Η τηλεργασία στο προσκήνιο

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aπρίλιος 2020, τ. 993
ΠΑΝΔΗΜΙΑ 2020 του Γιώργου Μανέττα

 

Ο κορονοϊός αλλάζει τα εργασιακά ήθη

 

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Μπορεί η υγειονομική κρίση του κορονοϊού που σαρώνει τον πλανήτη να χαρακτηρίζεται παροδική, ωστόσο η εργασία από το σπίτι με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων παίρνει μόνιμα χαρακτηριστικά, όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Ήδη, μια σειρά από μεγαλύτερες και μικρότερες επιχειρήσεις στη χώρα μας έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση του μέτρου, συμβάλλοντας στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως οι επιπτώσεις της επιδημίας θα επηρεάσουν τα «εργασιακά ήθη» για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως μάλιστα λένε άνθρωποι της αγοράς, έχει ιδιαίτερη σημασία να συνεχιστεί η επιχειρηματική ζωή, με αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, τουλάχιστον σε εκείνους τους τομείς και τις θέσεις εργασίας όπου είναι εφικτό.

Η τηλεργασία, η εργασία δηλαδή από απόσταση με χρήση των σύγχρονων μέσων τηλεπικοινωνίας, δεν είναι μια καινούργια μέθοδος οργάνωσης της εργασίας. Είναι αρκετά διαδεδομένη στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως της Βόρειας Ευρώπης (ενδεικτικά στη Δανία τηλε-εργάζεται σχεδόν το 20% των εργαζομένων), ενώ στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο βασίλειο και τον Καναδά θεωρητικά σχεδόν το ήμισυ των θέσεων εργασίας μπορεί να περάσει σε καθεστώς μερικής τηλεργασίας.

Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ, στη χώρα μας (με στοιχεία του 2017) το ποσοστό των τηλεργαζομένων αγγίζει το 5%, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να προσεγγίζει το 8,3%, ένα ποσοστό που εκτινάχθηκε μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και την προτροπή της κυβέρνησης να «Μείνουμε Σπίτι».

Η τηλεργασία, η εργασία δηλαδή αποκλειστικά από το σπίτι και όχι από την έδρα της εταιρείας, σύμφωνα με μελέτη προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους, μπορούν να δουλέψουν από οπουδήποτε θέλουν, αποφεύγοντας για παράδειγμα τη φασαρία του γραφείου. Από ένα καφέ, από το σαλόνι του σπιτιού τους, ακόμα και από μια παραλία, μπορούν να ολοκληρώσουν τα καθημερινά τους tasks, χωρίς να μειώνεται η παραγωγικότητά τους.

Αντίθετα, το 86% δήλωσαν ότι παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά άγχους, ενώ το 65% πιστεύει ότι εργάζεται πιο αποτελεσματικά από το σπίτι. Βέβαια, από αυτή τη νέα επαγγελματική σχέση προκύπτουν πολλά θετικά και για την εταιρεία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εταιρείες που εφαρμόζουν τηλεργασία παρουσιάζουν 25% χαμηλότερη αποχώρηση εργαζομένων σε σχέση με εταιρείες που δεν εφαρμόζουν. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι το 85% των επιχειρήσεων επιβεβαιώνει ότι η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί όταν εφαρμόζεται η τηλεργασία.

Εκτός από τα παραπάνω, η τηλεργασία μπορεί να είναι ωφέλιμη για την εκάστοτε εταιρεία που την εφαρμόζει αρχικά σε επίπεδο κόστους, καθώς ίσως μειώσει τις δαπάνες για κτηριακές υποδομές. Ταυτόχρονα, οι ομάδες της εταιρείας είναι πιο ευέλικτες και έτοιμες να εργαστούν από οπουδήποτε, πράγμα που σημαίνει ότι η απόδοσή τους δεν επηρεάζεται από κρίσεις, όπως αυτή του κορονοϊού.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η εταιρεία μπορεί να βρίσκει υποψήφιους εργαζομένους από οπουδήποτε στον κόσμο – και επομένως να καλύπτει ευκολότερα κάποια ανοιχτή θέση με τον σωστό άνθρωπο.

 

Η «τέλεια καταιγίδα» για κυβερνοεπιθέσεις

Στον αντίποδα, η εξ’ αποστάσεως εργασία κρύβει προκλήσεις και πιθανούς κινδύνους κυρίως στο θέμα της ασφάλειας. Η Kaspersky, μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας επισημαίνει πως το γεγονός πως αρκετοί εργάζονται για πρώτη φορά από το σπίτι, σε συνδυασμό με ευκαιριακές επιθέσεις από ψηφιακούς εγκληματίες που εκμεταλλεύονται τους φόβους των ανθρώπων για τη νόσο αυτή, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «τέλεια καταιγίδα» για εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, υπογραμμίζει ο principal security researcher της Kaspersky David Emm, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον ιό, κρύβοντας κακόβουλα αρχεία σε έγγραφα που υποτίθεται ότι σχετίζονται με την ασθένεια.

Από την άλλη πλευρά, αν και η μετάβαση στην τηλεργασία από μόνη της δεν θίγει το καθεστώς απασχόλησης εκφράζονται και ανησυχίες για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης οφείλει να τα τηρεί τους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται με το σύστημα τηλεργασίας καθώς και τις αναγκαστικού δικαίου διατάξεις που αφορούν:

Α. Την ελάχιστη περίοδο ημερήσιας ανάπαυσης 11 ωρών.

Β. Την κατ’ ελάχιστον χορήγηση εβδομαδιαίας ανάπαυσης διαρκείας 24 ευρών.

Τη διάρκεια εβδομαδιαίας απασχόλησης κατά μέσον όρο που ανά τετράμηνο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, περιλαμβανομένων και των υπερωριών κλπ