσαμε!