Μισή ώρα στην economia με τον Αλέκο Κρητικό

 

Ο Αλέκος Κρητικός, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στη σειρά των e- συναντήσεων «Μισή ώρα στην Economia”.

Εξηγεί την ευκαιρία που παρέχουν στη χώρα μας, για ανάπτυξη αλλά και για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και υποστηρίζει πως η μείωση των περιφερειακών αλλά και των εσωτερικών σε κάθε χώρα ανισοτήτων, είναι η πρώτη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

H επέτειος των 40 χρόνων από την ένταξη της χώρας μας στις ΕΚ ,σύμφωνα με τον Α. Κρητικό συμπίπτει με μια ιστορικών διαστάσεων καμπή στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης που είναι οι νέες πολιτικές που επελέγησαν από την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας. Ειδική αναφορά κάνει για το σπάσιμο του «ταμπού» του ύψους του προϋπολογισμού της ΕΕ και για την ιστορική σημασία της της πρωτοβουλίας Next Generation EU.

Σχολιάζει επίσης την παράδοση «αργόσυρτων» ρυθμών απορρόφησης κονδυλίων και εκτέλεσης έργων στην ΕΕ εκτιμώντας πάντως ότι «η Ελλάδα δεν έχασε ποτέ χρήματα παρά τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση».

Ο ίδιος πάντως εκφράζει επιφυλάξεις για την ανάληψη κεντρικού ρόλου στο Ταμείο Ανάκαμψης από τους υπουργούς Οικονομικών και το ECFIN σε σχέση με τις προσδοκίες για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.