Μίκης & Μελίνα: 2 σταθμοί του πολιτισμού μας μέσα από τις σελίδες 2 μοναδικών λευκωμάτων

 

Αναζητώντας τους ήρωες μας, τα σύμβολα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αξίζει να σταθούμε σε δύο περιπτώσεις σπουδαίων καλλιτεχνών που διακρίθηκαν τόσο για το πλούσιο έργο τους όσο και για την ισχυρή παρουσία τους στον πολιτικό στίβο. Ο λόγος για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που πριν λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή και την πολυτάλαντη Μελίνα Μερκούρη. Δυο φιγούρες που η ζωή, το ήθος, η δράση και η καλλιτεχνική τους υπόσταση έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού γίγνεσθαι και της συνείδησης του ελληνικού λαού.

Δυο πολύπλευρες προσωπικότητες που το άστρο τους έλαμψε στο εξωτερικό στρέφοντας το διεθνές βλέμμα στη μικρή τους χώρα. Με κατάμεστους συναυλιακούς χώρους από το Βερολίνο έως το Μπιλμπάο και το Λένιγκραντ, τα τραγούδια του Θεοδωράκη ταξίδεψαν την ελληνική ποίηση από άκρη σε άκρη. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη είναι ποίηση, είναι οι στίχοι του Ρίτσου, του Λειβαδίτη, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Αναγνωστάκη, του Καμπανέλη, του Γκάτσου και του Χριστοδούλου.

Η Στέλλα του Μιχάλη Κακογιάννη, Η Φαίδρα του Ζυλ Ντασέν που ντύθηκε με τις νότες του Μίκη Θεοδωράκη, η Ελληνίδα ηθοποιός που υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες, η ακτιβίστρια, η πολιτικός που συνέδεσε το όνομά της με τον αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Αυτή η εμβληματική γυναικεία φιγούρα ήταν η Μελίνα Μερκούρη ή «η Διοτίμα του καιρού μας» όπως την έχει χαρακτηρίσει ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεργουσόπουλος (θέλοντας να αποτυπώσει την πολυσχιδή προσωπικότητά της).

Οι Εκδόσεις Κέρκυρα κυκλοφορούν δύο ξεχωριστά λευκώματα, «Μελίνα- Κυριακή για πάντα» και το δίγλωσσο «Μίκης Θεοδωράκης- Οι αφίσες μου» τιμώντας τους δύο μοναδικούς καλλιτέχνες. Κάθε λεύκωμα αποτελεί ένα ξεχωριστό σύνολο αναμνήσεων περιλαμβάνοντας όλες τις αφίσες συναυλιών, ταινιών καθώς και αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα της δημιουργικής τους πορείας. Επιπλέον, αποτυπώνουν την αισθητική της εκάστοτε εποχής, κουλτούρας, χώρας και καλλιτεχνικού ρεύματος, αποτελώντας ένα μοναδικό ντοκουμέντο της πρόσφατης ιστορίας.  Δυο λευκώματα – μαρτυρίες που καταγράφουν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου και του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Δυο βιβλία που δε πρέπει να λείπουν από καμία βιβλιοθήκη.

Οι Εκδόσεις μας αποτίουν φόρο τιμής στις δυο μεγάλες μορφές του πολιτισμού μας και σας προσφέρουν τα δυο λευκώματα στην προνομιακή τιμή των 90 ευρώ.

Φτιαγμένοι και οι δυο τους από την στόφα των μεγάλων αγωνιστών αγάπησαν την ελευθερία, τον άνθρωπο και την Ελλάδα. Όταν οι αφίσες του Μίκη Θεοδωράκη συναντούν τη Μελίνα είναι «Κυριακή για πάντα».

*Παραλαβή κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.