«Θερμό καλοκαίρι»: τι θα πει;

Του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Ξαφνικά (ψέματα: η επιδείνωση/κλιμάκωση των ΕλληνοΤουρκικών ήταν ορατή εδώ και καιρό), μεσοκαλόκαιρα και με φόντο την ανακούφιση από τις αποφάσεις της Κορυφής των «27» για το Ταμείο Ανάκαμψης, βάρυνε σ’ εμάς επικίνδυνα το κλίμα με την έκδοση Τουρκικής NAVTEX για διεξαγωγή ερευνών από το σεισμογραφικό Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου. Εκεί όπου η Τουρκία διεκδικεί δικαιώματα επί δικής της υφαλοκρηπίδας, στο ίχνος της υποτιθέμενης χάραξης ΑΟΖ με Λιβύη, αλλά ευθέως με «πάτημα» στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα και – μην το παραβλέπουμε – σε περιοχές δικαιωμάτων Κύπρου καθώς και Αιγύπτου.

Ειδήσεις για έξοδο πολλών μονάδων του Τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και για πορεία για την περιοχή Νοτιοδυτικά του Καστελόριζου/του συγκροτήματος της Μεγίστης – το ίδιο το Oruc Reis παρέμενε μέχρι την στιγμή που σύρονται οι γραμμές αυτές δεμένο στα ανοιχτά της Αττάλειας – δημιούργησαν κατάσταση συναγερμού στην Ελληνική πλευρά. Συναγερμού αμυντικού, με μονάδες του Π.Ν. να κινούνται. αντίστοιχα συναγερμού διπλωματικού προς κάθε κατεύθυνση. (Τελευταία φορά που το Oruc Reis , σύγχρονο σεισμογραφικό – χτίστηκε το 2017 – έκανε αντίστοιχη κίνηση, ήταν τον περασμένο Ιανουάριο : τότε, η Ελληνική «αντίδραση» ήταν να ανακοινωθεί ότι [2.256 τόνων, 86 μέτρων μήκους και 19 πλάτους] πλοίο είχε… παρασυρθεί από τους αέρηδες και βρέθηκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το Oruc Reis μετά από λίγες ημέρες απεσύρθη: λήξη συναγερμού. Το «δίδαγμα» όμως έμεινε].

Όπως στην Ελλάδα των τελευταίων – πολλών… – ετών έχουμε συνηθίσει , όλα τα μάτια στράφηκαν στις παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα. Από το Στέητ Ντηπάρτμεντ υπήρξε πρόσκληση προς την Τουρκία να σταματήσει «τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις στην περιοχή» και να αποφύγει «κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις» (cease and desist), όμως με δυσοίωνη αναφορά ότι η περιοχή είναι αμφισβητούμενη. Από την Γερμανία, μετά από ολονύκτια επικοινωνιών – και με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χαϊκο Μαας να βρίσκεται στην Αθήνα, να ακούει τον Κ. Μητσοτάκη να θέτει το θέμα ως «αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας [και της Κύπρου] συνιστούν αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης, τελικά» – υπήρξε τηλεφωνική επαφή Μέρκελ-Ερντογάν. Επισήμως, το θέμα ήταν η Λιβύη, το Προσφυγικό ζήτημα κοκ, αλλά προδήλως υπήρξε παρέμβαση για εκτόνωση.

Aπό την – συνήθως αισθητά πιο παρεμβατική – Γαλλία, σχετική σιγή: η αστοχία των διαπραγματεύσεων για προμήθεια Γαλλικών φρεγατών Belh@rra και (πιο κρίσιμο!) για συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής έχει φέρει τα πράγματα σε standstill, διμερώς.

Τέλος, από πλευράς ΕΕ όπου στην Κορυφή του περασμένου Σαββατοκύριακου η Ελληνική (και Κυπριακή) πλευρά δεν κατόρθωσε να επιταχύνει κινήσεις προς την κατεύθυνση πχ. επαπείλησης πειστικών κυρώσεων – ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε να καταγγείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «κομπάρσο των διπλωματικών εξελίξεων» – επικρατεί αμηχανία και αναβολή. (Σχετική συζήτηση του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ έχει προβλεφθεί για τέλη Αυγούστου : η NAVTEX για Oruc Reis είναι σε ισχύ από τώρα μέχρι τις 2 Αυγούστου).

Η μηντιακή κάλυψη των γεγονότων στην Ελλάδα γίνεται σε υψηλούς τόνους, στην Τουρκική σε πολύ χαμηλότερους. Στην εδώ δημόσια συζήτηση, συχνά συγχέεται η δράση σεισμογραφικών σκαφών όπως το Oruc Reis ή το Barbaros, με εκείνη των πλωτών γεωτρύπανων όπως το Yavuz ή το Fatih. Η διάκριση δεν είναι άνευ περιεχομένου: οι σεισμογραφικές έρευνες διεξάγονται εντός ΑΟΖ (η Ελλάδα δε έχει καν ανακηρύξει δική της ) και άνωθεν υφαλοκρηπίδας, οι γεωτρήσεις γίνονται επί της υφαλοκρηπίδας –  όταν γίνονται. Προκύπτει έτσι ένα περιθώριο να προσδιορίζεται κάθε φορά ΤΙ θεωρείται προσβολή ΠΟΙΟΥ κυριαρχικού δικαιώματος.

Στην γείτονα, η έμφαση στην δημόσια συζήτηση βρίσκεται αλλού: στην προσευχή της Παρασκευής, 24ης Ιουλίου (επετείου της Συνθήκης της Λωζάννης…) στην ΑγιαΣοφιά, με διαφαινόμενη συμβολική παρουσία του Προέδρου Ερντογάν ως λαϊκού ιεροκήρυκα. Στο σημείο αυτό, ας επαναλάβουμε ότι όλος ο χειρισμός της επαναφοράς της ΑγιαΣοφιάς ΤΩΡΑ σε λειτουργία τζαμιού, περιάγει την Ελληνική Κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση όσο (θα) γίνονται προτροπές και (θα) ασκούνται πιέσεις για προσέλευση των Αθηνών σε εκτονωτικό διάλογο με την Άγκυρα…