Γυναίκες στην Οικονομία της Αντιγόνης Λυμπεράκη

«Πρόοδος με αστερίσκους» είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει, έχοντας μελετήσει πολύπλευρα την εξέλιξη της θέσης της γυναίκας στην οικονομία και την προβληματική της ισότητας και έχοντας συμπυκνώσει τα ευρήματά της στις 100 μικρές σελίδες πειθαρχίας της ιδιαίτερης σειράς «Μικρές εισαγωγές» των Εκδόσεων Παπαδόπουλος, η Αντιγόνη Λυμπεράκη. Προσεγγίζοντας έτσι ένα από τα πιο συχνά επανερχόμενα –και με διάθεση συζήτησης κοντά στον καθημερινό άνθρωπο– ζητήματα, μιλάει ευθύς εξαρχής για «το χάσμα φύλου στην απασχόληση [που] επιμένει», αφού σε παγκόσμιο επίπεδο μόλις 55% των γυναικών εργάζονται με αμοιβή, έναντι 80% των ανδρών. Για να επισημάνει, με στοιχεία, πώς οι γυναίκες «γίνονται στατιστικά αόρατες»· χωρίς μάλιστα αυτό να περιορίζεται μόνο στην απλήρωτη γυναικεία εργασία, αν και ιδίως εκεί το μη μετρούμενο βάρος στο ΑΕΠ είναι αυταπόδεικτα σημαντικό.

Η «περίπου ισότητα» που έχει επιτευχθεί, σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο, τις τελευταίες δεκαετίες, σε ορισμένα πεδία απασχόλησης και χώρες, οι εναπομένουσες πολύ συχνά δυσκολίες (που η πρόσφατη κρίση του κορονοϊού, ή πάλι η εκ των ενόντων αύξηση της τηλεργασίας, τις μετέφερε σε άλλο επίπεδο, το οποίο η ανάλυση της Α. Λυμπεράκη δεν έχει βέβαια συμπεριλάβει…), καθώς και οι διαφοροποιημένες στρατηγικές που ακολουθούνται προκειμένου να παραμερισθούν τα εμπόδια στην ισότητα καταγράφουν ένα πλαίσιο συνεχώς μεταβαλλόμενο. Η κοινωνική πρόσληψη της συνολικής συζήτησης –αυτό δηλαδή που έχει το ουσιαστικό ενδιαφέρον– είναι μια άλλη διάσταση…

Εύρημα της Αντιγόνης Λυμπεράκη, να ξεκινήσει και να κλείσει το βιβλίο με μια αφήγηση, με μια φωτογραφία τριών κοριτσιών του 1960 που ακολούθησαν διαφορετική πορεία: μια στην Αθήνα, μια στη Στοκχόλμη, μια στη Ν. Υόρκη. Και να ακτινογραφήσει τις διαφορές όπως αυτές διαχρονικά προέκυψαν με τις διαφορετικές επιλογές ζωής που προέκυψαν, αλλά και τα τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα ένταξης. Το πώς η φωτογραφία αυτή θα έχει εξελιχθεί, ας πούμε, το 2030 είναι η ουσιαστική κατακλείδα του βιβλίου.

*Γυναίκες στην Οικονομία, Αντιγόνη Λυμπεράκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2017, σελίδες 112, τιμή εκδότη: 11,00 ευρώ