Μισή ώρα στην economia με τον Μιχάλη Αργυρού

 

Ο Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και καθηγητής Οικονομίας συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στη σειρά των e -συναντήσεων «Μισή Ώρα στην Economia”.

Μιλά για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας , τις ενδείξεις για βελτίωση του οικονομικού κλίματος αλλά και τις πιέσεις που δέχεται η χώρα από τις συνέπειες της πανδημίας και του πρόσφατου κύματος ανατιμήσεων που πλήττει τους ασθενέστερους.

Ο ίδιος θεωρεί πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στα προβλήματα της οικονομίας, αλλά και επισημαίνει τον θετικό ρόλο που έπαιξε η συμπεριφορά των αγορών, η βιομηχανική παραγωγή, η αγορά κρατικών ομολόγων , η αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες και η αύξηση των επενδύσεων. Τάσσεται υπέρ μιας οικονομίας περισσότερο προσανατολισμένης στις επενδύσεις και λιγότερο προσανατολισμένης στην κατανάλωση.

Εξηγεί, επίσης, τις διαστάσεις του περίπλοκου προβλήματος της αγοράς ενέργειας και των τιμών των καυσίμων και επισημαίνει πως ακόμα και η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής «αποτελεί ένα μόνιμο πια περιορισμό στην οικονομική πολιτική» διεθνώς. «Είναι δύσκολη μετάβαση σε ενέργεια και καύσιμα περιβαλλοντικά πιο ασφαλή», λέει και «πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις επενδύσεις, τα δημοσιονομικά προβλήματα, τα περιβαλλοντικά κ.α.»