Κάποτε, η ελληνική βιομηχανία

 

της Κατερίνας Δασκαλάκη
Εκδόσεις: Κέρκυρα – Economia Publishing, 2014
Σελίδες: 335

 

Με αφορμή την εκλογή του ισχυρού άνδρα του ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου στην προεδρία του ΣΕΒ (στις 15 Ιουνίου), επαναπροτείνουμε ένα ιστορικής σημασίας βιβλίο που αποτυπώνει τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ελληνική βιομηχανία κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970 – μια χρυσή εποχή για αυτήν.

 

του Γιώργου Βαϊλάκη

 

Μια γνώση πολύτιμη σχετικά με τις προκλήσεις της ελληνικής βιομηχανίας κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970, προσφέρουν στον αναγνώστη τα κείμενα της Κατερίνας Δασκαλάκη από το περιοδικό «Βιομηχανική Επιθεώρησις» – τα οποία αποδεικνύονται εντυπωσιακά επίκαιρα. Τα γραπτά αυτά τα οποία συνθέτουν αυτήν την ιστορικής σημασίας έκδοση με τίτλο «Κάποτε, η ελληνική βιομηχανία» καθρεφτίζουν εκείνην τη χρυσή εποχή της ελληνικής βιομηχανίας.

«Υπήρξε εποχή κατά την οποία στην Ελλάδα έτρεχαν πάνω-κάτω οι υπουργοί να εγκαινιάζουν βιομηχανικές μονάδες, να θέτουν σε κίνηση μεγάλες ενεργειακές εγκαταστάσεις, να κόβουν αράδα κορδέλες και να σπάνε μπουκάλια με αφρώδη ελληνικό οίνο, “βαφτίζοντας” ελληνικά καράβια που καθελκύονταν σε ελληνικά ναυπηγεία» σημειώνει χαρακτηριστικά η Κατερίνα Δασκαλάκη, για να προσθέσει: «Η ιδέα να συγκεντρωθούν τα συγκεκριμένα κείμενα και να δημοσιευτούν ήταν του Αντώνη Παπαγιαννίδη, που πιστεύει ότι δίνουν μια εικόνα της κάποτε ζωντανής και ανεπτυγμένης ελληνικής βιομηχανίας, η οποία –πώς να το κάνουμε;- όνειρο ήταν και πάει».

Έτη φωτός μοιάζει να χωρίζουν την Ελλάδα του σήμερα με αυτήν των δεκαετιών 1960-70, τότε που οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της χώρας άντεχαν συγκρίσεις ακόμα και με αυτούς της Ιαπωνίας. Περισσότερο, όμως, από πολύτιμη γνώση για τη «χρυσή εποχή» της ελληνικής βιομηχανίας, ο τόμος «Κάποτε, η Ελληνική Βιομηχανία» με κείμενα της Κατερίνας Δασκαλάκη από το πρωτοποριακό περιοδικό «Βιομηχανική Επιθεώρηση» που κλείνει φέτος 86 χρόνια κυκλοφορίας, αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.

Άλλωστε, το περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση», που ξεκίνησε το 1934 ως «Βιομηχανική Επιθεώρησις», αποτυπώνει τρεις γενιές επιχειρηματικής δράσης στη χώρα μας με τον πλούτο των πληροφοριών που βρίσκεται συγκεντρωμένος στα τεύχη του να είναι ανεκτίμητης αξίας: περιλαμβάνει, δηλαδή, πολύτιμα στοιχεία για κάθε πτυχή του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου και, ασφαλώς, της ελληνικής οικονομίας – συνολικά – μέσα από μία εντυπωσιακή ευρύτητα θεμάτων και αναλύσεων.