Καμώματα των Βρυξελλών

 

Κινδύνεψε να γίνει ανέκδοτο. Ο λόγος για την τελική επιψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο και την εγκατάσταση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της «Επιτροπής vdL»/Επιτροπής της Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν. Η οποία ενώ ξεκίνησε μετά από αρκετές αμφισβητήσεις για τον αρχικό τρόπο ορισμού της ίδιας – κατά απόλυτη παρέκκλιση/παραμερισμού της σιωπηρής συμφωνίας για επιλογή Προέδρου μεταξύ των Spitzenkandidaten – με συμφωνία Κορυφής (δηλαδή πρόταση Μακρόν, επίνευση Μέρκελ), και ενώ πήγε να ενσωματώσει βαθύτερες συμφωνίες π.χ. για πρασίνισμα της Ευρώπης και οικονομική επανεκκίνηση, «κόλλησε» σε πλήθος λεπτομερειών υλοποίησης και συμβολισμών. Που, απεδείχθη, δεν ήταν καθόλου λεπτομέρειες ούτε απλώς συμβολισμοί…

Για να ξεκινήσουμε από κάτι που έτυχε να είναι κοντά στα δικά μας: όταν η Επιτροπή vdL είδε ότι έχανε από το ΕυρωΚοινοβούλιο τρία προτεινόμενα μέλη/προτάσεις – Γαλλία, Ρουμανίας και Ουγγαρίας – και ότι γενικά επικρατούσε κλίμα αμφισβήτησης, έσπευσε να μετονομάσει το ηλεκτροφόρο χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά από Schultz Europaeischer Lebensart/Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, με την αίσθηση άμυνας, τειχών, απόκρουσης απειλών (γι αυτό είχε θετική υποδοχή από την ακραιούτσικη Δεξιά, άρνηση από Σοσιαλιστές, Αριστερά αλλά και Πράσινους) στο πιο εποικοδομητικό Foerderung europaeisher Lebensart/Προώθηση – προώθηση του ως άνω τρόπου ζωής (δεν πρόλαβε κανείς να το κακολογήσει ως πολιτιστικά νεο-ιμπεριαλιστικό, αυτό: είναι βλέπετε και η κούραση από την χρονοτριβή…).

Πιο σημαντική, η τελική (ως φαίνεται) υπέρβαση του αδιεξόδου που προέκυψε με την Γαλλική υποψηφιότητα για το – βαρύτατο – χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς/Βιομηχανικής Πολιτικής μαζί και με άμυνα και ψηφιακή-τεχνολογία /διάστημα, που θεώρησε ότι είχε εξασφαλίσει για την Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν, «αρχιτέκτονας» της Επιτροπής vdL. Η αρχική υποψήφιος Συλβί Γκουλάρ απερρίφθη μετά πολλών επαίνων (εικονικές θέσεις εργασίας στο Γαλλικό κόμμα MoDem), ενώ ο επόμενος υποψήφιος – δεν τηρήθηκε η υπόσχεση για γυναικεία υποψηφιότητα… – Τιερί Μπρετόν προέρχεται από τον Όμιλο Atos. Που έχε μεν σχέση με τεχνολογίες αιχμής αλλά… προς τον αμυντικό τομέα και την κυβερνοασφάλεια. Ο Μπρετόν έχει μεν εγκαταλείψει την θέση διευθύνοντος συμβούλιου της Atos, αλλά χρειάστηκε να δώσει «ένα δάσος διαβεβαιώσεις» σύμφωνα με την εκτίμηση Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, ώστε να ψηφισθεί.

Ακόμη και γραφικές – ας το πούμε έτσι, με προσήνεια – ήταν οι διαβεβαιώσεις που ζητήθηκαν από το ΕυρωΚοινοβούλιο ώστε να δεχθεί (με αντίθετους μόνον τους Πρασίνους και την Αριστερά) την υποψηφιότητα του Ούγγρου Ολιβερ Βάρχελι μετά την απόρριψη των αρχικών υποψηφιοτήτων της Βουδαπέστης. Ο Ο. Βάρχελι δεν είναι άλλος από… τον πρέσβυ/μόνιμο αντιπρόσωπο που είχε ορίσει ο Βίκτορ Όρμπαν στις Βρυξέλλες, δηλαδή ο επίσημης εκφραστή΄ς των Ουγγρικών θέσεων στην ΕΕ. Όμως, το ΕυρωΚοινοβούλιο ζήτησε γραπτές διευκρινήσεις/διαβεβαιώσεις από τον υποψήφιο, αυτός έγραψε ότι έχει αποστάσεις από τον Όρμπαν και το τελευταίο εμπόδιο έπεσε. Λεπτομέρεια: το χαρτοφυλάκιό του κρίσιμο: διεύρυνση και πολιτική γειτονίας της ΕΕ. Δηλαδή, π.χ. υπόθεση Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας…

Ετσι πάντως, κλείνει ο τελευταίος κύκλος από καμώματα Βρυξελλών. Βέβαια, μέχρι να ξεκινήσει η εικόνα από την εναρκτήρια δεξίωση μετά την επίσημη εγκατάσταση της Επιτροπής vdL, κανείς δεν θα γιορτάσει. Ενώ η κυρία φον ντερ Λάϊεν, μαζί με τ ον κλειστό κύκλο Αντιπροέδρων – Βεστάγκερ, Τίμμερμανς , Ντομπρόβσκις: ανταγωνισμός, περιβάλλον, οικονομία/Ευρωζώνη – που διαθέτουν εκτελεστικές αρμοδιότητες, κληθηκε να εξηγήσει πώς θα λειτουργήσει το ευρηματικό σχήμα συντονιστών στην Επιτροπή «της». (Ναι, σωστά το είδατε: ο ημέτερος Μαργαρίτης Σχοινάς, μη έχων εκτελεστικές αρμοδιότητες όπως και π.χ. ο Σλοβάκος ή η Κροάτισσα, δεν χρειάστηκε να προσέλθει).