Μισή ώρα στην economia με τον Χρήστο Ζερεφό

Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στη σειρά των συζητήσεων «Μισή ώρα στην economia».

«Είναι απορίας άξιο το γιατί δεν λύσαμε ακόμα το θέμα των ζωνών ασφαλείας στην Ελλάδα ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις πυρκαγιές», τονίζει και υπενθυμίζει την ανάγκη ενίσχυσης παιδείας στα θέματα του περιβάλλοντος.

Ο ίδιος αναλύει τη θετική σημασία της γενίκευσης της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα στην αντιμετώπιση του αποσυντονισμού του κλίματος και υπολογίζει το κόστος της κλιματικής αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες του 21ου αιώνα , για τη χώρα μας, στα 700 δις. Δηλώνει την απαισιοδοξία του φοβούμενος ότι θα έχουμε πλέον εμφάνιση αφόρητου καύσωνα κάθε 5 χρόνια στην Ελλάδα ενώ αυτό συνέβαινε κάθε 20 χρόνια και διαπιστώνει ότι «σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παρά το γεγονός ότι δεν είχαν ανάλογο πρόβλημα, τελικά διδάχτηκαν από τους καύσωνες και πήραν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα».

Ο Χρ. Ζερεφος δεν συμφωνεί με την ονοματοδοσία των ακραίων καυσώνων λέγοντας ότι «οι καύσωνες συμβαίνουν αραιά» και αποδίδει τα χαμηλά αντανακλαστικά του κόσμου στη μάχη κατά των ακραίων φαινομένων στην κόπωση από την πανδημία.