Ιστορία της Πληροφορίας: Από τον πάπυρο στο ηλεκτρονικό έγγραφο

 

Συλλογικό, επιστημονική εποπτεία: Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη
Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2014, σελίδες 664, τιμή: 50 ευρώ

 

Το συλλογικό αυτό έργο 55 συνολικά συγγραφέων προσπαθεί –αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς διεπιστημονικού συνεδρίου για την Πληροφορία της Ερευνητικής Ομάδας «Πληροφορία Ιστορία, ρύθμιση, Πολιτισμός»– «να διηγηθεί μια σειρά από ιστορίες για την πληροφορία» (δανειζόμαστε τη διατύπωση από την εισαγωγή της συντονίστριας/επιμελήτριας του τόμου Μαρίας Κανελλοπούλου-Μπότη). Και η περιγραφή της «σειράς από ιστορίες» επαληθεύεται απ’ όποιον αποφασίσει να κάνει μια βουτιά στην ευρύτατη αυτή ύλη, που παίρνει την άκρια του νήματος από την αυγή της ιστορίας, τις στήλες και τις επιγραφές και τους παπύρους και τα νομίσματα της αρχαιότητας και φθάνει μέχρι την εντελώς σύγχρονη εποχή της ψηφιακής καταγραφής/ «από τον πολιτισμό του χαρτιού στον πολιτισμό του ψηφιακού υποστρώματος».

Ένα ολόκληρο Μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στη νομική διάσταση της πληροφορίας, που κι αυτή κάνει ευρύτατη σάρωση από τα «παραδοσιακά» πνευματικά δικαιώματα μέχρι την προσέγγιση των κοινωνικών δικτύων του σήμερα (και την προσπάθεια υπεράσπισης της ιδιωτικότητας στον «γενναίο νέο κόσμο» όπου ζούμε).

Εκείνο που αποκομίζει όποιος ολοκληρώσει –έστω κι επιφανειακά– τη βουτιά αυτή είναι εν τέλει κάτι σαν επίσκεψη στο σύνολο του αποθέματος του παγκόσμιου πολιτισμού. Που τι άλλο είναι, αν όχι μια συμπυκνωμένη διαδρομή στην πληροφορία;