Μισή ώρα στην economia με τον Σωτήρη Ντάλη

Ο Σωτήρης Ντάλης αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, με ειδικότητα την ευρωπαϊκή ενοποίηση, στο πανεπιστήμιο του Αιγαίου, συζητά με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στη σειρά των e – συναντήσεων «Μισή ώρα στην economia”.

O ίδιος κάνει μια αναδρομή πηγαίνοντας από την 9η Μαίου 1950 και την Συνθήκη της Ρώμης του 1957 στην ένταξη της Ελλάδας στη ΕΟΚ το 1981 και στην Ευρωζώνη το 2001 διαπιστώνοντας ότι στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, η Ευρώπη επιβεβαίωνε την αξία της μόνον όταν κατάφερνε να απαντήσει στις προκλήσεις της Ιστορίας.

Τονίζει πως η ΕΕ « έχασε» τον καλό της εαυτό το 2005 όταν απορρίφθηκε το σχέδιο του ευρωσυντάγματος και πήγε σε μια αλυσίδα διαδοχικών κρίσεων όπως αυτή την ευρωζώνης το 2010 με επίκεντρο την Ελλάδα, του μεταναστευτικού το 2015, του brexit το 2016 και της πανδημίας από το 2020.

Προσδιορίζει επίσης τους όρους για να επιτύχουμε μια «τρίτη ένταξη» σε μια νέα Ευρώπη μετά τον COVID 19 και αναζητά την κατάλληλη ανάκαμψη και ανθεκτικότητα που πρέπει να επιδιώξει η Ελλάδα κινούμενη πια στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης και της πράσινης συμφωνίας.