Για τους όρους του ενεργειακού μετασχηματισμού στη χώρα μας, την πράσινη μετάβαση, τις «πληρωμές σε ρούβλια», την απάντηση της Ευρώπης στις κινήσεις Πούτιν και τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συζητούν με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαο Φαραντουρη ο Αντώνης Παπαγιαννιδης και ο Κώστας Μπλιάτκας, στο πλαίσιο της σειράς των διαδικτυακών εκπομπών «Μισή ώρα στην economia».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «επί πολλά χρόνια θα ζούμε τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία».

Ο Νικόλαος Φαραντούρης, διευθυντής μεταπτυχιακών για την ενέργεια, αναφέρεται στο γεγονός ότι από πέρυσι είχε φανεί η άνοδος των τιμών στην ενέργεια, στην εμφάνιση, λόγω πανδημίας, μιας ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και στα χαρακτηριστικά της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δείξει ότι έχει συνοχή και εργαλεία αλληλεγγύης μπροστά στην ενεργειακή κρίση , προσθέτει ο ίδιος, αλλά είναι ανέτοιμη σήμερα για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο».

«Η κάθε χώρα, λέει, προσπαθεί να οχυρωθεί στο εσωτερικό της όπως ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» , αφού μέχρι τώρα οι Βρυξέλλες βρέθηκαν ανήμπορες για μια κοινή στρατηγική.

Για τη χώρα μας ο Νικόλαος Φαραντούρης υπογραμμίζει δεν έχει γίνει αποτελεσματική ρύθμιση και εποπτεία των αγορών με αυστηρούς ελέγχους και παρεμβάσεις.

«Οποιεσδήποτε στρεβλώσεις υπάρχουν , σύμφωνα με τον ίδιο, στη χονδρεμπορική ή αυξήσεις από το εξωτερικό ή κερδοσκοπικές δραστηριότητες σε όλη την αλυσίδα, μετακυλίονται στον τελευταία τροχό της αμάξης που είναι ο καταναλωτής».