Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις

 

του Αστερίου Κεφαλά και του Χρήστου Γεωργίου
Εκδόσεις: Κέρκυρα – Economia Publishing

 

  του Γιώργου Βαϊλάκη

 

Στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν οικογενειακές επιχειρήσεις που έχουν μεγαλώσει εντυπωσιακά μέσα στον χρόνο όπως η «Σκλαβενίτης», τα «Μπισκότα Παπαδοπούλου», ο «Μασούτης», η «Λούξ», η «ΕΨΑ», η «Agrino», καθώς και πολλές άλλες μεσαίες και μικρότερες. Κάποιες πέρασαν στην δεύτερη γενιά και μερικές εξαγοράστηκαν, όπως η «ΑΒ Βασιλόπουλος».

Σύμφωνα με έρευνες αγοράς, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα όλων των επιχειρήσεων παγκοσμίως, συνεισφέρουν τουλάχιστον στο 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ και παρέχουν το 50%-80% των θέσεων εργασίας σε πολλές χώρες.

Μάλιστα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτέλεσαν τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επί δεκαετίες. Οι επιχειρήσεις αυτές, στην πλειοψηφία τους επιδεικνύουν –ακόμα και σε συνθήκες κρίσης- αξιοσημείωτες αντοχές.

Πάντως, στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι πάντοτε δύσκολο το εγχείρημα της διαδοχής. Σίγουρα πολλοί ιδρυτές οικογενειακών επιχειρήσεων έχουν βρεθεί στη θέση του πρωταγωνιστή κυρίου Χρήστου, που περιγράφει το εξαιρετικό βιβλίο «Η διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις» του καθηγητή Αστερίου Κεφαλά και του συνεργάτη του Δρα Χρήστου Γεωργίου.

Επίσης, πολλοί γιοι και κόρες ηγετών οικογενειακών επιχειρήσεων ταυτίζονται με τον γιο Αλέκο, ο οποίος ακολούθησε τη συμβουλή των γονέων του, σπούδασε και επέστρεψε, για να υπηρετήσει την οικογενειακή επιχείρηση. Όλα φαίνεται ότι πήγαιναν κατ’ ευχήν: ο Αλέκος βρίσκει τη δουλειά «στρωμένη» με τον πατέρα –την ίδια στιγμή- να εκπληρώνει το όνειρο της επιτυχημένης διαδοχής. Είναι, όμως, τόσο αυτονόητη μια τέτοια επιτυχία; Η αλήθεια είναι πολύ πιο σύνθετη. Και εδώ βρίσκεται η αξία και η σημασία του συγκεκριμένου βιβλίου.

Με αυτό οι συγγραφείς του προτείνουν ένα σύστημα που λέγεται «η διαδικασία του μέντορα για τον νέο διάδοχο και τα της προπόνησης του πρεσβύτερου για να αποχωρήσει». Και, πράγματι, το βιβλίο περιγράφει την υποθετική ιστορία ενός πατέρα και του γιου του που ξεκινούν τη διαδικασία διαδοχής με τη βοήθεια ενός καθηγητή που έχει ασχοληθεί ως συγγραφέας και σύμβουλος και ο οποίος αναλαμβάνει να διαδραματίσει τον ρόλο του συντονιστή ή αυτού πολύ λέγεται στην αγγλοσαξωνική γλώσσα «μεσολαβητής» ή «διευκολυντής».

Κάπως έτσι, προέκυψε η ιδανική συνεργασία μεταξύ πατέρα και γιου και η επαγγελματική δεξιότητα του καθηγητή βοήθησε τον Αλέκο να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση και να την εξελίξει. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρηστική έκδοση, ένα πρακτικό πολύτιμο βιβλίο η μελέτη του οποίου θα ωφελήσει πολύ όλους τους εμπλεκόμενους στις οικογενειακές επιχειρήσεις.