Οικονομική Επιθεώρηση, Σεπτέμβριος 2020, τ. 998

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ  ΣΧΕΣΕΙΣ

συνέντευξη στον Kώστα Δ. Μπλιάτκα

 

 

Συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μαραγκού,

προέδρου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

 

Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός αναλύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή και ειδικά η ελληνική οικονομία λόγω της Covid-19, εκτιμώντας ότι υπάρχει πεδίο για περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. «Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο», τονίζει, «είναι ο συνδετικός κρίκος δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά που, εάν συνδυαστούν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρά επιτυχημένα και μακροχρόνια partnerships, που αποβαίνουν winwin για επιχειρήσεις, εργαζομένους και κοινωνίες».

 

Σε τι βαθμό η παρούσα περίοδος, όπου η κρίση της Covid-19 δημιουργεί μια σειρά από κινδύνους για τη διεθνή οικονομία, προσφέρεται για περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας;

H Γερμανία κατέχει τη θέση της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρώπη και επενδυτικά αποτελεί τον βασικότερο στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας. Ήδη, ο αριθμός των διαρκώς αυξανόμενων συνδεόμενων γερμανικών επιχειρήσεων με έδρα την Ελλάδα υπολογίζεται σε 160, και η αξία των καθαρών ροών άμεσων επενδύσεων από τη Γερμανία στην Ελλάδα για την περίοδο του 2008-2018 ανήλθε σε 6 δισ. ευρώ. Στόχος μας και η αύξηση των εξαγωγών προς τη Γερμανία, τον δεύτερο μεγαλύτερο σε δυναμική εξαγωγικό προορισμό για την Ελλάδα.

Όλα αυτά, βέβαια, συμβαίνουν σε μια περίοδο όπου, ενώ η αγορά εξερχόταν από τη δεκαετή κρίση χρέους, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια νέα, πρωτόγνωρη κρίση, αυτή της Covid-19.

Η κρίση ανέδειξε την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, γεγονός που επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα, στόχο που έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, η Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία αισθάνθηκαν τις αρνητικές επιπτώσεις από την εξάρτηση παραγωγής νευραλγικών εξαρτημάτων, ακόμη και τεχνολογιών, από προμηθεύτριες ασιατικές χώρες.

Τον επικείμενο μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού βιομηχανικού μοντέλου πρέπει να τον αξιοποιήσουμε ειδικότερα, συνεργαζόμενοι με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία.

 

Σε ποιους επιχειρηματικούς τομείς βλέπετε βελτίωση του κλίματος και προοπτικές;

Η Ελλάδα, λόγω και των ενισχύσεων αξίας περί τα 62 δισ. ευρώ, στις οποίες προσβλέπει τα επόμενα χρόνια από την ΕΕ λόγω της Covid-19, βρίσκεται σε φάση συνολικού μετασχηματισμού του παραγωγικού της μοντέλου. Θεωρώ ότι το σημαντικότερο πεδίο, το οποίο θα μπορούσε να απορροφήσει νέα κεφάλαια είναι η πράσινη ενέργεια, δεδομένου και του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια, μέσω του οποίου θα διατεθούν έως το 2030 περί τα 43,8 δισ. ευρώ, αλλά και του πλάνου που υπάρχει για την απολιγνιτοποίηση της χώρας. Το ενδιαφέρον των Γερμανών εστιάζεται επίσης στη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση αποβλήτων, στο R&D, ιδιαίτερα στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, στον τουρισμό και το real estate, στις νέες τεχνολογίες και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο είναι ο συνδετικός κρίκος δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά που, εάν συνδυαστούν, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρά επιτυχημένα και μακροχρόνια partnerships, που αποβαίνουν win-win για επιχειρήσεις, εργαζομένους και κοινωνίες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα, εφευρετικότητα, το ανήσυχο πνεύμα τους και μια συσσωρευμένη εμπειρία που απέκτησαν την τελευταία δεκαετία, δρώντας υπό εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Οι γερμανικές εταιρείες επιδεικνύουν μεθοδικότητα, σωστά δομημένες διαδικασίες, συνεκτικότητα στον μηχανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας, έχοντας υψηλό αίσθημα συναίνεσης, όπως και άρτιες υποδομές, οι οποίες εξασφαλίζουν τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη.

 

Σε πέντε χρόνια από σήμερα, ποιες από τις σημαντικές γερμανικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας, πέραν των Deutsche Telekom και Fraport, θα έχουν εδραιωθεί;

Αρχικά θα ήθελα να επισημάνω το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE, το οποίο υπεγράφη στο Βερολίνο τον περασμένο Μάρτιο, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, που προσβλέπει στη διερεύνηση της συνεργασίας των δύο μερών με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας απολιγνιτοποίησης και την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Η φαρμακευτική αγορά προσφέρεται επίσης για επενδύσεις σε νέες δομές παραγωγής και στο R&D, με εταιρείες γερμανικές που εδρεύουν στην Ελλάδα, που αυξάνουν τις ροές επενδύσεων και εντείνουν τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα. Θα ήθελα, ωστόσο, να κάνω ειδική αναφορά στη δημιουργία του R&D hub στα Ιωάννινα της γερμανικής TeamViewer, μέσω του οποίου θα εξάγεται γερμανική τεχνολογία ανά τον κόσμο. Η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να εξάγει υπηρεσίες τεχνολογιών σε τρίτες αγορές, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Επίσης, έχουμε νεοσύστατες εταιρείες, ελκυστικές για μεγάλους Γερμανούς επενδυτές, όπως το Taxibeat, μια εταιρεία που εξαγοράστηκε από την Daimler και αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.

 

Ποιες είναι οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και πόσο αυτές διογκώθηκαν λόγω της πανδημίας και της ύφεσης που αυτή επέφερε;

Επί σειρά ετών ως βασικότερη αδυναμία αξιολογείται η γραφειοκρατία, ωστόσο η πανδημική κρίση, αντί να διογκώσει το πρόβλημα, έδωσε την ευκαιρία στο Δημόσιο να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, επιταχύνοντας τον βηματισμό του προς τις νέες τεχνολογίες με στόχο τον πλήρη μετασχηματισμό των υπηρεσιών του. Η ψηφιοποίηση, λοιπόν, πολλών διαδικασιών περιόρισε αισθητά τις διαστάσεις της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέσπισε μια σειρά από διατάξεις προς επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, καθώς και διαδικασιών που αφορούν την ίδρυση και τον έλεγχο της λειτουργίας εταιρειών.

 

Ποιος είναι ο ρόλος και η δραστηριότητα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και ποιοι οι στόχοι του στη σημερινή συγκυρία;

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο επί 96 έτη επιμένει στο να δημιουργεί δρόμους επικοινωνίας μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής οικονομίας. Αντιπροσωπεύοντας τις μεγαλύτερες διεθνείς γερμανικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στήριξε μόνο το 2019 τη συμμετοχή 808 Ελλήνων εκθετών σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως και την παρουσία σε αυτές πάνω από 13.000 Ελλήνων επισκεπτών. Επίσης, πέρυσι διοργάνωσε 7 μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές, κατά τη διάρκεια των οποίων έλαβαν χώρα 310 Β2Β συναντήσεις, ενώ φέτος στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ υποστήριξε πληθώρα Β2Β και G2G επαφών, καθώς επίσης και στο Hellenic-German Virtual Business Forum του Ιουνίου πάνω από 300 Β2Β συναντήσεις. Παράλληλα, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος του ελληνικού κράτος, το Επιμελητήριο στηρίζει την κυβέρνηση σε κάθε πρωτοβουλία της να εντείνει τις ροές κεφαλαίων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. Επίσης, θέλοντας να φέρει τους νέους πιο κοντά στην αγορά εργασίας, οργάνωσε το πρόγραμμα Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης DUAL Hellas και, παράλληλα, μέσω της AHK Akademie υποστηρίζει συστηματικά την επανεκπαίδευση στελεχών της αγοράς.

 

Η ακύρωση της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ και η Γερμανία ως τιμώμενη χώρα

Η συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Μαραγκό είχε ολοκληρωθεί λίγες μέρες προτού ανακοινωθεί επίσημα ότι ματαιώνεται η φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (85ης ΔΕΘ) λόγω του δεύτερου κύματος του κορονοϊού και στο πλαίσιο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν λόγω μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Στη συνέντευξη είχαμε περιλάβει και την εξής ερώτηση, που αφορούσε τα στοιχεία της εντυπωσιακής παρουσίας, όπως προδιαγραφόταν, της Γερμανίας στη ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας:

 

Η φετινή ΔΕΘ γίνεται υπό περιορισμούς λόγω του κορονοϊού και με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία. Τι οφέλη προκύπτουν για την Ελλάδα αλλά και για τη Γερμανία;

Η 85η ΔΕΘ λαμβάνει φέτος τη σκυτάλη από μια σειρά δράσεων του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, με σημαντικότερη το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Βερολίνο, όπως και το Hellenic-German Virtual Business Forum, το οποίο διοργανώθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ουσιαστικά θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή εκθεσιακή διοργάνωση μετά την απελευθέρωση των αγορών από το lockdown, με πολυάριθμη παρουσία γερμανικών ομίλων στην έκθεση, όπως των BASF, Bayer, Boehringer Ingelheim, DHL Express, Fraport, Mercedes-Benz, Siemens, TÜV κ.ά. Το Επιμελητήριο επιδιώκει να ενισχυθούν οι ήδη υπάρχουσες και να αναδειχθούν καινούργιες επενδυτικές υπεραξίες μέσα από έναν ανοικτό διάλογο, στον οποίο θα βασιστεί η εκτέλεση μελλοντικών γερμανικών έργων στη χώρα, αλλά και το άνοιγμα νέων διαύλων εξωστρέφειας για ελληνικές επιχειρήσεις προς τη Γερμανία. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο κατά την οποία η Γερμανία ανέλαβε την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας στον ορίζοντα την αντιμετώπιση μιας σειράς κρίσιμων ζητημάτων για το μέλλον της Ευρώπης, όπως η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αλλά και η οδηγία για την εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών.