Διαρθρωτικές αλλαγές σε πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής στα χρόνια της κρίσης

 

Μαριάνθη Αναστασάτου, Πάνος Τσακλόγλου
Διαρθρωτικές αλλαγές σε πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής στα χρόνια της κρίσης: Θεσμικό πλαίσιο 
και οικονομικά αποτελέσματα
Εκδόσεις Παπαζήση/ΕΛΙΑΜΕΠ, Αθήνα 2019, σελίδες 148

 

 

Τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα οδήγησαν στον εκτροχιασμό και την πρόσκρουση την ελληνική οικονομία πριν από μία δεκαετία. Και η χαλαρότητα στη δημοσιονομική διαχείριση ήταν εκείνη που έφερε την κρίση όπως την είδαμε να εξελίσσεται. Αυτά, ευρύτερα δεκτά. Όμως… τι άλλαξε; Και τι έμεινε πίσω;

Ο Πάνος Τσακλόγλου (με την πείρα ΣΟΕ, επί βάσεως ΑΣΟΕΕ) και η Μαριάνθη Αναστασάτου (Οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδος) κάνουν στο βιβλίο αυτό, που προέκυψε στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου της Κρίσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, με τη στήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη, μια βουτιά –ακριβώς– στο τι άλλαξε μέσα από το κύμα μεταρρυθμίσεων των διαδοχικών Προγραμμάτων Προσαρμογής· τι χτίστηκε θεσμικά· τι εφαρμογή όλων αυτών υπάρχει στην πράξη· τι προοπτικές ανοίγονται τώρα. Αν και φθάνουν στο αισιόδοξο συμπέρασμα ότι οι μεταρρυθμίσεις της κρίσης έφεραν δημοσιονομική εξυγίανση και «ενίσχυσαν το πλαίσιο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής», η βήμα-προς-βήμα ανάλυσή τους δείχνει πώς/πόσο «πολλά μένουν να γίνουν, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Πρόκειται για μια δουλειά που όσοι θέλουν να έχουν άποψη για το τι συνέβη, για το τι σημαίνει και –κυρίως!– για το πού πορευόμαστε από δω και πέρα χρειάζεται να περιλάβουν στα διαβάσματά τους.