Οικονομική Επιθεώρηση, Αύγουστος 2021, τ. 1009

Ελλάδα 1821-2021 • Νησιά Ιονίου της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Σήμερα, λόγω της πανδημίας, το μεγάλο στοίχημα, η μεγαλύτερη πρόκληση για τα Ιόνια Νησιά, είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών, των εργαζομένων και φυσικά των επισκεπτών μας. Αντιμετωπίσαμε την πρωτοφανή αυτή κατάσταση επιτυχώς θα έλεγα, συντεταγμένοι με την εθνική προσπάθεια, αλλά και με πρωτοβουλίες που πήραμε ως Περιφερειακή Αρχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων φιγουράρει σε περίοπτη θέση ανάμεσα στις πλέον ασφαλείς υγειονομικά Περιφέρειες της Ευρώπης, ενώ βρίσκεται στην 1η θέση σε ό,τι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Στόχος μας είναι η αειφορία και η βιωσιμότητα της ανάπτυξης και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων μας. Προετοιμαζόμαστε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την «πράσινη επανάσταση» με την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται, με τα πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνονται στη χώρα μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, τους πόρους του ΕΣΠΑ 2021-27 και της νέας ΚΑΠ.

Σ’ αυτό εντάσσεται και η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία σήμερα αποκτά νέα στρατηγική και έχει ήδη αποτελέσματα, αλλά και οι πρωτοβουλίες μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της οποίας οι συνέπειες είναι εμφανείς σε πολλούς τομείς του φυσικού τοπίου και της ζωής μας.

Παράλληλα, είμαστε πάντα αντιμέτωποι με την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών μας, όπως του οδικού δικτύου, το οποίο έχει μείνει αισθητά γηρασμένο, αλλά και με αστικές και παραλιακές αναπλάσεις.

Στηρίζουμε γενναία την επιχειρηματικότητα, δηλαδή τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, μέσω του ΕΣΠΑ, όπως και με «ενέσεις» ρευστότητας στις υπάρχουσες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας. Καθιερώνουμε βραβεία επιχειρηματικότητας, για να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, ενώ θωρακίζουμε τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους με πρωτοποριακά προγράμματα επιμόρφωσης, όπως αυτό για τη σωστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων απέναντι στην Covid-19, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Πρόκληση αποτελεί και η προβολή του ιδιαίτερου πολιτισμικού και ιστορικού αποτυπώματος που διαθέτουν τα Ιόνια Νησιά. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω τα έργα ανάδειξης και προστασίας του Αχιλλείου Μουσείου ή της Βίλα Ρόσα, για παράδειγμα, τα οποία αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την Κέρκυρα. Στην Κεφαλονιά επίσης εκτελούνται ή έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ έργα πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως η αποκατάσταση του θολωτού τάφου Τζανάτων· αντίστοιχα στη Λευκάδα δρομολογούνται έργα ανάδειξης πολιτιστικών και εκκλησιαστικών μνημείων και η ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, ενώ και στη Ζάκυνθο τρέχουν σημαντικά έργα πολιτισμού, όπως η αποκατάσταση του Καστρομονάστηρου Στροφάδων.

Είμαστε μια νησιωτική Περιφέρεια προικισμένη από τη φύση και από την Ιστορία. Διαθέτουμε πλούσια πολιτισμικά χαρακτηριστικά, ασφαλή γεωπολιτική θέση, διεθνή τουριστική ταυτότητα και ένα ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό, με ποικιλία τουριστικών προορισμών, μικρών και μεγάλων νησιών, κατάλληλους να ικανοποιήσουν όλα τα τουριστικά γούστα. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε κοντινή απόσταση, τόσο από άλλους μεσογειακούς προορισμούς όσο και από την Ευρώπη. Τα υδατοδρόμια και οι πτήσεις των υδροπλάνων θα συμβάλουν προς το άνοιγμα και νέων προορισμών στο γειτονικό περιβάλλον και βέβαια τη μεταξύ μας επικοινωνία. Ένας ακόμα τομέας στον οποίο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι η αγροτική παραγωγή, τα τοπικά προϊόντα και το υψηλό επίπεδο γαστρονομίας, το οποίο πάντα χαρακτήριζε τα Ιόνια Νησιά.

Σήμερα η Περιφέρειά μας ζει κάτω από τις τεράστιες δυνατότητές της. Με στρατηγικό σχέδιο προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας, αλλά να δημιουργήσουμε και νέα, για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Οραματιζόμαστε μια Περιφέρεια σύγχρονη και αποτελεσματική στη διοίκησή της, με ισχυρότερη συνοχή, επικοινωνία και ανταλλαγές μεταξύ των νησιών, των ανθρώπων και των δραστηριοτήτων τους. Μια Περιφέρεια ενταγμένη στην παγκόσμια τουριστική οικονομία, ανταγωνιστική, με τα νέα δικά της όμως διακριτά χαρακτηριστικά και τη δική της ταυτότητα. Τα Ιόνια Νησιά έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην ιστορία και την οικονομία της χώρας μας, όπως και της Ευρώπης. Αποτελούν διαχρονικά τη γέφυρα Ανατολής και Δύσης και ένα σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και συνεργειών. Οραματιζόμαστε, λοιπόν, μια Περιφέρεια εξωστρεφή, που συνειδητοποιεί τον ρόλο της, τη σημασία της και τα δικαιώματά της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το κοινό μέλλον, με ασφάλεια και ευημερία των ευρωπαϊκών λαών στο αβέβαιο και ραγδαία εξελισσόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.