Η συζήτηση για «Βιομηχανία 4.0»: ζητούνται τα επόμενα βήματα

 

«Η εθνική σύμπραξη [για την υλοποίηση μιας στρατηγικής αντικείμενο την «Βιομηχανία 4.0»] να γίνει πραγματικότητα και όχι ένα ακόμη σχέδιο στα συρτάρια των Υπουργείων» είναι η  – κάπως παραπονεμένη, πλην όχι ανεξήγητη… – κατακλείδα του Εθνικού Προγράμματος για την «Βιομηχανία 4.0» που έφερε σε δημόσια διαβούλευση ο ΣΕΒ με το 4ο Βιομηχανικό Συνέδριο, όπου προσήλθαν πολλοί και διάφοροι συντελεστές, πέραν των «επισήμων». (Κάπως μαγκωμένες οι τοποθετήσεις των Βαγγέλη Μυτιληναίου και Μιχάλη Στασινόπουλου – εκπροσώπων της Ελληνικής μεταποίησης υπό σημερινές συνθήκες. πιο πειστικός ο Ι. Καργαρώτος της Παπαστράτος/Philip Morris, «από την καινοτομία στο προϊόν» . με την ζωντάνια εκείνου που …. θέλει να πουλήσει τεχνολογία, η τοποθέτηση Jacky Chen της Huawei Βαλκανίων).

Επειδή ο ΣΕΒ πήρε και τον κόπο να έχει ήδη καταθέσει ένα συγκεκριμένο κείμενο ως Special Report – είναι επισκέψιμο στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου – ας σταθούμε σε μερικά σημεία του. Πρώτον, η Ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει πως όσες χώρες ξεκίνησαν με «χαμηλότερη ψηφιακή ωριμότητα» (γράφε: Ελλάδα) τόσο ισχυρότερη προέκυψε η επενδυτική προσπάθεια – και τούτο ανεξαρτήτως του μεγέθους της χώρας ή/και του μεγέθους της εγχώριας βιομηχανίας. Μετάφραση: η συζήτηση για «Βιομηχανία 4.0» μπορεί να φέρει πρόσθετη επενδυτική δραστηριότητα, σε μια εποχή όπου όλοι πια (πάλι καλά!) συμφωνούν πώς η επενδυτική υστέρηση είναι ΤΟ πρόβλημα για την Ελλάδα.

Δεν μένει το προτεινόμενο σχέδιο του ΣΕΒ στην διαπίστωση. Δίνει και νούμερα-στόχους: ένα ενδεικτικός προϋπολογισμός 4-6 δις ευρώ, με δημόσιους πόρους 2 δις και ίσους (ή διπλάσιους) ιδιωτικούς, σε βάθος 4ετίας. Τόσο είναι το αντίστοιχο πρόγραμμα Πορτογαλίας. Για τις μικρομεσαίες, υπάρχει (και… παραμένει διαθέσιμο) το αναξιοποίητο μέρος ΕΣΠΑ και αναπτυξιακού νόμου, «αρκεί» να κινητοποιηθεί όντως: το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα-Καινοτομία» έχει 1,5 δις διαθέσιμα, το αντίστοιχο «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού» 1,2 δις, ο Αναπτυξιακός 700 εκατ. Μετάφραση: «λεφτά υπάρχουν», έστω κι αν αξιοποιηθούν κατά 40% για τον στόχο της ψηφιακής μετάβασης. αλλά – δική μας η προσθήκη – το σούρσιμο των διαδικασιών εγγυάται ότι θα συζητούμε και θα συζητούμε και θα διαλεγόμεθα ενώ ο χρόνος θα φεύγει. Άλλη μια προσθήκη: βέβαια θα χρειαστεί και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, άμα όντως προσέλθουν στην υπόθεση, να έχουν ειλικρίνεια προθέσεων, δηλαδή να την θέλουν την ψηφιακή μετάβαση και όχι την εκταμίευση. και να διαθέσουν ίδιους πόρους, οικονομικούς αλλά και οργανωτικούς.

Όσο μεγαλύτερες οι επιχειρήσεις που θα προσέρχονταν σε μια τέτοια κινητοποίηση, τόσο βαρύτερο το φορτίο που θα χρειαστεί να επωμισθούν οι ίδιες. Μπορεί η επαναφορά του προβλήματα των αντικινήτρων και της γραφειοκρατίας να είναι δικαιολογημένη, όμως το doing business in Greece αυτό είναι: όσοι επιλέγουν να λειτουργούν εδώ, λογικά κάποια αντισταθμίσματα έχουν επισημάνει! Συνεπώς, βλέποντας τα γύρω τους best practices, οι φορείς της επιχειρηματικότητας «χρειάζεται» να ξεκινήσουν, ή μάλλον να επιταχύνουν και μόνοι τους – ιδίως με την φορολογική στάση της τωρινής Κυβέρνησης.

Το Σχέδιο ΣΕΒ εκτιμά ότι η επένδυση σε τεχνολογία συν μηχανολογικό εξοπλισμό, από 13% σήμερα θα μπορούσε να περάσει στο 25% του συνόλου (έναντι 31% μέσον όρο ΕΕ). Από εκεί βγαίνει και η εκτίμηση ότι θα μπορούσε να προέλθει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7%, δηλαδή κάπου 16 δις ευρώ. με αυτή την βάση.

Όπως βλέπαμε και χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πήρε» αυτές τις εκτιμήσεις και ζήτησε να μεταφρασθούν σε προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού. Θα μας συγχωρήσουν οι εμπλεκόμενοι αλλά κάτι στην όλη συζήτηση μας έφερε στον νου – σε τελείως διαφορετικό κλίμα, βέβαια – την παλιά/παλιά εκείνη φάση όπου ο Γεράσιμος Αρσένης, στην δεύτερη φάση της πρώτης οκταετίας ΠΑΣΟΚ, είχε εγκαλέσει τον ΣΕΒ  της εποχής Θ. Παπαλεξόπουλου με το «κακαρίσματα ακούμε, αλλά αυγά δεν βλέπουμε», με αναφορά στην επενδυτική απραξία της εποχής.

Στην συζήτηση για «Βιομηχανία 4.0», εκείνο που πραγματικά ζητείται είναι τα επόμενα βήματα.