Μισή ώρα στην economia με τον Νίκο Βέττα

 

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Βέττας, συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς Μισή ώρα στην Economia.

Απαντά στο ερώτημα αν πράγματι έρχονται χρόνια υψηλής ανάπτυξης και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αποφύγουμε μια νέα οικονομική κρίση. Εξηγεί, επίσης, γιατί αυτό τον καιρό η ζήτηση τρέχει πιο γρήγορα από την προσφορά αυξάνοντας τις τιμές και ποιος είναι ο ρόλος των αυξήσεων τιμών των βασικών καταναλωτικών αγαθών και της ενέργειας στην προσεχή εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Βέττας υπενθυμίζει ότι στη μάχη της αύξησης των τιμών υπάρχει ο πωλητής και ο αγοραστής και ότι «στην ενέργεια εμείς είμαστε οι αγοραστές». Το τουριστικό προϊόν, αντιθέτως αν και φέτος σύμφωνα με τον ίδιο ήταν ακριβότερο από άλλες χρονιές, επειδή αυτό το εισπράττουμε ως οικονομία, δεν ήταν αρνητική εξέλιξη. Υποστηρίζει πως η αυξητική τάση στις τιμές της ενέργειας και κυρίως στο φυσικό αέριο «που σέρνει τον χορό» δε θα είναι μόνιμη.

«Δε βιαστήκαμε να τρέξουμε» προς την πράσινη ανάπτυξη, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , το καθαρό περιβάλλον και τη μείωση των ρύπων, σύμφωνα με τον Ν. Βέττα. Η γρήγορη μετάβαση όμως, όπως προσθέτει, θα επιβαρύνει το εξωτερικό εμπορικό μας ισοζύγιο.