Η ζωή και η πορεία της πρώτης γυναίκας Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, του Dan Morain 

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Η αλήθεια είναι πως, σχεδόν από την αρχή της προεδρίας Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τήρησε μια στάση εξαιρετικά διακριτική, σε επιμελημένα δεύτερο πλάνο. Όταν, μάλιστα, ήρθε η βαριά εξέλιξη της αφγανικής κρίσης με την κατάρρευση της αμερικανικής παρουσίας, που κατεξοχήν θα απαιτούσε πανστρατιά στήριξης, η φιγούρα της Κάμαλα Χάρις υποχώρησε ακόμη περισσότερο. Το παράδοξο, εδώ, (ή το εύκολα ερμηνεύσιμο…) είναι ότι σε μια τετραετία που ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε στα 78 του, οι πιθανότητες να είναι πρόεδρος –πάντως υποψήφια πρόεδρος σε ορατό μέλλον η ίδια– είναι εξαιρετικά μεγάλες.

Πέρα απ’ αυτό δε, όλη η διαδρομή και εξέλιξη της Κάμαλα Χάρις –της κόρης χωρισμένων γονιών, με πατέρα Τζαμαϊκανό καθηγητή Οικονομικών του Στάνφορντ και μητέρα Ινδή βιολόγο του Μπέρκλεϊ (με την οποία και μεγάλωσε), που βρέθηκε Περιφερειακή Εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο για πρώτη φορά μαύρη γυναίκα, που έκανε σχέση με τον 30 χρόνια μεγαλύτερό της πρόεδρο της Βουλής της Καλιφόρνια, που «πέρασε» στην Πολιτειακή Γερουσία σε λιγότερο από 6 χρόνια μετά την κατάληψη της Εισαγγελίας, που στήριξε Μπαράκ Ομπάμα προτού αναδυθεί το άστρο του, αλλά και επεδίωξε αρχικά το χρίσμα των Δημοκρατικών αντί του Τζο Μπάιντεν– μόνον αυτοσυγκράτηση και αποφυγή των φώτων της δημοσιότητας και της αντιπαράθεσης δεν δείχνει.

Η βήμα-βήμα παρακολούθηση της διαδρομής της και της εξέλιξης της καριέρας της –παράλληλα όμως και με την προσωπική της ωρίμανση– από τον βετεράνο δημοσιογράφο των L.A. Times Νταν Μαρέν, που είχε παρακολουθήσει τη Χάρις από τα πρώτα της βήματα, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γνωρίσει την Κάμαλα Χάρις περισσότερο ως αυριανή προοπτική. Με τις ευαισθησίες και τις αδυναμίες της, τα ισχυρά της σημεία και τα κενά μιας (ενδεχόμενης) προεδρικής θητείας.

«Ο τρόπος της Κάμαλα», δηλαδή η επιμονή στις προσωπικές επιλογές και στις πλέον δημόσιες εκδοχές τους, είναι κάτι που μπορεί αργότερα να βοηθήσει αποφασιστικά στην κατανόηση μιας –παρόλα τα φώτα του πολιτικού προσκηνίου– σχετικά άγνωστης φιγούρας.

 

* Με τον τρόπο της Κάμαλα: Η ζωή και η πορεία της πρώτης γυναίκας Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Dan Morain, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2021, σελίδες 400, τιμή εκδότη: 17,99 ευρώ