Κάποιες λεπτομέρειες που αξίζουν προσοχή

 

Έτσι όπως η «μεγάλη» συζήτηση – ας πούμε στο κλείσιμο της διαδικασίας του Προϋπολογισμού 2020 στην Βουλή, ή πάλι στις συναντήσεις κορυφής όπως εκείνη Λαγκάρντ-Μητσοτάκη – συγκεντρώνουν τα φώτα της δημόσιας προσοχής, υπάρχουν λεπτομέρειες που αφήνονται στην σκιά. Ενώ θα άξιζαν σαφώς μεγαλύτερη συζήτηση. Δείτε:

  • Ζεστό κλίμα, στα όρια ήπιου ενθουσιασμού στην συνάντηση με Λαγκάρντ ως Προέδρο πλέον της ΕΚΤ – με τις προοπτικές του Σχεδίου «Ηρακλής» για το ξεκοκκίνισμα των ισολογισμών των τραπεζών να θεωρούνται θετικές. Πλην όμως, προκειμένου να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου οι ασφαλέστεροι/senior τίτλοι που θα εκδοθούν από τις Ελληνικές συστημικές τράπεζες στα πλαίσια του «Ηρακλή», ο SSM (δηλαδή το σύστημα ΕΚΤ) προτείνει/ζητά/απαιτεί είτε η εγγύηση του Δημοσίου να δοθεί από το cash buffer, το γνώριμό μας «μαξιλαράκι» (όπως είχε προϊδεάσει εδώ και καιρό ο Μπάμπης Παπαδημητρίου…), είτε πάλι η εγγύηση να δοθεί με ομόλογα δημοσίου με αξία 120% του προς κάλυψη ποσού. Τόσο το να «βγάλεις» από το cash buffer 12 δις, έστω για εγγύηση, όσο και να εκδώσεις ομόλογα 14,4 δις θα τρικλοπόδιαζε τις προσπάθειες αυριανής εξόδου στις αγορές. Εδώ και βδομάδες «είμαστε στο περίμενε», αλλά θα συμφωνήσει κανείς ότι η λεπτομέρεια αυτή είναι ογκώδης.
  • Αρχίζει με την νέα χρονιά – υποτίθεται , χωρίς λεπτομέρειες για το πότε ακριβώς – η τήρηση βιβλίων των εταιρειών ηλεκτρονικά , αλλά και η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Αμφότερες οι κινήσεις θεωρούνται εξυγιαντικές και απορρέουν από προτάσεις της Τρόικας σε προηγούμενες μνημονιακές εποχές. Ενώ όμως για την ηλεκτρονική τήρηση των λογιστικών βιβλίων θα προχωρήσει – ΑΝ τεχνικά αντέχει το σύστημα των λογιστών – η ηλεκτρονική τιμολόγηση (η υποχρεωτική) φαίνεται ότι βρίσκεται αντίθεση από Βρυξέλλες. Ακούγεται παράξενο, αλλά φαίνεται ότι ισχύει. Αντίστοιχες αντιρρήσεις και για την μείωση (από τα 500 ευρώ στα 300) των συναλλαγών με ρευστό. Μήπως ο υπερενθουσιασμός μας καίει;
  • Έγινε η επιλογή να δοθεί φέτος το «κοινωνικό μέρισμα» σε κάπου 250.000 δικαιούχους (νοικοκυριά). Ένα τρίτο προς ένα τέταρτο των περυσινών δικαιούχων. Πολιτική απόφαση αυτή. Όμως… άνοιξε η πλατφόρμα του koinonikomerisma.gr, και έσπευσαν οι περσινοί δικαιούχοι να αναζητήσουν το επίδομά «τους». Όταν άρχισαν να πέφτουν οι αρνήσεις («της πλατφόρμας») ξεκίνησαν κι οι διαμαρτυρίες. Εξηγήσεις δεν πολύ-δίνονται, ει μη μόνον…. τηλεοπτικά. Στην περίπτωση ΑΜΕΑ – όπου η Κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι δόθηκε φέτος προτεραιότητα – αμφισβητούνται τα κριτήρια, αλλά και η τήρηση των κριτηρίων. Η ένταση ανεβαίνει. Άλλη πλατφόρμα – παραπόνων – ανοίγει από την ΗΔΙΚΑ, μην και ανακόψει το κύμα διαμαρτυριών.
  • Μιας και ο λόγος για πλατφόρμες, μια ματιά στην άλλη πλατφόρμα – πετυχημένη εκείνη, στην επικοινωνία της πάντως – της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας (εδώ δόθηκε 4μηνη παράταση για υποβολή). Πετυχημένη η σχεδίαση και η επικοινωνία της, αλλά… μπήκαν και δέχθηκαν να αρθεί το τραπεζικό απόρρητό τους 55.545 χρήστες (άρα ξεκίνησαν στα σοβαρά). Προχώρησαν σε ετοιμασία διαδικασίας αίτησης 37.018 χρήστες. Υπέβαλαν αίτηση 1.120 (και αυτές διαβιβάστηκαν στην τράπεζα). Προτάθηκαν (από τις εν λόγω τράπεζες) 274 προτάσεις ρύθμισης. Έγιναν δεκτές από ενδιαφερόμενους…  64 προτάσεις – οι 31 με κρατική επιδότηση. (Όλα αυτά από 1ης Ιούλιου μέχρι μέσα Δεκεμβρίου). Χλωμό!

Θα ήταν χρήσιμο οι αρμόδιοι της χάραξης «μεγάλης» πολιτικής α αξιολογούσαν παρόμοιες λεπτομέρειες.