Δρόμοι Αριστεροί: Διαψεύσεις – Προσδοκίες

 

Σπύρος Λυκούδης
Δρόμοι Αριστεροί: Διαψεύσεις – Προσδοκίες
Εκδόσεις Ίνδικτος, Αθηνα 2017, σελίδες 284, τιμή: 19,00 ευρώ

 

Μπορεί ο τίτλος του βιβλίου αυτού, με κείμενα τριετίας του Σπύρου Λυκούδη, να ακούγεται κάπως ευθύγραμμα («Δρόμοι Αριστεροί»), όμως ο υπότιτλος («Διαψεύσεις – Προσδοκίες») οδηγεί πιο βασανιστικά το πράγμα σχετικά με τη συνολική πορεία του ίδιου. Η οποία, ακριβώς, δεν υπήρξε ούτε ευθύγραμμη ούτε και εύκολη.

Πορεία με καίριες υπερβάσεις των διαχωριστικών γραμμών τις οποίες γνώρισε από κοντά ο Λυκούδης, και γι’ αυτό άλλωστε κέρδισε τον σεβασμό ακόμη και διαφωνούντων σε στροφές ή/και καταλήξεις της δικής του πορείας. Ύφος απόστασης από την ένταση και την εξαλλοσύνη της αντιπαράθεσης, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν/σφραγίζουν το σήμερα. Αποδοχή της αμφιβολίας, της αναζήτησης αντί της μανιχαϊκής βεβαιότητας. Αυτά σφράγισαν την πορεία Λυκούδη τα τελευταία χρόνια, αυτά παρουσιάζει το νήμα του βιβλίου.

Από τις προσπάθειες του συγγραφέα να δοθεί «λύση Κουβέλη» στην προεδρική εκλογή του 2015 (ώστε να μην πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου) αλλά και να μην φύγει η ΔΗΜΑΡ από το προηγηθέν σχήμα, μέχρι τη δουλειά και επιμονή του για ανασυγκρότηση του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και για να παραμείνει «αλλού» (=πλην ΣΥΡΙΖΑ) η Αριστερά, τα βήματα Λυκούδη παρουσιάζουν σοβαρό ενδιαφέρον. Ομοίως, η στράτευσή του στις δυνατότητες που πήγε να εκφράσει το Ποτάμι και οι μετέπειτα αναζητήσεις της Κεντροαριστεράς. Πολλές οι διαψεύσεις που επεφύλαξε η διαδρομή στους «Δρόμους Αριστεράς» του, βέβαια διατηρώντας τις προσδοκίες– κανείς άλλωστε δεν στρατεύεται στην πολιτική χωρίς προσδοκίες.