Μια άλλη, μακρινή, ιστορική επανεκκίνηση

 

Πριν από 70 χρόνια και μετά τον ζόφο του παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου η Θεσσαλονίκη αναβιώνει έναν λαμπρό θεσμό.

Τον Σεπτέμβριο του 1951, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση της ΔΕΘ (22 Σεπτεμβρίου 1940-22 Οκτωβρίου 1940), η Θεσσαλονίκη, επουλώνοντας σιγά-σιγά τις πληγές του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, φιλοξενεί την πρώτη μεταπολεμική Διεθνή Έκθεση, τη 16η.

Η ιστορική αυτή επανεκκίνηση, πριν από 70 χρόνια, θυμίζει κατά κάποιον τρόπο τη φετινή απόπειρα επανόδου της Διεθνούς Έκθεσης σε Covid free συνθήκες και σε αναπτυξιακή τροχιά. Την επαναλειτουργία της Έκθεσης είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος θέλησε να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην αναβίωση του θεσμού ύστερα από την καταστροφική δεκαετία 1940-50.

Οι πύλες άνοιξαν στις 16 Σεπτεμβρίου, μία μόλις εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές, και το γεγονός συνέπεσε με τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης!

Λίγους μήνες πριν είχε ψηφιστεί ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο η ΔΕΘ περνούσε στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Την Έκθεση επισκέφτηκε ο διευθυντής του Σχεδίου Μάρσαλ για την Ευρώπη, Ν. Φόστερ.

Η δημοφιλία της νέας ΔΕΘ έφτασε σε τέτοια ύψη που οι διοργανωτές δεν μπόρεσαν να καλύψουν τη ζήτηση για εισιτήρια κατά την ημέρα των εγκαινίων, αφού ο αριθμός των διαθεσίμων ταμείων αποδείχθηκε ανεπαρκής!

Τελικά ο αριθμός των επισκεπτών της 16ης Έκθεσης ξεπέρασε τις 540.000, ενώ οι Γερμανοί αντιπρόσωποι ήταν μεταξύ των πολυάριθμων εκθετών.

Τα εκθέματα κάλυπταν όλους τους τομείς της βιομηχανίας, αλλά και τα γεωργικά είδη, με αμέσως επόμενη κατηγορία να αναδεικνύεται η οικιακή χειροτεχνία και η λαϊκή τέχνη.

Η εταιρεία Olivetti παρουσίασε στο περίπτερο 2 τη νέα μηχανή γραφείου (τη γραφομηχανή!) Lettera 22. Στον χώρο λειτούργησε το αγαπημένο για τα παιδιά όλα τα επόμενα χρόνια Λούνα Παρκ.

Τα εγκαίνια έγιναν το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου 1951 παρουσία του βασιλέα Παύλου και της βασίλισσας Φρειδερίκης και των υπουργών Βιομηχανίας, Εμπορίου, Εργασίας κ.ά.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μακεδονίας-Θράκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δεν συμμετείχαν στην Έκθεση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εκπροσώπησή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ.

«Έπεσεν η πόλη [Θεσσαλονίκη], φυτοζωεί…

Και αυτή όπως παντού, όπως εις κάθε μεταπολεμική προσπάθεια να παρουσιάσει σημεία γονιμότητας για δημιουργίαν νέας ζωής, δυστυχώς πέφτει, πέφτει.

Η Έκθεσις όμως αναχαιτίζει την πτώσιν της. Ένα χέρι που απλώνεται για να συγκρατήσει την κατρακύλα… Η αγορά θα χαμογελάσει, η εργασία θα σκορπίσει παντού την ευλογία της. Χρήμα θα πέσει. Συναλλαγή θα γίνη».

Από άρθρο του Π. Παλαιολόγου στην εφημερίδα Το Βήμα της 19ης Σεπτεμβρίου 1951.