Οικονομική Επιθεώρηση, Σεπτέμβριος 2020, τ. 998

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ του Κώστα Μπλιάτκα

 

 Aπό τον πόλεμο στην αναβίωση

και στην εποχή των ρεκόρ

 

Η φετινή, η 85η, Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ακυρώθηκε, εξαιτίας του κορονοϊού, για πρώτη φορά μετά από την εκκίνησή της στις 3 Οκτωβρίου 1926.

Η Θεσσαλονίκη όμως και όλη η χώρα στερήθηκαν τη ΔΕΘ και τα πολύπλευρα οφέλη της σε οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας, από το 1941 μέχρι το 1951 λόγω του Β΄ Παγκοσμί ου Πολέμου, αλλά και της ανατίναξης των περιπτέρων της ΔΕΘ από τους αποχωρούντες κατακτητές Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1944.

Πικρά ειρωνικό από ιστορικής πλευράς φαντάζει το γεγονός ότι η τελευταία προπολεμική ΔΕΘ, η 15η, ολοκληρώθηκε έξι μόλις μέρες πριν κηρυχθεί ο πόλεμος (22 Σεπτεμβρίου-22 Οκτωβρίου 1940) – και μάλιστα ο τότε Γερμανός πρόξενος Κ. Σόεμπεργκ στη διάρκεια γεύματος για τη λήξη της δήλωνε: «Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι σε μεγάλη απόσταση ορατό σύμβολο της ειρηνικής θέλησης της ελληνικής κυβερνήσεως»! Τελικά, η ειρήνη, με ευθύνη των Γερμανών και των Ιταλών, διήρκεσε λιγότερο από μία… εβδομάδα. Πολλοί από τους εκθέτες δεν πρόλαβαν να πάρουν από τα περίπτερα ούτε τα εκθέματά τους.

Κι ας ήταν η πρώτη φορά που η ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε στις νέες της εγκαταστάσεις (απέναντι από τη ΧΑΝΘ, όπου γίνεται μέχρι σήμερα). Οι προηγούμενες 14 προπολεμικές διοργανώσεις πραγματοποιούνταν στο Πεδίον του Άρεως (στην περιοχή Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης). Στην ιστορική εκείνη διοργάνωση συμμετείχαν επί­σημα εκτός της Γερμανίας και η Γιου­γκοσλαβία, η Τουρκία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστο­ρικού της ΔΕΘ και διευθύνοντος συμ­βούλου της σήμερα Κυριάκου Ποζρι­κίδη:

Στις 11 Απριλίου 1941 εγκαταστάθη­καν στους χώρους της ΔΕΘ γερμανικές μονάδες, οι οποίες παρέμειναν εκεί μέχρι τη λήξη του πολέμου. Τα αρχεία της Έκθεσης λεηλατήθηκαν και κατα­στράφηκαν, όπως λεηλατήθηκαν και ο εξοπλισμός και τα έπιπλα. Το κεντρικό περίπτερο της Εθνικής Παραγωγής χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμα­νούς ως αποθήκη ραδιοφωνικών πο­μπών και δεκτών, ενώ τα υπόλοιπα πε­ρίπτερα μετατράπηκαν σε αποθήκες πυρομαχικών, όπλων και κινητήρων αεροπλάνων.

Το 1949 έγιναν προσπάθειες από τους εργαζομένους να εντάξουν την ανακατασκευή της ΔΕΘ στο σχέδιο Μάρσαλ και κατόρθωσαν μετά από επιτόπιο έλεγχο της αμερικανικής αντι­προσωπείας να εξασφαλίσουν ποσό ύψους 2.800.000.000 δραχμών για την αποκατάσταση του λεηλατημένου και κατεστραμμένου χώρου της Έκθεσης.

Το προσωπικό της ΔΕΘ τη δεκαε­τία 1940-1950 είχε αποσπασθεί κυ­ρίως στον Ερυθρό Σταυρό αλλά και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ενώ η ΔΕΘ ως φορέας λειτούργησε μέχρι το 1949 υποτυπωδώς σε γραφεία επί της οδού Αγίας Σοφίας λόγω της έλλειψης ασφάλειας στην περιοχή της Έκθεσης.

 

Επαναλειτουργία

Η οικονομία άργησε να συνέλθει από τον πόλεμο (το 1950, η παραγωγή σε αρκετούς βιομηχανικούς κλάδους ήταν μικρότερη από το προπολεμικό επίπε­δο) και αυτό αποτυπώθηκε και στην καθυστερημένη επαναλειτουργία της ΔΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγους μήνες πριν από την αναβίωση της Έκ­θεσης, το 1951, η Θεσσαλονίκη μαστι­ζόταν από έλλειψη τροφίμων.

Σταδιακά, όμως, η κατάσταση ομα­λοποιήθηκε και ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 η ΔΕΘ είχε εξελιχθεί σε κεντρικό οικονομικό γεγονός της χώρας. Οι Έλληνες εκθέτες αυξάνονται από 300 σε σχεδόν 500 και οι εκθέτες του εξωτερικού τετραπλασιάζονται (από 463 αρχικά), με τη Γερμανία να κατέχει τα πρωτεία. Οι επισκέπτες από 20.000 το 1951 φτάνουν το 1,5 εκατομ­μύριο το 1957. Καθιερώνεται η παρου­σία του εκάστοτε πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Έκθεσης, με τη συνοδεία υπουργικού κλιμακίου. Από το Αρχείο Βοβολίνη ανασύραμε μερικές φωτο­γραφίες εκείνης της περίοδου.

 

Από 11 έως 20 Σεπτεμβρίου το πολιτικο-οικονομικό φόρουμ της ΔΕΘ-Helexpo

Η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά μετά την εκκίνηση του θεσμού το 1926 (με εξαίρεση τις διοργανώσεις που ματαιώθηκαν λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου).

Όμως ο κορυφαίος θεσμός της Θεσσαλονίκης, που μετρά 94 χρόνια ιστορίας και 84 διοργανώσεις, δεν θα σιγήσει: η ΔΕΘ-Helexpo διοργανώνει ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ, δηλώνοντας παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών.

To Thessaloniki Helexpo Forum θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 11 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπήρξε επαρκής χρόνος για να διοργανωθεί ένα φόρουμ υψηλών αξιώσεων, αλλά και διεθνούς χαρακτήρα.

Η ΔΕΘ-Helexpo, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις, σχεδιάζοντας το μέλλον παρά τις αντίξοες συνθήκες, και επεξεργάζεται μια σειρά νέων ιδεών και δράσεων, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα. Άλλωστε, η εκθεσιακή δραστηριότητα δεν σταματά, μιας και αποτελεί καταλυτικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας.

«Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα ήθελε να ευχαριστήσει εκθέτες και χορηγούς που, παρά τη δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία, έδειξαν εμπιστοσύνη στη ΔΕΘ και έσπευσαν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, αναγνωρίζοντας στην Έκθεση τη βαρύτητά της τόσο σε συμβολικό όσο και σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες δε απευθύνει η ΔΕΘ-Helexpo στους οργανωτές της γερμανικής συμμετοχής για την αμέριστη συμπαράστασή τους μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Η ΔΕΘ έχει περάσει κυριολεκτικά διά πυρός και σιδήρου στις εννέα δεκαετίες της ζωής της και θα αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση δημιουργικά και με την υποστήριξη των εργαζομένων της, των πελατών της, των συνεργατών της, των φορέων, αλλά και της ίδιας της Θεσσαλονίκης».