Εντός παρενθέσεως; Κυβερνώσα Ριζοσπαστική Αριστερά – Περίοδος Πρώτη

 

Εντός παρενθέσεως; Κυβερνώσα Ριζοσπαστική Αριστερά – Περίοδος Πρώτη (25 Ιανουαρίου 2015-21 Αυγούστου 2018)
Αριστείδης Μπαλτάς
Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2019, σελίδες 358, τιμή: 20,90 ευρώ

 

Μπορεί ο Αριστείδης Μπαλτάς να έγινε ευρύτερα γνωστός σαν ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –«πρώτης φοράς Αριστεράς στην εξουσία»– και ως εμβληματική φιγούρα μιας από τις κεντρικές ιδεολογικές αντιπαραθέσεις της περιόδου, εκείνης περί την αριστεία. Κάποιοι, λιγότεροι, μπορεί και να τον παρακολούθησαν στις παρεμβάσεις του ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ή και από τα γραφόμενά του με περιεχόμενο/πρόθεση ιδεολογικής καθοδήγησης.

Όμως, ο ρόλος και η επιρροή του στα χρόνια που οδήγησαν στη διαμόρφωση του ίδιου του χαρακτήρα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μετά τα χρόνια του ΣΥΝ, και μέχρι τη συνειδητή απόφαση να επιδιώξει/να αποκτήσει/να ασκήσει την ευθύνη της διακυβέρνησης υπήρξε σαφώς ευρύτερος. Το «πείραμα ΣΥΡΙΖΑ», όπως ο ίδιος το αναφέρει, αποδείχθηκε κάτι πολύ ουσιαστικό στην πορεία της –συνεχιζόμενης, παρά τις αποφάνσεις περί τέλους της…– Μεταπολίτευσης. Και σε αυτό το δοκίμιο, γιατί ο Αρ. Μπαλτάς αρνείται την περιγραφή/τον χαρακτηρισμό «αφήγημα», αν και η προσέγγισή του έχει αφηγηματικότητα, ξετυλίγει πολλά από εκείνα που αποτέλεσαν τον πυρήνα της απόφασης της εκδοχής εκείνης της Αριστεράς (που στάθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ) να αναμετρηθεί με τις ευθύνες της εξουσίας. Αποτελεί «η ψύχραιμη υποδοχή της διαφωνίας, θεμελιώδες χαρακτηριστικό της δημοκρατίας»; Και αυτό στον χώρο των 17 συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, που κλήθηκαν να συλλειτουργήσουν στην πράξη; Πώς βιώθηκε από την κυβερνώσα Αριστερά η προσγείωση στη διαπραγμάτευση με τους «εταίρους», η συμβίωση με την Τρόικα, η πραγματικότητα του Γιούρογκρουπ (που έχει ενδιαφέρον πόσο επιμένει ο Μπαλτάς στο τι φανερώνει η διατήρησή του ως αμετάφραστου στον δημόσιο λόγο); Πώς το γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε “κουραστεί” από το μαρτύριο της ατέρμονης διαπραγμάτευσης» οδήγησε στην επιλογή του δημοψηφίσματος;

Πώς καταστάλαξε στις βιωμένες πολιτικές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ η «έξοδος από τα Μνημόνια»; Είναι χαρακτηριστικό ότι η 21η Αυγούστου του 2018 είναι και η μόνη που κρατιέται από τον Αρ. Μπαλτά με τόση ένταση όση και η 25η Ιανουαρίου του 2019, της στιγμής που η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Αναγκαστικό ανάγνωσμα για όποιον θέλει να αρχίσει –τουλάχιστον– να καταλαβαίνει την «πρώτη φορά Αριστερά στην εξουσία».