Η μετατροπή του brain drain σε brain gain

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Iανουάριος 2020, τ. 990
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Κώστα Μπλιάτκα

 

Το όραμά του είναι ένα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που θα πρωτοπορεί σε δράσεις εξωστρέφειας, καινοτομίας και κοινωνικής παρέμβασης. Σε μια εποχή ασαφούς σχέσης της αγοράς με τα πτυχία (και τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά ακόμα) και ενώ το παλιό αίτημα «σύνδεσης του πανεπιστημίου με την κοινωνία» ηχεί επίκαιρο, ζητήσαμε από τον πρύτανη του ΑΠΘ Νίκο Παπαϊωάννου να μιλήσουμε για το μέλλον μιας χρυσής φοιτητικής γενιάς, της σημερινής, που συμβάλλει στη διεθνώς ανταγωνιστική εικόνα του ιδρύματος.

Το Πανεπιστήμιο, πέρα από το να προσπαθεί να είναι αναβαθμισμένα τα πτυχία και η έρευνα, μπορεί να δώσει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές κάτι σαν μια πρώτη έστω εκκίνηση για ένταξη στην αγορά εργασίας;
Αυτό είναι ένας βασικός μας στόχος: το πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε βάσεις για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στην ελληνική και στη διεθνή αγορά εργασίας. Υπάρχουν δράσεις, για παράδειγμα, οι οποίες τουλάχιστον τον πρώτο καιρό ή και στη συνέχεια αποσκοπούν στην παραμονή επιστημόνων για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους καριέρα στη Θεσσαλονίκη. Αυτές οι δράσεις αναλυτικά είναι:

  1. Επιστημονικά προγράμματα και projects τα οποία αναπτύσσονται από συναδέλφους ερευνητές του ΑΠΘ και συνεργασίες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
  2. Η λειτουργία διεπιστημονικών και διατμηματικών ερευνητικών έργων.
  3. Η λειτουργία ερευνητικών ινστιτούτων στο πλαίσιο των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων, όπου εκεί πάλι θα αναπτυχθούν δράσεις από συναδέλφους που θα χρειαστούν νέους καταρτισμένους επιστήμονες.

 

Βλέπουμε μια σειρά από διακρίσεις επιστημόνων και φοιτητών του ΑΠΘ, όπως της ομάδας iGEM Thessaloniki, η οποία διακρίθηκε με χρυσό μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM2019.
H ομάδα του ΑΠΘ διακρίθηκε μεταξύ 5.000 διαγωνιζόμενων φοιτητών-φοιτητριών από κορυφαία πανεπιστήμια (μεταξύ άλλων το ΜΙΤ, το Χάρβαρντ, το Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) 40 χωρών. Η iGEM Thessaloniki συστάθηκε το 2017 και έχει λάβει μέρος στον ίδιο διαγωνισμό και τα προηγούμενα χρόνια, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο το έτος 2017 και το ασημένιο μετάλλιο το 2018.

Είμαστε περήφανοι για την υψηλή διάκριση που έλαβαν. Είμαστε, όμως, ιδιαίτερα περήφανοι για την έρευνα που πραγματοποίησαν, και μάλιστα στο προπτυχιακό επίπεδο, η οποία αποτελεί τη βάση για τη μοριακή μελέτη και άλλων τύπων νεοπλασίας. Μέσα από τη διεπιστημονικότητα και την άριστη συνεργασία προέκυψε ένα σημαντικό επίτευγμα με ευρύτερες κοινωνικές προοπτικές.

Τα παιδιά αυτά μπορούν στη συνέχεια με τους επιστημονικούς τους υπευθύνους να ξαναδημιουργήσουν τέτοια προγράμματα.

Επίσης, είναι η ένταξη του ΑΠΘ στο EUF (European University Foundation), που είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 21 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ως κύρια μέλη και περίπου 30 ως συνδεδεμένα μέλη και έχει να κάνει με την κινητικότητα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών.

 

Υπάρχει μια πρόθεση και από την κυβέρνηση και από πανεπιστήμια να μπορέσει να σταματήσει το brain drain και να επιστρέψουν σταδιακά στη χώρα επιστήμονες υψηλών προσόντων και κύρους. Είναι εφικτό αυτό να γίνει;
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να εμπεδωθεί σε όλους μας η πίστη ότι αλλάζουμε σελίδα και ότι οι άξιοι και οι ικανοί μπορούν να έχουν χώρο μέσα στην Ελλάδα.

Επίσης, είναι βασική πεποίθηση όλων των μελών του πρυτανικού συμβουλίου ότι η αξιοκρατία είναι ο κινητήριος μοχλός για τη μετατροπή του brain drain σε brain gain. Και πώς θα γίνει αυτό; Με όλες τις δράσεις που ανέπτυξα στην αρχή.

Εκείνο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι σε όλους μας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση τον τελευταίο καιρό η αύξηση των κινήσεων των ανεξάρτητων φοιτητών θα έλεγα, εντός πανεπιστημίων, οι οποίοι δεν κινούνται και δεν εμφορούνται από «κομματικές παρωπίδες» και οι οποίοι προσπαθούν με δημοκρατικά μέσα να κρατήσουν τα πανεπιστήμια ανοιχτά. Οι κινήσεις αυτές των ανεξάρτητων φοιτητών έχουν ξεκινήσει από το ΑΠΘ, ιδιαίτερα από τη Φιλοσοφική Σχολή, και απ’ ό,τι μαθαίνω αναπτύσσονται σε όλα τα πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας. Είναι κάτι σημαντικό, που δείχνει ότι οι φοιτητές πλέον –ενώ πρέπει και είναι πολιτικοποιημένοι, μπορεί να είναι και κομματικά ενεργοί– δεν μεταφέρουν την κομματική τους ταυτότητα εντός πανεπιστημίου για να εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς.

 

Πολλά ειπώθηκαν αυτό τον καιρό για το ότι το πανεπιστήμιο σιγά-σιγά έχει απαλλαγεί από το πρόβλημα της εγκληματικότητας, της διακίνησης ναρκωτικών και της ελλιπούς ασφάλειας, κυρίως το βράδυ. Τι έχει συμβεί ακριβώς;
Τους τελευταίους μήνες, από τον Σεπτέμβριο και μετά, όντως υπάρχει μια άλλη εικόνα του πανεπιστημιακού κάμπους. Είναι σίγουρο ότι η καθημερινότητα, όταν είναι απαλλαγμένη από αυτά τα φαινόμενα, συμβάλλει θετικά στην επιστημονική δραστηριότητα όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με πολύ απλά λοιπόν λόγια, αυτά που έγιναν είναι τα εξής:

Όπως όταν φεύγουμε από το σπίτι μας το περιφρουρούμε, έτσι και στο ΑΠΘ, από τις 67, οι 65 πόρτες του πανεπιστημίου κλείνουν μετά τις 10 το βράδυ. Μένουν ανοικτές οι δύο κεντρικές είσοδοι.

Εντός του κάμπους κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μια πολύ απλή αλλαγή δράσης στις υπηρεσίες φύλαξης του Πανεπιστημίου, κατορθώσαμε και απομακρύναμε με περισσότερες περιπολίες, όχι μόνο πεζές αλλά και εποχούμενες, δηλαδή είτε με μοτοσυκλέτες είτε με αυτοκίνητα και με ιδιαίτερη προσοχή, όλα τα παραβατικά στοιχεία.

Με το τελευταίο νομοθετικό πλαίσιο του Αυγούστου ο κάθε ένας εξ ημών, όπως σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, όταν νιώσει ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας, η οποία όταν καλείται, μπορεί –και συμβαίνει συχνά– να έρθει πίσω από το ΑΧΕΠΑ, να κάνει εφόδους και να συλλαμβάνει, αν χρειαστεί, παραβάτες του νόμου.

 

Σε τι συχνότητα έχουμε πια φαινόμενα εγκληματικότητας; Έχουν αραιώσει;
Εντός του κάμπους θεωρώ ότι περιπτώσεις με παραβατικά στοιχεία, για να μην πω τη λέξη έχουν εξαλειφθεί, σίγουρα κατά 98% έχουν εξαφανιστεί σε σχέση με το τι συνέβαινε τον περασμένο Ιούνιο. Βέβαια, πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας σε όλους τους φοιτητές, όπου κι αν ανήκουν, οι οποίοι όταν βλέπουν τέτοια παραβατικά στοιχεία στο Πανεπιστήμιο συνδράμουν τις υπηρεσίες φύλαξης.

 

Έχει επισημανθεί από προσωπικότητες από όλα τα κόμματα ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια καθημερινή εικόνα να βλέπεις αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο.
Εντός του ΑΠΘ, καμία μέρα δεν έχει δει κάποιος την αστυνομία μέσα. Εμείς δεν πρόκειται να καλέσουμε αστυνομία, παρά μόνον αν παραβιάζεται η προσωπική μας ακεραιότητα. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι η πολιτεία, με τις νομοθετικές της παρεμβάσεις αλλά και με τις δράσεις που εμείς οι ίδιοι κάνουμε μέσα στο πανεπιστήμιο, μπορούμε από μόνοι μας να περιφρουρήσουμε τον χώρο μας.