«Σε μια εποχή που η ΕΕ επιζητά την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει η ίδια να αντιληφθεί ότι σε συνθήκες πολέμου, πρέπει και οι αποφάσεις της να είναι «αποφάσεις πολέμου», με τη χρησιμοποίηση όλων των όπλων που διαθέτουν οι κοινωνίες».

Τα παραπάνω τονίζει ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης , πρ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συζήτηση με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στο πλαίσιο της σειράς «Μισή ώρα στην economia».

Ο ίδιος αναλύει τη θέση της Ελλάδας στο «τρελό μωσαϊκό» της ενεργειακής κρίσης, τις ευκαιρίες που έχει, όπως η επανεκκίνηση των ερευνών υδρογονανθράκων που “πρέπει να υποστηριχθεί συναινετικά από τα μεγάλα κόμματα”.

«Η κρίση, λέει, επανέφερε την ανάγκη να αξιοποιήσουμε τα δικά μας κοιτάσματα . Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε απόλυτες αποδείξεις από γεωτρήσεις, εντούτοις υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι τα κοιτάσματά μας είναι πολλά και χρήσιμα για την τροφοδοσία της ΕΕ».

«O αγωγός East Med είναι μια σταθερά για την τροφοδοσία της Ευρώπης» υποστηρίζει ο Γ. Μανιάτης, «ενώ το υγροποιημένο φυσικό αέριο του LNG» που έρχεται με καράβια πηγαίνει εκεί που βρίσκονται ακριβές τιμές και μπορεί να ξεκινήσει από τις ΗΠΑ για την Ευρώπη και στην πορεία, εάν η Κίνα, η Κορέα , η Ιαπωνία δώσουν καλύτερες τιμές, θα κάνει στροφή για εκεί».

“Η Ευρώπη, συμπληρώνει ο Γιάννης Μανιάτης «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι εκτός από την πράσινη μετάβαση (Green Deal), πρέπει να βρει αποτελεσματικές απαντήσεις για ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια αλλά και καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας»