Μετά την ΔΕΘ Μητσοτάκη

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Τελικά, ενώ μεσολάβησε το ατυχές/άστοχο επεισόδιο του πρόσφατου ανασχηματισμού και δεν έφυγε από το προσκήνιο η πίεση της διαχείρισης της πανδημίας, η παρουσία Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και οι παραδοσιακές δηλώσεις για την οικονομία (συν η συνέντευξη Τύπου) αποδείχθηκαν προσεκτικά σχεδιασμένες. Τι θα αποδώσουν δημοσκοπικά και – κυρίως – πώς θα μεταφρασθούν σε ουσία είναι μπροστά μας, όμως το πλαίσιο είναι σαφές:

Πρώτα-πρώτα, η εδώ και μέρες καταγραφείσα αναπήδηση της οικονομίας το β’ 3μηνο (προσωρινά στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ, θυμίζουμε, έδωσαν +16,2% έναντι του 2020) επέτρεψε στον Πρωθυπουργό να περάσει σε άλλη πίστα προβλέψεων όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου χρονιάς. Ενώ με αυτοσυγκράτηση στην Κυβέρνηση «έμεναν» στο 3,6% την ώρα που και οι Βρυξέλλες είχαν περάσει άνω του 4%, την ώρα ου ακουγόταν ένα 4,5-5%, ο Κ. Μητσοτάκης έβαλε τον πήχυ στο 5,9%. Τα μέτρα που ανήγγειλε – οι παραδοσιακές «παροχές ΔΕΘ» – στηρίχθηκαν στον δημοσιονομικό χώρο που μια τέτοια ανάπτυξη επιτρέπει να θεωρηθεί δεδομένο. [Το γεγονός ότι, στην ίδια περίοδο, το εμπορικό έλλειμμα κατέγραψε αύξηση 17,1% στο 7μηνο σε σύγκριση με το 2020,ουδένα απασχόλησε: το φάσμα των δίδυμων ελλειμμάτων «είναι γι αργότερα»].

Ύστερα, στην δημοσιονομική διαχείριση που ανήγγειλε – εν μέρει ως συνέχιση της διακηρυγμένης πολιτικής μείωσης των φόρων, εν μέρει προκειμένου να αντισταθμιστεί το κύμα ακρίβειας που ανεβαίνει, εν μέρει και για να δοθεί ένα σήμα ενδιαφέροντος προς την νέα γενιά που κρίθηκε ότι και έχει πληρώσει την κρίση αλλά και έχει καταφρονηθεί αρκετά στα πλαίσια της πανδημίας – ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε να επισημάνει ότι υποβοηθητικά θα λειτουργήσει η (προεξοφλούμενη) συνέχιση της χαλάρωσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Την στιγμή που μιλούσε στην ΔΕΘ, αυτή η υπόθεση εργασίας ανταποκρινόταν σε ό,τι του μετέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας από το EcoFin/Eurogroup της Σλοβενίας…

Το τρίτο που θα πρέπει να έχει σημειώσει κανείς, είναι ότι το «Πακέτο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ» των3-3,5% δις ευρώ κατά περισσότερο από το μισό καλύπτεται από επαναβεβαίωση μέτρων που είχαν προεξαγγελθεί: επέκταση για όλο το 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. συν 3 μονάδες μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. συν μείωση φόρου επιχειρήσεων από 24% σε 22% (κόστος γύρω στα 1,78 δις για το 2022 για τα τρία μέτρα). Συν γενίκευση της μείωσης στην επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής. συν μείωση του συντελεστή φορολογίας επί 3ετία για συγχωνευόμενες επιχειρήσεις. [Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: σε λίγες μέρες, αρχίζει η βάσει δικαστικών αποφάσεων επιστροφή περικοπών σε συνταξιούχων ύψους 2,4 δις ευρώ].

Τα νέα μέτρα είναι περισσότερο εκείνα που στοχεύουν στους νέους: η ρύθμιση υου «πρώτου ενσήμου», δηλαδή η επί ένα 6μηνο επιδότηση (με 1200 ευρώ, μισά στον εργοδότη/μισά στον εργαζόμενο) στους νεοπροσλαμβανόμενους, χωρίς προϋπηρεσία νέους μέχρι 29 ετών, συν κατάργηση του τέλους συνδρομητών κινητής (κόστος και για τα δύο μέτρα, γύρω στα 50 εκατ. ευρώ – για σύγκριση). Υπό κάποια έννοια, τους νέους αφορά και το μέτρο της κατάργησης της φορολογίας γονικών παροχών προς τα παιδιά μέχρι τα 800.000 ευρώ (με ετήσιο κόστος γύρω στα 25 εκατ. ευρώ), μέτρο το οποίο καταλήγει στην νεότερη γενιά αν και ελαφρύνει την απερχόμενη…

Στον χώρο του ακινήτου αφορά και η αναφορά στην μείωση του ΕΝΦΙΑ (θυμίζουμε: είχε προεξαγγελθεί μείωση 30%, έγινε ήδη η κατά 22%) , με ασαφές το πώς αυτή η κίνηση θα συνδυαστεί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών – συν, το πόσο/πώς θα αφορά τον συμπληρωματικό φόρο. Και τα δύο μέτρα στον χώρο της φορολόγησης των ακινήτων «βλέπουν» την κυρίως μεσαία τάξη.

Τέλος στην δημιουργία αναχώματος κατά του κύματος ακρίβειας – το οποίο κύμα προσλαμβάνει σταδιακά πολιτικό ειδικό βάρος – στόχευσε το μέτρο της επιδότησης,  για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά μόνον για το εναπομένον 4μηνο του έτους, των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να αντισταθμιστεί η εκρηκτική αύξηση των τιμολογίων (εδώ το κόστος είναι στα 150 εκατ. ευρώ). Η εξαγγελία αφορούσε τους λογαριασμούς ΔΕΗ, αλλά μάλλον θα χρειαστεί να περιλάβει και τους άλλους παρόχους – παρά την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι… αυτοί θα χρειαστεί να ευθυγραμμισθούν για να μην χάσουν πελάτες – ώστε να μην προκύψουν θέματα ανταγωνισμού με Βρυξέλλες.

Όσον αφορά άλλα μέτρα για το μέτωπο της ακρίβειας, η μείωση του ΦΠΑ (από 24% σε 13%) σε μεταφορές, καφέ, μη-αλκοολούχα ποτέ, κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο – προσοχή! μέχρι τον Ιούνιο του 2022 – μπορεί να έχει κόστος άνω των 250 εκατ. ευρώ από Οκτώβριο, ωστόσο το βάρος τους μπροστά στις ανατιμήσεις που τρέχουν είναι αμφίβολο.