Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης

 

Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης, Εκδ. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών
Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης (δίτομο)
Ελευθέριος Βενιζέλος: Σελίδες μιας πολυτάραχης ζωής (συνοπτική βιογραφία)
«Ελ. Βενιζέλος» και Βιβλιοπωλείον της Εστίας (το δίτομο)
Αθήνα 2017/Χανιά 2016, σελίδες 1160/192, τιμή: 32,00 ευρώ/ 12,00 ευρώ

 

 

Η διπλή αυτή εκδοχή της πλήρους βιογράφησης του Ελευθέριου Βενιζέλου από τον βαθύ μελετητή της ζωής, του έργου και της αποστολής του πολιτικού που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον την Ελλάδα, τον και Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» Νικόλαο Παπαδάκη, αποτελεί μια συνθετική προσέγγιση της μοναδικής πολύπλευρης προσωπικότητάς του. Από την επανάσταση του Θερίσου μέχρι τον άνθρωπο που τιθάσευσε στην Πλατεία Συντάγματος το πλήθος που διεκδικούσε «Συντακτική!» επιβάλλοντάς του «Αναθεωρητική», από τον άνθρωπο που έφερε τη μικρή Ελλάδα στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Β. Αιγαίου αλλά και λειτούργησε ως ο ένας των πόλων του Διχασμού, από τον δημεγέρτη και πολιτικό εκσυγχρονιστή μέχρι τον μεταφραστή του Θουκυδίδη στην εξορία, ο Βενιζέλος αποτέλεσε τον κεντρικό συντελεστή της ενσωμάτωσης της σύγχρονης Ελλάδας στο διεθνές σύστημα.

Ακριβώς το πολύπλευρο στοιχείο που, περισσότερο από κάθε άλλο Έλληνα πολιτικό του ελεύθερου βίου της χώρας που ήδη πλησιάζει τη 200ή επέτειό της, χαρακτήρισε τον Βενιζέλο δεν μπορεί να κατανοηθεί παρά μόνον άμα ακολουθήσει από κοντά κανείς τον πολυτάραχο, σχεδόν μυθιστορηματικό βίο του. Αυτό είναι που προσφέρει, με την επιμέλεια του βιογράφου αλλά και με την αφοσίωση του πιστού βενιζελικού ο Παπαδάκης, που μόνον ένας Κρητικός όπως αυτός (Παπαδής) θα μπορούσε να εκφράσει γνήσια: μια παρακαταθήκη που στην ουσία επιτρέπει το «ξεκλείδωμα» ολόκληρης εμπειρίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Χωρίς να ξεφεύγει από την αυστηρότητα και την απόσταση του ιστορητή, ο συγγραφέας κατορθώνει να δώσει καίριες στιγμές οι οποίες αποκαλύπτουν για τον Βενιζέλο περισσότερα απ’ ό,τι σελίδες ολόκληρες και τόμοι.

Παράδειγμα, οι στιγμές πικρής μοναξιάς του Βενιζέλου στη Διάσκεψη του Βουκουρεστίου, όταν ο Κωνσταντίνος δεν μπορούσε να κατανοήσει τα όρια της στρατιωτικής δράσης.

Άλλο παράδειγμα η άρνησή του να δεχθεί χρηματοδοτική στήριξη μέσω κοινού φίλου στην εξορία, όταν αντιλαμβάνεται ότι η πηγή της στήριξης αποκαλύπτεται να είναι ο μεγαλέμπορος όπλων Ζαχάρωφ. Ή ακόμη η «ανακάλυψη» του εκπαιδευτικού δημοτικισμού (ήδη από την Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης, στη Θεσσαλονίκη) ως μέσου ανοίγματος της Παιδείας σε νέα ρεύματα μέσα από «βιβλία που αποφεύγουν τον δογματισμό, τις διδακτικές τάσεις, την ηθικολογία, που στοιχούν στη γύρω πραγματικότητα […] είναι γεμάτα κίνηση και δημιουργία». Και τόσα και τόσα άλλα…

Η πολυπρισματική αυτή «αποκάλυψη» του Βενιζέλου από τον Ν. Παπαδάκη μας φαίνεται εντελώς πολύτιμη στα χρόνια της αμφισβήτησης και της αμφιβολίας που περνάμε και τώρα.