Διλήμματα μιας πενταετίας: Τα στρατηγικά πολιτικά ορόσημα της περιόδου 2014-2019

 

Διλήμματα μιας πενταετίας: Τα στρατηγικά πολιτικά ορόσημα της περιόδου 2014-2019
Ευτύχης Βαρδουλάκης
Εκδόσεις Πεδίο, Αθήνα 2019, σελίδες 160, τιμή εκδότη: 14,00 ευρώ

 

Σημαντικός συντελεστής του χώρου της πολιτικής επικοινωνίας και της στρατηγικής, με δραστηριοποίηση στις εκλογικές αναμετρήσεις όλης της περιόδου της 20ετίας που περάσαμε στην ούτως ή άλλως ταραγμένη Ελλάδα από την αρχή του 21ου αιώνα, ο Ευτύχης Βαρδουλάκης έρχεται στο βιβλίο αυτό να θέσει στο μικροσκόπιο την πολλαπλά καθοριστική τελευταία 5ετία, που «φιλοξένησε» δύο σημαντικές ανατροπές αλλά και μια υπέρθερμη περίοδο μετάβασης. Αναφερόμαστε στις εκλογές του 2015 που έφεραν (Ιανουάριος), δοκίμασαν (δημοψήφισμα του Ιουλίου) και εγκατέστησαν τον κατ’ αυτοπροσδιορισμόν ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία (Σεπτέμβριος). Αλλά και στις εκλογές του 2019 (Ευρωεκλογές και Δημοτικές του Μαΐου) και βουλευτικές του Ιουλίου, που οδήγησαν σε πολιτικό comeback της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είναι χωρίς σημασία που ο Βαρδουλάκης ανοίγει το βιβλίο/ξεκινάει την ανάλυσή του αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ως «εξαιρετικά ταλαντούχο πολιτικό, με ξεχωριστές επικοινωνιακές δυνατότητες», ενώ εισάγει τον επίλογο και τα συμπεράσματά του με την εικόνα ενός Γιάνη Βαρουφάκη αντισυμβατικού, φωτογραφιζόμενου μπροστά σε μια σκακιέρα, με μειδίαμα «αυτοπεποίθησης του παίκτη που (νομίζει ότι) ξέρει τι πρέπει να κάνει». Εκείνο που ανάγει σε κεντρικό ερώτημα –και απαντά με αυστηρότητα για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, σχετικά με την οποία θεωρεί ότι όχι απλώς έχασε με μεγάλη διαφορά στις κάλπες του 2019, αλλά και «σπατάλησε μεγάλο μέρος του πολιτικού κεφαλαίου που είχε συσσωρεύσει»– είναι το πώς τέθηκαν τα κεντρικά στρατηγικά διλήμματα της εποχής. Πώς αντιπαρατέθηκε ρεαλισμός με βολονταρισμό (με τον πρώτο να ιχνηλατείται στη διαδρομή Κυριάκου Μητσοτάκη, τον δεύτερο να παραμένει στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ), πώς τελικώς επιδιώχθηκε η πολιτική κυριαρχία.

Κάθε βιβλίο πολιτικής ανάλυσης και αποτίμησης της στρατηγικής «βλέπει» στο μέλλον. Από την κατάθεση αυτή του Ευτύχη Βαρδουλάκη μέχρι σήμερα μεσολάβησαν δύο μείζονες τομές: η μία αφορά τον χειρισμό του προσφυγικού-μεταναστευτικού τους πρώτους μήνες του 2020· η δεύτερη, που υπόσχεται/απειλεί να μεταλλάξει συνολικά τη δημόσια ζωή, είναι η πανδημία του κορονοϊού, ο υγειονομικός της χειρισμός και –ήδη– η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών της συνεπειών. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τις σελίδες του βιβλίου αυτού –με την έμφαση που δίνει στη στρατηγική προσέγγιση απέναντι στην τακτική αντιμετώπιση των στροφών της κρίσης– ως φόντο για την, αναπόφευκτη, βαθύτερη αναμέτρηση που προβάλλει στο τέλος και αυτού του δρόμου. Πώς προσεγγίζονται τα προβλήματα; Πώς λειτουργεί το δίπολο συναίνεσης/αντιπαραθετικότητας/πώς ανασυντάσσεται ο ηττημένος μιας εκλογικής αναμέτρησης; Πώς λειτουργεί, κυριότατα, ο χρόνος;

 

Α.Δ.Παπαγιαννίδης