Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ουσία και όχι θεωρία

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Noέμβριος 2019, τ. 988
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ του Γιώργου Μανέττα

 

Η Έφη Κουτσουρέλη, από τα ιδρυτικά στελέχη της InfoQuest, μίλησε στην Οικονομική Επιθεώρηση σχετικά με το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ομίλου και τις πρωτοβουλίες του για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης

 

Σε ποιους άξονες βασίζεται το πρόγραμμα ΕΚΕ που υιοθετεί ο όμιλος Quest; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Το όραμά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από μια γενικότερη φιλοσοφία, που συσχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο έχουμε βιώσει και αντιλαμβανόμαστε την εξέλιξη – και αυτό καθορίζεται μέσα από το τρίπτυχο που υπαγορεύει την τεχνολογία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, βασίζονται τα προγράμματα των εταιρειών μας, ώστε να συνεισφέρουν ενεργά στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, στην υποστήριξη και στην ανάδειξη των νέων ταλέντων στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, που θα στηρίζουν τις ελπίδες μας στο μέλλον, στην υποστήριξη εκπαιδευτικών πυρήνων που αποβλέπουν στην ψηφιακή ωρίμαση της νέας γενιάς και, τέλος, στην ενίσχυση της νέας επιχειρηματικότητας στον τομέα των νέων τεχνολογιών, καθώς και στην καταπολέμηση του brain drain, που μαστίζει τη χώρα μας. Για το τελευταίο, έχουμε δημιουργήσει το IQbility για την υποστήριξη start-ups εταιρειών, που στεγάζουν τα όνειρα νέων ανθρώπων που βλέπουν το μέλλον τους μέσα από την επιχειρηματικότητα στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά και το πρόγραμμα υποτροφιών Mind the <code>, που παρέχει σε νέους ανθρώπους επίκαιρη και ουσιαστική γνώση γύρω από τις τεχνολογίες προγραμματισμού java και .NET, ενώ στη συνέχεια δίνει τη δυνατότητα εργασίας στις εταιρείες του ομίλου.

Παράλληλα με την προώθηση και στήριξη της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας και συμβαδίζοντας με στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), λειτουργούμε ως αρωγοί και συνεργαζόμαστε σε σταθερή βάση με ΜΚΟ για την κάλυψη των αναγκών που αφορούν τη φροντίδα των παιδιών και τη σίτιση των αστέγων. Άξια αναφοράς είναι η ανταπόκριση των εταιρειών του ομίλου, με επικεφαλής την ACS, σε κρίσιμα περιστατικά εθνικής ανάγκης, όπως είναι το κάλεσμα για τους πρόσφυγες, οι πλημμυροπαθείς και οι πληγέντες από τη φωτιά στο Μάτι. Στην περίπτωση των προσφύγων το 2015, η ACS συγκέντρωσε και μετέφερε από τα υποκαταστήματά της σε όλη την Ελλάδα 54 τόνους ειδών πρώτης ανάγκης στα νησιά, μέσα σε 20 μέρες.

 

Ποια η αντίδραση των πολιτών και ποιος ο αντίκτυπος των δράσεών σας στην κοινωνία;
Βλέπουμε ότι οι δράσεις συνεισφοράς που υλοποιούμε έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στο σύνολο. Τέτοιες δράσεις προσφοράς μεγάλης κοινωνικής εμβέλειας έχει υλοποιήσει η ACS, γιατί έχει την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις υποδομές να τις υλοποιήσει με ταχύτητα και αξιοπιστία. Την αποδοχή και έμμεση επιβράβευση της κάθε συνεισφοράς μπορεί να τη διαπιστώσει κανείς μέσα από τα social media.

 

Στο σύγχρονο επιχειρείν, ποια στρατηγική θεωρείτε πως πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρείες στον τομέα της ΕΚΕ; Τι συμβουλή θα δίνατε;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κάθε εταιρεία θα πρέπει να στραφεί σε κάποια στρατηγική που συσχετίζεται με το αντικείμενό της, το οποίο γνωρίζει καλά κι έτσι μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της συνεισφοράς. Εάν αναγνωρίσει τους τομείς όπου μπορεί να συνεισφέρει ποιοτικά και ποσοτικά και στραφεί σε αυτούς με στοχευμένες δράσεις, θα είναι κέρδος για όλες τις πλευρές. Για παράδειγμα, εμείς στον όμιλο Quest, έχοντας στο DNA μας την τεχνολογία, είδαμε ότι ήταν μονόδρομος να την προαγάγουμε μέσω της καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά και εν γένει μέσω της εκπαίδευσης.

 

Είναι η βιώσιμη ανάπτυξη μια θεωρητική έννοια χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα ή κάτι πολύ περισσότερο και πιο ουσιαστικό;
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ουσία και όχι θεωρία. Η βιώσιμη ανάπτυξη καθορίζει το πλαίσιο των αρχών και των αξιών, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουμε την ανάπτυξή μας. Κατευθύνει την επιχειρηματικότητα ως προς τη φιλοσοφία, την υπευθυνότητα, τους στόχους, το αποτέλεσμα και, τέλος, απαιτεί έμπρακτη απόδειξη.

Εμείς στον όμιλο Quest, στηριζόμενοι στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, στοχεύουμε αφενός στην προσαρμογή και στη βελτίωση, αφετέρου στη σφαιρική προσέγγιση και ικανοποίηση των ενδιαφερόμενων μερών. Λειτουργούμε βάσει ενός συνεκτικού, ευέλικτου και δομημένου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τον προσανατολισμό μας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Και αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση την Ελλάδα, δημιουργούμε αξία για τα ενδιαφερόμενα μέρη, την κοινωνία και τη χώρα μας, ενώ επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας και εκτός των ελληνικών συνόρων.

 

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το κοινωνικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων; Μήπως θα έπρεπε αυτό τον ρόλο να τον αναλάβει η Πολιτεία με τις δομές της;
Η κοινωνική ευαισθησία και υπευθυνότητα είναι όροι που κατευθύνουν τις πράξεις μας σήμερα και καθορίζουν το μέλλον μας συνάμα. Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να συνεισφέρει στο σύνολο – και αυτό το λαμβάνουμε όχι ως υποχρέωση, αλλά ως μέρος της φιλοσοφίας και της κουλτούρας που έχουμε καλλιεργήσει και η οποία μας διακατέχει. Ήλθε η ώρα να αντιληφθούμε τις υποχρεώσεις μας και να φερθούμε ανάλογα με τη θέση μας και τις δυνατότητές μας. Ειδικά οι μεγάλες επιχειρήσεις πλέον υποχρεούνται να καταγράφουν όχι μόνο τις οικονομικές επιδόσεις τους, αλλά και το κοινωνικό τους έργο. Σαφώς η Πολιτεία είναι ο ρυθμιστής που οριοθετεί το πλαίσιο και επιβάλλει τους κανόνες, και αυτός είναι ο δικός της ρόλος. Σημασία έχει να αναγνωρίσουμε εμείς οι υπόλοιποι τον δικό μας και να συνεισφέρουμε έμπρακτα.