Η συνέχεια της Γερμανικής αναστάτωσης -και οι επιπτώσεις της

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Αναγνώστης με κριτική διάθεση, μας παρατηρούσε ότι σημείωμά μας το οποίο αναφερόταν στην αναστάτωση που έφερε στην Γερμανική πολιτική σκηνή το σπάσιμο του ταμπού, που ήθελε σ’ όλη την μεταπολεμική περίοδο κόμματα της κεντρικής πολιτικής να μην δέχονται να συνεργασθούν με ο,τιδήποτε αγγίζει Ακροδεξιά, με τον παρολίγον σχηματισμό τοπικής Κυβέρνησης στο Land της Θουριγγίας (από κοινού στήριξη Χριστιανοδημοκρατών/CDU και AfD σε υποψήφιο των Φιλελευθέρων/FDP) «υπερέβαλε, με δίκη προθέσεων». Πώς αυτό; Όταν φέραμε στην συζήτηση το τι θα μπορούσε να σημάνει αυτή η εξέλιξη για την επιρροή του φίλου της Ελλάδας Βόλφγκανγκ Σώϋμπλε στην συνέχεια των πραγμάτων. Στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Και στην «Ευρώπη».

Προς στιγμήν αναρωτηθήκαμε μήπως είχε δίκιο. Πλην όμως, παρευθύς η πύκνωση των γεγονότων έφερε πρόσθετο ενδιαφέρον. Τραυματισμένη από την αποτυχία της να κρατήσει τους Χριστιανοδημοκράτες της Θουριγγίας στην κεντρική/διακηρυγμένη αντιΑκροδεξιά πολιτική γραμμή του CDU, η διάδοχος της Άνγκελας Μέρκελ Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ/ΑΚΚ όχι απλώς αναδέχθηκε όλη την ευθύνη, ανακοινώνοντας ότι δεν θα προσέλθει – οψέποτε – υποψήφια ως αρχηγός του CDU για την Καγκελαρία/Kanzlerkandidatin, αλλ’ αντιθέτως θα αναλάβει μέσα στο καλοκαίρι να συντονίσει η ίδια την διαδικασία διαδοχής της στον ρόλο αυτό που ποτέ δεν αξιώθηκε.

«Και που μπαίνει ο Β. Σόιμπλε στην μέση;» σίγουρα θα διερωτάται ο κριτικός αναγνώστης μας. Λοιπόν: ήδη επανέρχεται η συζήτηση για το είδος αυριανού υποψηφίου του CDU – με τον συντηρητικότερο οικονομικά υπερφιλελεύθερο  Φρήντριχ Μέρτς, ο οποίος είχε αποτύχει να διεκδικήσει την διαδοχή της Μέρκελ (εκείνη προώθησε ως Κεντροδεξιά την ΑΚΚ) να φαίνεται πιθανότερος διεκδικητής ,καίτοι εξωκοινοβουλευτικός (Ενθυμούμενος πόσο κακό του είχε κάνει, τότε, η εγγύτητά του προς τον κόσμο των επιχειρήσεων ο Μέρτς έσπευσε τώρα να παραιτηθεί από την κεντρική του θέση στην Blackrock Γερμανίας). «Τρέχει» παράλληλα με τον Μερτς ως υποψήφιος ο Γιενς Σπαν, νυν υπουργός Υγείας της Κυβέρνησης Συνασπισμού CDU/SPD, ο οποίος όμως για τον συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό ψηφοφόρο έχει το πρόβλημα να είναι διακηρυγμένος ομοφυλόφιλος, παντρεμένος με τον δημοσιογράφο Ντάνιελ Φούνκε. (Βέβαια εκλέγεται άνετα στην καθολική, συντηρητική εκλογική του περιφέρεια με πρώτη ψήφο/Erststimme). Το πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα για στους Χριστιανοδημοκράτες, δείχνει η ενδεχόμενη υποψηφιότητα ως Kanzlerkandidat του Μάρκους Σέντερ, ο οποίος είναι αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών/CSU της Βαυαρίας (του μικρού αδελφού κόμματος της CDU με σαφώς πιο συντηρητική κλίση).

Δείτε, τώρα, τις συνέπειες: επειδή η εποχή Μέρκελ έληξε, με την στηριζόμενη από την ΑΚΚ να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της, σε λογική Κεντροδεξιάς, το CDU τείνει να ισορροπήσει τώρα καθαρότερα δεξιά (ήδη… χειρ Σόιμπλε, ο οποίος είχε προωθήσει λυσσαλέα την υποψηφιότητα Μερτς: για «ήττα Σόιμπλε» είχε γίνει λόγος όταν επεκράτησε η ΑΚΚ) .Και τούτο, όταν κόντεψε να δοθεί μια λύση Realpolitik δια της συνεργασίας με την AfD στην Θουριγγία.

Άντε τώρα να ανοίξει η συζήτηση για «Μέλλον της Ευρώπης» προς χαλαρότερη κατεύθυνση! Και…. άντε να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το Ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα (θυμίζουμε ότι το AfD αρχικά σχηματίσθηκε για να αρνηθεί την διάσωση της Ελλάδας με «χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων», είδαμε δε την στάση Σόιμπλε στην Ελληνική περιπέτεια). Α, ναι, και για την αυριανή ισορροπία στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό στην Ευρώπη (θυμίζουμε ότι το AfD έχει βιτριολική θέση στο Προσφυγικό, η CSU σαφώς σκληρή, η CDU ψάχνεται.