«Η Περιφέρεια του 2030 θα είναι έξυπνη, πράσινη, εξωστρεφής και ανθρώπινη»

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Σεπτέμβριος 2021, τ.1010

ΕΛΛΆΔΑ 1821-2021 • ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ συνέντευξη του Αποστόλου Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στον Κώστα Δ. Μπλιάτκα

 

«Οι εξαγωγές, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η κινηματογραφική βιομηχανία αλλά και η καινοτομία είναι βασικοί τομείς στους οποίους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε αφίξεις τουριστών. Συνεχίζουμε να είμαστε πρώτοι σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων».

Τα παραπάνω τονίζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Οικονομική Επιθεώρηση.

Ο ίδιος, απαντώντας στο ερώτημα για το πώς οραματίζεται την περιοχή μετά από 20 χρόνια, υπογραμμίζει πως εργάζεται «για τη δημιουργία της Κεντρικής Μακεδονίας του 2030, μιας Περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης. Μιας Περιφέρειας που θα αποτελεί κόμβο εμπορίου, εκπαίδευσης, καινοτομίας και πολιτισμού και θα είναι πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα».

Ποιες είναι οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η περιοχή; 

Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες και είναι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη. Βραχυπρόθεσμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, που ήρθε εντός του καλοκαιριού και μάλιστα με μεγάλη σφοδρότητα. Όπως φαίνεται, η νέα έξαρση του κορονοϊού πλήττει πρωτίστως τους νέους συμπολίτες μας και εκεί πρέπει να ρίξουμε ως Πολιτεία το κέντρο βάρος, να τους πείσουμε με επιχειρήματα ότι η μόνη λύση για να θωρακιστούμε απέναντι στον κορονοϊό είναι ο εμβολιασμός. Είναι σημαντικό να φτάσουμε όσο ταχύτερα γίνεται στο επιθυμητό ποσοστό εμβολιασμών, ώστε να επικεντρωθούμε όχι πια στην πανδημία αλλά στα επόμενα βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας και της χώρας συνολικά.

Πού εντοπίζετε συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν; 

Οι εξαγωγές, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η κινηματογραφική βιομηχανία αλλά και η καινοτομία είναι βασικοί τομείς στους οποίους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε αφίξεις τουριστών. Συνεχίζουμε να είμαστε πρώτοι σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Συνολικά οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 50%, μέσα στην οικονομική κρίση. Το 70% της οδικής μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας πραγματοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα. Τα πρώτα γυρίσματα για κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ έχουν ξεκινήσει και θα ακολουθήσουν πολλές και σημαντικές ακόμα παραγωγές. Και παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επενδύουμε στην ανάπτυξη της καινοτομίας, για να γίνει ο τρίτος πυλώνας της οικονομίας μας, μαζί με τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Και έχουμε ήδη τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα, καθώς εταιρείες-κολοσσοί, όπως μεταξύ άλλων η Cisco, η Pfizer και η Deloitte, επενδύουν στην Κεντρική Μακεδονία.

Πώς οραματίζεστε την περιοχή στα επόμενα 20 χρόνια; 

Το όραμά μας είναι η δημιουργία της Κεντρικής Μακεδονίας του 2030, μιας Περιφέρειας σύγχρονης, έξυπνης, πράσινης και ανθρώπινης. Μιας Περιφέρειας που θα αποτελεί κόμβο εμπορίου, εκπαίδευσης, καινοτομίας και πολιτισμού και θα είναι πρωτεύουσα εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό τον στόχο δουλεύουμε σκληρά και μεθοδικά και το έργο μας δεν σταμάτησε ούτε λεπτό μέσα στην πανδημία. Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί 1.036 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, σε όλους τους τομείς, από την υγεία και την εκπαίδευση μέχρι το περιβάλλον, τον πολιτισμό, το οδικό δίκτυο, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Ενδεικτικά θα αναφέρω ορισμένα μόνο έργα και δράσεις, όπως: η ανάπλαση και ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, η δημιουργία του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, που ήδη χρηματοδοτούμε με 20 εκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδοτούμε επίσης, με 123 εκατομμύρια ευρώ, τα επενδυτικά σχέδια τουριστικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων και αξιοποιούμε επιπλέον 148 εκατομμύρια για τα σχέδια αγροτικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα ενισχύουμε με 200 εκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή επιχορήγησης και όχι δανείου, περίπου 7.000 τοπικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, διασφαλίζοντας παράλληλα περίπου 25.000 θέσεις εργασίας. Επίσης, προωθούμε την ψηφιακή αναβάθμιση των Πανεπιστημίων, των Ερευνητικών Κέντρων και των Επιμελητηρίων. Κατασκευάζουμε 18 νέα σχολεία. Αξιοποιήσαμε 80 εκατομμύρια ευρώ και εξοπλίσαμε με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Χρηματοδοτούμε την επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Ολοκληρώνουμε την κατασκευή του Νέου Μουσείου Βεργίνας και αναδεικνύουμε τον Τύμβο Καστά και την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης. Θωρακίζουμε 19 πόλεις με μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και ξεκινάμε την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτηρίων, καθώς και κατοικιών στις οποίες διαμένουν συμπολίτες μας με χαμηλά εισοδήματα. Τα έργα αυτά, και πάρα πολλά ακόμα, αλλάζουν τον τόπο μας, βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών και ταυτόχρονα βάζουν τις βάσεις για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη που θα φτάσει σε όλους.

Γιατί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ είναι ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας; 

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως το «Αντώνης Τρίτσης», το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τους πόρους από την ιδιωτική οικονομία, είναι η μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας για να μετασχηματίσουμε την οικονομία μας και να χτίσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εντάξουμε και να ολοκληρώσουμε όλα τα μεγάλα έργα, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, να επισπεύσουμε την πλήρη ψηφιακή μετάβαση και να πετύχουμε ισχυρή, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη – που, όπως σας είπα και προηγουμένως, θα φτάσει σε όλους τους πολίτες.

Τι εννοείτε; Πώς θα διασφαλισθεί η δίκαιη και βιώσιμη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών περιφερειακών οικονομιών και η ενεργός συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων; 

Σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή η συζήτηση για τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην επανεκκίνηση και την ανάπτυξη είναι ενεργή και ζωντανή, και το ίδιο πρέπει να συμβεί και στην Ελλάδα. Άλλωστε, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους τόσο κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης όσο και τώρα με την πανδημία, αποτελώντας φορείς αποτελεσματικότητας και σταθερότητας για τη χώρα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε όλες τις συζητήσεις μου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με τους προέδρους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οργάνων, όπως η Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αλλά και στις συναντήσεις μου με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι η επανεκκίνηση της Ευρώπης περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα και στη χώρα μας, να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Οι Περιφέρειες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποτελούν τον κρίσιμο κρίκο μεταξύ κεντρικής Πολιτείας και κοινωνίας των πολιτών, που είναι κομβικός για την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια και την υλοποίηση μεγάλων έργων, αλλά και για τη διασφάλιση μιας δίκαιης ανάπτυξης που θα φτάσει σε όλους. 

Ποια ήταν τα κυριότερα προβλήματα που επισώρευσε η πανδημία; 

Τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες, ολόκληρος ο κόσμος δίνει μια πολύ δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό. Μέσα σε αυτό το διάστημα έχουμε βιώσει όλοι πρωτοφανείς καταστάσεις. Καταστάσεις που αδιαμφισβήτητα έχουν στιγματίσει το κοινωνικό σύνολο και έχουν προκαλέσει ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και τεράστια οικονομική ζημιά, στην οικονομία μας συνολικά, αλλά και στις επιχειρήσεις. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όλο αυτό το διάστημα δίνουμε μάχη σε όλα τα μέτωπα, στην οικονομία, την υγεία και την κοινωνία. Όπως σας είπα και προηγουμένως, επιχορηγήσαμε περίπου 7.000 επιχειρήσεις με 200 εκατομμύρια ευρώ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα 24.000 θέσεις εργασίας. Αναβαθμίσαμε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Παραδώσαμε νέες κλίνες ΜΕΘ. Υποστηρίξαμε το έργο των ανθρώπων της πρώτης γραμμής με 36 τόνους ειδών ατομικής προστασίας. Σταθήκαμε δίπλα στους ευάλωτους συμπολίτες μας με τρόφιμα, γεύματα, είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη. Και την επόμενη μέρα θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη και στις τοπικές μας επιχειρήσεις, για να φτάσουμε όλοι μαζί πιο γρήγορα στην ανάκαμψη.

Μία από τις μεγάλες σας παρεμβάσεις είναι η ενοποίηση και αξιοποίηση του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης. Πού βρίσκεται; 

Μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για ένα έργο που θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και το οποίο είναι ένα έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο περιλαμβάνει εμβληματικές παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, σε μήκος 40 χλμ., και ήδη έχουμε ξεκινήσει από το δυτικό παράκτιο μέτωπο, όπου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο πρώτος φορέας που πραγματοποιεί έργα απορρύπανσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Δυτικού Μετώπου του Θερμαϊκού. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας γι’ αυτό το έργο, που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης, θα γίνει το νέο brand name και θα επανενώσει την πόλη και τους συμπολίτες μας με τη θάλασσα.

Ποια άλλα μεγάλα έργα έχουν δρομολογηθεί; 

Σας ανέφερα προηγουμένως μια σειρά από έργα που ήδη υλοποιούμε σε όλους τους τομείς και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Από εκεί και πέρα, υλοποιούμε και δρομολογούμε μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν το δίκτυο υποδομών, μας όπως: η Περιφερεακή Οδός Κατερίνης, η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, οι εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης σε χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι υπολειπόμενες εργασίες στο Κόμβο Κ16, στη συμβολή της ΠΑΘΕ με την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, τα έργα στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Δοϊράνη, στο τμήμα από τον Κόμβο Ασσήρου έως τη Νέα Σάντα, τα έργα ενάντια στη διάβρωση των ακτών, η εγκατάσταση σύγχρονων σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, τα «Πράσινα Σημεία» και στους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα δεκάδες έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε γειτονιές, πλατείες και πάρκα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη 127 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αλλά και η ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους, της πλατείας Διοικητηρίου και της Λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, που δρομολογούμε σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Συνεχίζουμε λοιπόν το έργο μας χτίζοντας τη Μακεδονία του 2030.

Λόγω του αξιώματός σας, αυτό του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, βρίσκεστε στο κέντρο λήψης (ευρωπαϊκών) αποφάσεων. Πώς μπορεί η Ευρώπη να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και τα πραγματικά προβλήματά τους;

Στις επαφές που έχω κάνει το τελευταίο διάστημα με πολλούς ξένους ηγέτες, αλλά και με τους προέδρους των άλλων ευρωπαϊκών οργάνων και θεσμών, ένα είναι το βασικό συμπέρασμα: Η κοινή πεποίθηση πλέον στην Ευρώπη πως πρέπει να περάσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο, που θα στηρίζεται στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Είναι κάτι που ήδη συζητείται και νομίζω πως η Ευρώπη της επόμενης μέρας, μετά την πανδημία, πρέπει να το κάνει πράξη, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη για όλους. Ο ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων το επόμενο διάστημα θα είναι κομβικός, γιατί είναι ο μόνος θεσμός που μπορεί λόγω της εγγύτητάς του με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών να φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στις κοινωνίες. Και θα επαναλάβω αυτό που πραγματικά πιστεύω: Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε και στην Ελλάδα το επόμενο βήμα, να περάσουμε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Άλλωστε, οι Περιφέρειες μπορούν να αποτελέσουν τις ατμομηχανές ανάπτυξης για την επόμενη μέρα της Ελλάδας και της Ευρώπης, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.