Η Ευρώπη μπροστά (και) σ’ αυτήν την κρίση: αναβολή, λόγια, υστέρηση

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Καθώς η ίδια η Ευρώπη αποτελεί, εντέλει, ζήτημα πίστης περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο (περισσότερο από ορθολογική παρακολούθηση, περισσότερο από οικονομική προσέγγιση, περισσότερο από γεωπολιτική ανάλυση…), η τωρινή υπό εξέλιξη Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του Covid-19 θα αξιολογηθεί από τους πολίτες της (λάθος! από τους πολίτες των χωρών που – ακόμη – συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό εγχείρημα) όπως ο καθένας/η καθεμιά κρίνει, όπως θέλει να προσλαμβάνει τα πράγματα, όπως εντέλει θέλει να πιστεύει.

Έτσι, από την τηλε-Κορυφή της 26ης Μαρτίου, κάποιοι θα συγκρατήσουν το ότι η Γερμανία (και η Ολλανδία, και η Φινλανδία, και η Αυστρία) μπλόκαραν το ενδεχόμενο έκδοσης Ευρω-ομολόγου ειδικά γι’ αυτήν την κρίση (όθεν Corona-bond) επικαλούμενες προπατορικό αμάρτημα της αμοιβαιοποίησης χρέους  (υπέροχο ψέμμα: αμοιβαία θα ήταν η ευθύνη για ΑΥΤΗΝ την έκδοση, ΑΥΤΩΝ των κάποιων εκατοντάδων δις, όχι των 10,6 τρις που είναι η συνολική καταγραφή). Άλλοι θα καταγράψουν το μπλοκάρισμα από την Ιταλία και την Ισπανία – τις χώρες με την ζοφερότερη μέχρι στιγμής κατάσταση – του ανακοινωθέντος της Κορυφής, με την Γαλλία να συμπαρίσταται σιωπηρά (αλλά δεν σηκώνεις πολύ τους τόνους, όταν πολιτες σου φεύγουν από Αλσατία και Λωραίνη για σωτηρία στην εντατική Γερμανικών νοσοκομείων…), ακριβώς επειδή δεν δέχθηκαν ηγέτες των «27» να λάβουν υπόψη την δημόσια έκκληση των «9» (πολύ περισσότερος Νότος παρά Βορράς: μόνο Βέλγιο και Λουξεμβούργο, έκκληση σοφά ζυγιασμένων ηγετών: 3 Χριστιανοδημοκράτες, 3 Σοσιαλιστές, 3 Φιλελεύθεροι) για σοβαρή συζήτηση περί Corona-bond. Άλλοι θα σταθούν στην «λύση διαφυγής» που επιχειρείται να δοθεί με την αξιοποίηση των 410 διαθέσιμων δις του ESM , μάλιστα με ενδεχόμενο αυτό το εργαλείο να διπλασιαστεί σε δύναμη πυρός, αλλά με κάποιας μορφής conditionality της ενισχυμένης πιστωτικής γραμμής/ECCL που διαθέτει: για να μην δυσλειτουργήσει πολιτικά η conditionality, θα ονομαζόταν PCL/γραμμή πανδημίας κορωνοϊού. ο ESM «σηκώνει» κεφάλαια στις αγορές με 0,01% επιτόκιο. Οι σοφότεροι (γνώμη μας!) ή/και οι πιο κουρασμένοι με την ατέρμονα Ευρω-συζήτηση θα καταγράψουν την πραγματική έκβαση της Κορυφής αυτής: αναβολή της απόφασης επί δυο βδομάδες – ανάθεση της ουσιαστικής ευθύνης στους υπουργούς Οικονομικών – άνοιγμα νέου γύρου πιέσεων παρασκηνίου (μεταξύ ηγετών, Sherpa/συμβούλων και άλλων καναλιών) προκειμένου  «κάτι να ωριμάσει».

Μέχρι τότε, οι πολίτες της Ευρώπης – είπαμε: δεν υπάρχουν, αλλ’ ακούγεται τόσο εμψυχωτικά! – θα έχουμε την ευχαρίστηση να ακούμε όλο και περισσότερες διαβεβαιώσεις για συνέχιση της κοινής πορείας, ίσως-ίσως και για σύσφιξη των δεσμών εντός της Ένωσης, σε μια λογική «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά η επιτυχία της Ευρώπης». Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της προσέγγισης των Corona-bonds τάχθηκαν από την (Γερμανίδα, Χριστιανοδημοκράτη, «παιδί» της Καγκελαρίου Μέρκελ) Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, μέχρι την «σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ, πρώην του ΔΝΤ, Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ (την ίδια που προ ημερών πήγε να αφήσει εντελώς έκθετα τα Ιταλικά ομόλογα, ύστερα πέρασε στην ειδική ποσοτική χαλάρωση/PEPP), αλλά και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (Βέλγιο, Φιλελεύθερο), ο οποίος ειλικρινά πάλεψε με νύχια και με δόντια για να μην προκύψει εικόνα εντελώς άκαρπης Κορυφής.

Κουράσαμε μάλλον τον αναγνώστη με τα αρχικά θεσμών και τεχνικών εργαλείων της «Ευρώπης», με τις πολιτικές ψιμμυθιώσεις του μπλοκαρίσματος μπροστά στο μέγεθος και την ταχύτητα εξέλιξης μιας κρίσης – και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της, κυρίως – την οποία όλοι, μα όλοι! , δεν παραλείπουν να διεκτραγωδούν. Όμως, όπως θάλεγε και ο ημέτερος Κώστας Σημίτης, «Αυτή είναι η Ευρώπη!»: αναβολή, λόγια, υστέρηση. Όμως… σε κάθε σύστημα που στηρίζεται στην πίστη, τι άλλο;

Όσο για την σημερινή Ελλάδα, η προσέλευση Κυριάκου Μητσοτάκης στους «9» δεν εμπόδισε – ίσως και να διευκόλυνε… – την άρση του αποκλεισμού της Ελλάδας από την έως τώρα ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (και μάλιστα χωρίς αυστηρή τήρηση οροφής αγορών Ελληνικών ομολόγων), ούτε το ξεπάγωμα κονδυλίων ΕΣΠΑ.