Κανονικότητες εξωτερικής πολιτικής

 

Ενώ στις σχέσεις με την θορυβώδη προς Ανατολάς γείτονα η έννοια καν κανονικότητα έχει διαγραφεί από το λεξιλόγιο, προς Βορράν φαίνεται ότι η δυναμική των πραγμάτων τείνει να εγκαταστήσει την ίδια κανονικότητα.

Σε λίγες μέρες, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας – χαρακτηριστικά συνοδευόμενος από τον υφυπουργό αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Κ. Φραγκογιάννη – θα βρεθεί στα Σκόπια (πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας) για επίσημη, ευρείας έκτασης θεμάτων, επίσκεψη. Το περιεχόμενο της επίσκεψης προετοίμασαν – «παραμετροποίησαν» είναι η νέα έκφραση στο ΥΠΕΞ – στην συνάντησή τους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ας δούμε τα αποτελέσματα και απόνερα της επίσκεψης Δένδια, στις δηλώσεις κι ακόμη περισσότερο στις διαρροές (εκατέρωθεν). Πάντως ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η όλο και πιθανότερη – για τις αρχές της νέας χρονιάς – Τετραμερής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας-Αλβανίας, που είχε φανεί να «παγώνει» με την αλλαγή Κυβέρνησης στην Ελλάδα. Την Τετραμερή είχαν καταγράψει με εξαιρετικό ενδιαφέρον και στις Βρυξέλλες (ΕΕ συν ΝΑΤΟ…) και στο Βερολίνο. Ας προστεθεί, εδώ, η επίσημη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας «στα πλαίσια της Ελληνικής στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια» , που είναι ότι θα αναληφθούν συγκεκριμένες Ελληνικές πρωτοβουλίες για «την στήριξη της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής». Όχι ακριβώς σε αντιπαράθεση με το μπλοκάρισμα Μακρόν-Ρούττε, αλλά η ιδέα και μόνον της Ελλάδας να κουβαλάει πρωτοβουλιακά την Ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας έχει το ενδιαφέρον της. Όσο κι αν, προσεκτικά, τονίζεται η ανάγκη/προϋπόθεση της πλήρους τήρησης της  conditionality που φέρει η Συμφωνία των Πρεσπών…

Βέβαια το πιο σημαντικό είναι άλλο: ότι όταν το σημερινό κυβερνών κόμμα – η Ν.Δ. – βρέθηκε στο Συνέδριο του ΕΛ δηλαδή των Χριστιανοδημοκρατών/της Κεντροδεξιάς (στο Ζάγκρεμπ, θέμα και τα Δυτικά Βαλκάνια), μαζί με το ΒορειοΜακεδονικό ομόλογο VMRO-DPMNE, και όταν εκεί το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ προς Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία τέθηκε ως προτεραιότητα, ούτε καν το ότι η επίσημη πινακίδα έγραφε απλώς «MACEDONIA» ήρκεσε να φέρει αντίδραση από την Ελληνική αντιπροσωπεία. Όπως θα φανταζόταν κανείς, κλεισμένος στα Ελληνικά σύνορα.

Κανονικότητες εξωτερικής πολιτικής, που λένε.