Ημερολόγιο 1941-1945

 

«Ημερολόγιο 1941-1945. Από την Αθήνα στο Λονδίνο με την εξόριστη κυβέρνηση: ένας υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος αφηγείται»
Σωκράτης Κοσμίδης, Εισαγωγή-μεταγραφή-σημειώσεις: Ά. Καραπάνου
Τράπεζα της Ελλάδος/Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης, Αθήνα 2019, σελίδες 202

 

 

 

 

Πρώτο βήμα της νέας εκδοτικής σειράς «Τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος», η ανάσυρση και αξιοποίηση του ημερολογίου του (υπαλλήλου της τράπεζας τα χρόνια του πολέμου) Σωκράτη Κοσμίδη, από τον οποίο η τότε Διοίκηση της ΤτΕ ζήτησε να συνοδεύσει τον ελληνικό χρυσό εκτός της –μελλούσης να βρεθεί υπό Κατοχή– Ελλάδας, δεν αποτελεί μόνον οδοιπορικό (Αθήνα, Κρήτη, Αίγυπτος, Νότιος Αφρική, Λονδίνο) αλλά και ανατομία μιας ολόκληρης εποχής. Πολιτικά ταραγμένης, οικονομικά αβέβαιης, με αδιάπτωτες πολιτικοκοινωνικές ζυμώσεις, που άλλωστε προδιέγραψαν τα μεταπολεμικά χρόνια.

Ο Κοσμίδης, που υπήρξε και γραμματέας του Εμμανουήλ Τσουδερού, αποδεικνύεται συγκρατημένος αλλά και οξυδερκής παρατηρητής των πραγμάτων της εποχής. (Άλλωστε είχε την ευθύνη της διαχείρισης των οικονομικών της κυβέρνησης εν εξορία.) Αν το ημερολόγιό του διαβαστεί με φόντο άλλα αφηγήματα της εποχής, βοηθάει σε σχηματισμό πολύτιμης σε πληρότητα εικόνας. Αν η δουλειά της δημοσιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου της ΤτΕ συνεχιστεί σε τέτοια κατεύθυνση, υπόσχεται ενδιαφέροντα πράγματα.