Μιλώντας με την Ελλάδα της διασποράς για την διασπορά

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Μπορεί το κυρίως σώμα του Delphi Economic Forum να ολοκλήρωσε την περασμένη βδομάδα την διαδρομή του για φέτος – ένα πυκνό 3ήμερο, φυσικά σε ιντερνετική μορφή – όμως η ζήτηση για ευκαιρίες συζήτησης σε πιο στοχευμένα ζητήματα έφερε την συνέχεια με επιμέρους εκδηλώσεις και αυτήν την εβδομάδα.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, έγινε χτες μια συζήτηση με συμμετοχή – κυριολεκτικά – από τις τρεις άκριες της οικουμένης, με πρωτοβουλία του Ομίλου economia, γύρω από τις σχέσεις της Ελλάδας με εκείνο που κάποτε είχαμε συνηθίσει να αποκαλούμε Ομογένεια, Έλληνες του εξωτερικού, ήδη Διασπορά. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν ο Γιώργος Πρεβελάκης από το Παρίσι (Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΟΣΑ, με θητεία Καθηγητή Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στην Σορβόννη), ο Έντυ Ζεμενίδης από την Ουάσιγκτον (Εκτελεστικός Διευθυντής του Hellenic-American Leadership Council) και ο Μπιλ Παπαστεργιάδης από την Μελβούρνη (επικεφαλής εταίρος της δικηγορικής Morey&Agnew, Πρόεδρος της Ελλ. Κοινότητας Μελβούρνης).

Ένα ζήτημα που τέθηκε και στους τρεις ήταν πώς επηρεάζεται – ή: πώς μπορεί να επηρεασθεί – η σχέση και η συνεργασία Ελλάδας/διασποράς μετά την κρίση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Με μικρές μόνο διαφοροποιήσεις, η διαπίστωσή τους ήταν ότι η σχετικά ταλαιπωρημένη εικόνα της Ελλάδας και του Ελληνισμού, στα ξένα μήντια, έλαβε τις εβδομάδες του Covid-19 μια έντονη τονωτική ένεση. Καθώς αναγνωρίστηκε – ιδίως σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αλλά και Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο – η πολύ καλή αντιμετώπιση του επιδημιολογικού σκέλους της κρίσης. Η διαπίστωση αυτή «έχτισε» πάνω στην εικόνα επανόδου/coming back που είχε προκύψει για την Ελλάδα μετά το τέλος των Μνημονίων. Για ΗΠΑ και Αυστραλία, πάντως, η δυνατότητα καν να γίνεται λόγος για επενδυτικές προοπτικές στην ανάκαμψη της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σ’ αυτήν ακριβώς την βάση. Με την βοήθεια, κατά τους Ζεμενίδη και Παπαστεργιάδη, και του “managerial” ύφους της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα στις δυνατότητες να πλεχθεί μια στενότερη και – κυρίως – μελλοντοστραφής σχέση της Ελλάδας με την σύγχρονη διασπορά, η προσέγγιση Γ. Πρεβελάκη στο πώς μπορεί να λειτουργήσει, άλλωστε ήδη λειτουργεί όλο και περισσότερο, μια δικτυακή πρόσληψη της Ελληνικότητας και της ελληνικής παρουσίας, κράτησε το ενδιαφέρον και των τριών συζητητών Η θέση αυτή περί επάλληλων δικτύων – των ακαδημαϊκών, των επιχειρηματικών, των καλλιτεχνικών, των ναυτιλιακών κοκ – που η τεχνολογία έχει επιτρέψει (και ήδη ο Covid-19 έχει σχεδόν επιβάλει…) , θέση που ο Γ. Πρεβελάκης έχει διαμορφώσει στο βιβλίο του «Ποιοι είμαστε;» και συνεχίζει τώρα στα «Ξύλινα Τείχη», μπορεί να φθάσει στο σημείο να δούμε και το brain drain των ετών της κρίσης με λιγότερη νοσταλγία και θλίψη, με περισσότερη διάσταση νέων δυνατοτήτων μέσω της εξωχωριότητας δεσμών των Ελλήνων.

Στο ερώτημα κατά πόσον η νομοθετική καινοτομία της παροχής δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού θα συντελέσει στην σύσφιξη των σχέσεων με την πατρίδα, οι Παπαστεργιάδης και Ζεμενίδης δέχθηκαν μεν την συμβολική διάσταση, θεωρούν όμως ότι – όπως θεσμοθετήθηκε περιοριστικά η δυνατότητα αυτή – θα υπάρξει εξαιρετικά περιορισμένη αξιοποίησή της στην πράξη. «Δεν θα συμβούλευα οι Έλληνες πολιτικοί να έλθουν για καμπάνια προσδοκώντας ψήφους από στην Αμερική», ήταν η χαρακτηριστική στάση.

Στο μείζον ζήτημα της διατήρησης των πολιτιστικών δεσμών, και μάλιστα των δεσμών εκείνων που στηρίζονται στην γλώσσα, ενδιαφέρον είχε η επισήμανση ότι νέες μορφές προσέγγισης του γλωσσικού φαινομένου, πολύ μακριά από το παραδοσιακό Ελληνικό σχολείο του Σαββατοκύριακου, προσεγγίσεις με την χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, gaming κλπ. μπορεί να αποδώσουν πολύ περισσότερο.

Αν κάτι είναι κρίμα που δεν έχει καν επιχειρηθεί, πολλώ δε μάλλον επιτευχθεί, είναι πάντως να έρχονται Έλληνες του εξωτερικού – που πολύ συχνά κάνουν μεταπτυχιακά στην Ευρώπη – στην ίδια την Ελλάδα.

Μια συζήτηση που αξίζει να συνεχιστεί, τώρα που οι παλιές λογικές της Γ.Γ. Αποδήμου ή του Συμβουλιου Αποδήμου Ελληνισμού δείχνουν τόσο ξεπερασμένες…