Η πρόκληση του ανοίγματος στους ώμους των πολιτών

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Αφού η πλειοψηφία των Ελλήνων αναγνώρισε ως σωστή την υγειονομική αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, αφού επιβράβευσε δημοσκοπικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς (εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση στο 65%, στα οικονομικά μέτρα 75,9%) και έστεψε με πρωτοφανή ποσοστά αποδοχής το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά (94,6%-84,3%), αφού αυτεπιβραβεύθηκε η ίδια η κοινή γνώμη δίνοντας κατά 40% ως κυρίαρχο αίσθημα την αισιοδοξία και κατά 85,7% αντίληψη ότι «τα πράγματα πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση», από Δευτέρα 4/5 αίρονται βασικά μέτρα του lock-down (αποδεκτά κατά 80,4%) και επιχειρείται επανεκκίνηση της οικονομίας (για τα μέτρα στήριξής της το 75,9% μιλά θετικά).

Παρένθεση: Τα δημοσκοπικά στοιχεία προέρχονται από μετρήσεις Metron Analysis/διαΝΕΟσις και Marc/ALPHA: όχι απολύτως σωστό να αναμειγνύει κανείς διαφορετικές δημοσκοπήσεις, όμως ήδη η διεξαγωγή ερευνών υπό συνθήκες σαν τις σημερινές – το επισήμανε ο ίδιος ο Στράτος Φαναράς της Metron, ιδίως για τις πολιτικές προβολές – έχει ένα στοιχείο «στο περίπου». Πάντως… οι δημοσκοπήσεις υπάρχουν και αλέθονται στην δημόσια συζήτηση.

Πάντως από Δευτέρα 4/5 έχουμε εκείνο που ο Σωτήρης Τσιόδρας μπόλιασε στην μηντιακή γλώσσα ως επάνοδο στην «μερική καθημερινότητα», ο δε Νίκος Χαρδαλιάς ονομάτισε «Σχέδιο ΧΑΜ: Χέρια πλένουμε – Αποστάσεις κρατάμε – Μάσκες φοράμε». (Συνδυασμός Αμερικανιάς και Κώστα Λαλιώτη). Μετά τις εβδομάδες συμμόρφωσης σε απαγορεύσεις με στοιχείο αστυνόμευσης, έχουμε τώρα πρόσκληση σε τήρηση κανόνων αυτοσυμμόρφωσης/αυτοπροστασίας. Στην πρωθυπουργική διαγγελματική τοποθέτηση, το «Μένουμε σπίτι» γίνεται «Μένουμε ασφαλείς». Ακόμη και η χρήση μάσκας (υποχρεωτική σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κλειστούς χώρους) και η χρήση απολυμαντικών, συνοδεύεται μεν με την απειλή προστίμου – η έννοια της πειθούς χωρίς ράβδο είναι φανερό ότι δεν νοείται στην Ελληνική πραγματικότητα του 2020! – αλλά κυρίως ως έντονη σύσταση/έκκληση απευθύνεται. Η ρύθμιση της λειτουργίας των μαγαζιών που θα ανοίξουν, αφήνεται στην αυτορρύθμιση/αυτοπειθάρχηση: αλλιώς δεν γίνεται: ακόμη και σαν τους άρτους του θεάματος αν πληθυνθούν οι αστυνομικοί και οι της Πολιτικής Προστασίας, δεν γίνεται! Ενώ, μια και δυο βδομάδες παρακάτω, θα δούμε να εκτυλίσσεται το άνοιγμα των σχολείων (Τρίτη Λυκείου και λοιπά Λύκεια-Γυμνάσια), με γκρίζα ζώνη το τι θα επιλέγουν στην πράξη να κάνουν στην πράξη οι γονείς: θα έχει ενδιαφέρον αν εγκατασταθούμε σε πρακτική κατ’ επιλογήν εκπαίδευσης…

Όμως, όλα αυτά θα εξελιχθούν – οι αρμόδιοι το εξήγησαν διεξοδικά, οι λιγότερο αρμόδιοι το ανέλυσαν πολύ πιο φλύαρα, τα μήντια το κατανόησαν και το αναπαρήγαγαν με ζήλο – σταδιακά και με συνεχή συνεκτίμηση των στοιχείων της πανδημίας. Σε οδυνηρά απλά Ελληνικά, θα χρειαστεί και των αρμοδίων (επιστημόνων/συμβούλων και πολιτικών/υπευθύνων) ψυχραιμία ΑΝ έχουμε άνοδο της μετάδοσης του κορωνοϊού – τώρα, κοντά, όχι σε φθινοπωρινό δεύτερο κύμα – αλλά και της κοινής γνώμης ψυχραιμία. Είδαμε ήδη πόσο γρήγορα, στην τόσο ψύχραιμη Γερμανία η αύξηση κρουσμάτων μετά την άρση των μέτρων, δημιούργησε ταραχή: η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ προσήλθε στην απόφαση συγκράτησης του ανοίγματος των σχολείων.

Ταυτόχρονα, άμα αρχίσει να καταγράφεται όσο θα τελειώνει ο Μάϊος η πραγματική και όχι η φαντασιακή ή η κατά πρόγνωσιν επίπτωση της κρίσης (και, συνεπώς, η αποτελεσματικότητα των μέτρων που, κατά κύματα επίσης, λαμβάνονται) τότε θα φανεί πόσο ψυχραιμία και ποια κοινωνική συνοχή θα έχει απομείνει. Ακούγονται θεωρητικά και απόμακρα, αυτά; Δεν είναι! Ούτε αρκεί για να ξορκισθούν λίγος ακόμη πολιτικός σκυλοκαυγάς – ενδιαφέρον: στην Βουλή, στην 6ωρη συζήτηση για την πανδημία οι τόνοι έμειναν χαμηλοί, ασχέτως αν η μηντιακή μας ζούγκλα περιέγραψε οξεία αντιπαράθεση ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, Τσίπρας και Φώφη βγήκαν τόσο ευθυγραμμισμένοι, ώστε να διερωτάται κανείς πού πάνε. α, ναι, και στην τριτολογία του ο Πρωθυπουργός «επέλεξε» να καταστήσει πυρήνα αντιπολίτευσης τον Γιάνη (ένα «ν») Βαρουφάκη – ή/και οι όποιες αναφορές σε πρόωρες εκλογές.

Η πρόκληση του ανοίγματος, στους ώμους των πολιτών βαραίνει.