Οι αλλαγές στη ζωή μας και η ΔΕΘ-HELEXPO

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Μάιος 2020, τ. 994
ΠΑΝΔΗΜΙΑ 2020 του Τάσου Τζήκα*

 

Σ’ ένα πράγμα συμφωνούμε όλοι. Ο κόσμος μετά την πανδημία του κορονοϊού δεν θα είναι ο κόσμος που γνωρίζουμε. Ο αναστοχασμός, τον οποίο μας επιβάλλει ο εγκλεισμός στα σπίτια μας, και η ανακάλυψη του χαμένου χρόνου, που τόσο πολύ λείπει από τις κανονικές ζωές μας, είναι σημαντικά εφόδια για την επόμενη περίοδο.

Το υγειονομικό σοκ που υφίσταται αυτή τη στιγμή ο πλανήτης από την επιδημία του COVID-19 μας αναγκάζει όλους να δούμε με διαφορετικό μάτι τη ζωή μας, τις προτεραιότητές μας, τον ρόλο του κράτους και της δημόσιας υγείας, την ατομική και συλλογική ευθύνη, την αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, τις κοινωνικές σχέσεις και βέβαια την οικονομία.

 

Είναι σίγουρο ότι αυτό τον δύσκολο πόλεμο εναντίον του κορονοϊού θα τον ακολουθήσει μία επίσης δύσκολη μάχη για την ανόρθωση της παγκόσμιας οικονομίας. Κι αυτή τη φορά δεν μπορούμε να κάνουμε το λάθος να αγνοήσουμε τις ανάγκες του πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Η Ελλάδα, αναγνωρίζεται διεθνώς, ότι υπήρξε μοντέλο όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Αντηχεί ακόμη στα αυτιά μου η φωνή καλού φίλου Ελληνοκαναδού, που μου εξηγούσε πόσο περήφανοι αισθάνονται οι ομογενείς μας από την καθημερινή αναφορά του διεθνούς Τύπου στην Ελλάδα ως πρότυπο οργάνωσης και αντιμετώπισης αυτής της φοβερής πανδημίας. Η χώρα μας όμως θα εισέλθει σ’ αυτή τη μάχη για την ανόρθωση της οικονομίας της έχοντας εξέλθει από έναν δεκαετή αγώνα με την κρίση χρέους, στη διάρκεια του οποίου οι Έλληνες είδαν να μειώνεται σημαντικά το επίπεδο διαβίωσής τους.

Οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του COVID-19 είναι οριζόντιες, αφορούν σχεδόν όλους τους κλάδους και αυτή τη φορά αφορούν όλες τις χώρες. Γι’ αυτό και η λύση, εκτός από ελληνική, πρέπει να είναι ευρωπαϊκή όσον αφορά την αλληλεγγύη και παγκόσμια όσον αφορά τον συντονισμό.

Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, που θα είναι και μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, εφαρμόζοντας σε μεγάλη έκταση τις ψηφιακές τεχνολογίες και επενδύοντας σε πραγματικά βιώσιμες και ενεργειακά πράσινες πρακτικές, με την Πολιτεία σε πρώτο ρόλο υποστήριξης και συντονισμού.

Ο κλάδος των εκθεσιακών και συνεδριακών εκδηλώσεων είναι από τους κλάδους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού και από τους πρώτους στους οποίους απαγορεύτηκε η λειτουργία των επιχειρήσεών του, με ταυτόχρονη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων. Είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη με δεδομένο ότι οι εκθέσεις και τα συνέδρια θα επηρεαστούν σημαντικά από το νέο πλαίσιο συμπεριφοράς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ακολουθήσουν μετά το πέρας της κρίσης της πανδημίας.

Η ΔΕΘ-HELEXPO, που στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης 2010-2019 κατάφερε να αναγεννηθεί, είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστεί αρνητικά από τη νέα οικονομική κρίση που θα ακολουθήσει, την κρίση του COVID-19. Ήδη έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί πολλά γεγονότα, όπως, ενδεικτικά, είναι η Freskon και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Παγκοσμίως έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 500 εκθέσεις, με την οικονομική ζημία να φτάνει τα 81,6 δισ. ευρώ.

Η επιστροφή σε φυσιολογικούς ρυθμούς θα πάρει χρόνο και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει ένα νέο πλαίσιο δημόσιας συμπεριφοράς και κανόνων υγειονομικής ασφάλειας.

Περιμένοντας λοιπόν μέσα στον Μάιο αυτό τον νέο καταστατικό χάρτη από την ελληνική Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οικονομία και ειδικότερα τα εκθεσιακά και συνεδριακά γεγονότα, πιστεύω ότι η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία, μπορεί να γίνει μια πρότυπη, λιγότερο μαζική, εκδήλωση, όπου θα παρουσιαστεί το νέο αφήγημα για τη δημόσια και επαγγελματική ζωή μας μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορονοϊό. Γιατί είναι δεδομένο ότι η ζωή είναι πιο δυνατή από τον φόβο, και πρέπει να συνεχιστεί. Με προφυλάξεις, σεβασμό στην επιστημονική γνώση, αυτοπειθαρχία και αλληλεγγύη.

Ελπίζω ότι οι εξελίξεις θα μας το επιτρέψουν. Με δύο βασικά δεδομένα. Χρειαζόμαστε την οικονομία, αλλά προτεραιότητα είναι πάντα ο Άνθρωπος.

 

Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΘ-HELEXPO AE