“ΕΒΙΔΙΤΕ: Ικανοποίηση για την πρόοδο του εθνικού προγράμματος δορυφόρων”

 

Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στο εθνικό πρόγραμμα δορυφόρων εξέφρασε η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επικροτεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥΨηΔ) που ενέταξε πρόσφατα το έργο αυτό στην Ψηφιακή Βίβλο και προχώρησε ταχύτατα στη συνεργασία με την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA).

 Σύμφωνα με την ΕΒΙΔΙΤΕ, μέσω της έκδοσης ανοιχτής πρόσκλησης για προτάσεις ενδιαφέροντος  το ΥΨηΔ κινητοποίησε ηγέτιδες εταιρίες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής αγοράς, οι οποίες κατέθεσαν προτάσεις με την εξαιρετικά αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν κατατέθηκαν 11 προτάσεις από τις οποίες 5 ηγούνται από Ελληνικές εταιρίες. Στο σύνολο των προτάσεων συμμετέχουν 37 Ελληνικές εταιρίες, 9 Ελληνικά ερευνητικά Ινστιτούτα και 11 Ακαδημαϊκοί φορείς αλλά και 14 εταιρίες του εξωτερικού (ηγούνται σε 6 προτάσεις).

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε ειδική ψηφιακή βιομηχανική ημερίδα  που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες όπου από την Ελληνική πλευρά συμμετείχε ειδική επιτροπή του ΥΨΗΔ υπό τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Θανάση Στάβερη-Πολυκαλά ο οποίος και έχει πρωτοστατήσει στην ταχύτατη υλοποίηση του έργου αυτού.

“Η υλοποίηση του έργου αυτού με βάση τη σχεδίαση του ΥΨηΔ, αναμένεται να δημιουργήσει έναν αδιαμφισβήτητα ισχυρό πυρήνα ανάπτυξης καινοτομίας στη χώρα μας, να προσελκύσει νέους επιστήμονες και να δημιουργήσει υψηλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος αναμένεται να θέσει τη χώρα μας (και κυρίως την εγχώρια διαστημική βιομηχανία) σε πλεονεκτική θέση ως προς την υλοποίηση του νέου προγράμματος Connectivity της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους πάνω από 6 δισ. ευρώ.” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΒΙΔΙΤΕ