Ολοκληρώθηκε το 3ο INVESTGR Forum

 

Ολοκληρώθηκαν οι συνεδρίες του online 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position, το οποίο οργανώνεται, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από την Public Affairs and Networks.

Στην εναρκτήρια συνεδρία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, παρουσίασε, σε αποκλειστικότητα, τα ευρήματα της έρευνας που διεξάγει η ΕΥ σε παγκόσμια κλίμακα, με τίτλο: “EY Attractiveness Survey, Ελλάδα 2020”, με θέμα την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού. Στη φετινή έκδοση της έρευνας, αποτυπώθηκαν οι απόψεις της επενδυτικής κοινότητας για τα πλεονεκτήματα, τις αδυναμίες και τις ευκαιρίες της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη υγειονομική κρίση.

 

Ελλάδα: Τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη  ως προς την πρόθεση για ξένες επενδύσεις

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα, το 2019, απέσπασε το 0,34% των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ευρώπη, η χώρα κατάφερε να βελτιώσει την κατάταξή της, καταλαμβάνοντας την 29η θέση, από την 35η που κατείχε έναν χρόνο πριν, και την 32η κατά μέσο όρο τη δεκαετία 2009-2018. Παράλληλα, επιβεβαιώνεται η ανοδική δυναμική της Ελλάδας, όπως αναδείχθηκε από την περσινή έκδοση της έρευνας, καθώς το 69% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας θα βελτιωθεί κατά την επόμενη τριετία, ενώ ένα 28% σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα τον επόμενο χρόνο – ποσοστά μακράν υψηλότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες διεξήχθη η έρευνα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι, επίσης, ότι 62% των επιχειρήσεων, σε σχέση με 50% πέρυσι, θεωρούν ότι η χώρα μας ακολουθεί σήμερα μια πολιτική για τις επενδύσεις, η οποία την καθιστά ελκυστική.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της, με τη στήριξη της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας (πρώτη επιλογή φέτος, με ποσοστό 38% από 25% πέρυσι), την περαιτέρω μείωση της φορολογίας (στη δεύτερη θέση, με 36% από 49%), τη βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης (33%) και την ενίσχυση της παιδείας και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού (31%). Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο στους τρεις επενδυτές δηλώνουν ότι θα ήταν πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα, αν αντιμετωπιστούν τα αρνητικά σημεία που σήμερα λειτουργούν αποτρεπτικά.

 

Τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Σε συζήτηση που ακολούθησε, με συντονιστή τον δημοσιογράφο, κ. Χρήστο Κώνστα, συμμετείχαν οι Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics, Professor of European Studies, University of Cyprus, Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, Πάνος Κουάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΕΚΟΜΕ και Ζαχαρίας Ραγκούσης, Διευθύνων Σύμβουλος PFIZER HELLAS.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, κ. Κώστας Φραγκογιάννης, αναφέρθηκε στον ρόλο που διαδραμάτισε το Υπουργείο Εξωτερικών  για την προμήθεια υγειονομικού υλικού κατά την περίοδο της καραντίνας, υπογραμμίζοντας την κινητοποίηση των διπλωματικών αρχών σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τον ΙΦΕΤ: «Το ελεύθερο εμπόριο απειλήθηκε από τις επιτακτικές ανάγκες της κρίσης του COVID-19, οδηγώντας σε νέους κανόνες υγειονομικού ενδιαφέροντος, υψηλότατα μεταφορικά, δεσμεύσεις εμπορευμάτων, απαγορεύσεις, ακόμη και κατασχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα πολιτικής που θα δώσει νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε τη στρατηγική του reshoring και κάτω από ποιους όρους μπορεί αυτό να γίνει πραγματικότητα: «Η αυτάρκεια της χώρας και η ασφάλεια στην αλυσίδα παραγωγής είναι το πρώτο προφανές συμπέρασμα – σταθμός στη νέα κανονικότητα, υγειονομική, τεχνολογική και βιομηχανική», ανέφερε σχετικά, εξηγώντας ότι το reshoring αφορά στη μετατόπιση μέρους της παραγωγικής διαδικασίας αυτών των κλάδων από χώρες του εξωτερικού στον ελληνικό οικονομικό χώρο.

Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης μίλησε για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η εικόνα της Ελλάδας και η τοποθέτηση της (positioning) στην αντίληψη της διεθνούς κοινότητας έχει ήδη αλλάξει. Η χώρα σήμερα διατηρεί τη διαχρονική της ταυτότητα για την ιστορία και τον πολιτισμό της, τη φήμη για τη φυσική της ομορφιά και, μαζί, τον ελληνικό τρόπο ζωής. Η αποτελεσματική διαχείριση, όμως, της επιδημικής κρίσης, η χρηστή διοίκηση και η αποδοτικότητα των μέτρων που ελήφθησαν, έχουν δημιουργήσει πλεόνασμα αξιοπιστίας και την πεποίθηση ότι κάτι έχει ήδη αλλάξει για τα καλά».

Ο Καθηγητής, κ. Χρ. Πισσαρίδης, σχολιάζοντας τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην κατάταξη ως προς τις ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη, καθώς και την επίδοση της Ελλάδας σε σχέση με τα υπόλοιπα  κράτη – μέλη ως προς το ποσοστό για άμεσες επενδύσεις στο μέλλον, ανέφερε: «Η κατάταξη της Ελλάδας, παρά τη βελτίωση, είναι ακόμη χαμηλά. Άρα, χρειάζεται κάτι περισσότερο να κάνει η χώρα, με έμφαση κυρίως στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις αδειοδοτήσεις επενδύσεων».

Ακολούθως, ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στο πώς αποτυπώνεται, στις προτάσεις της Επιτροπής του προς την Κυβέρνηση, το γεγονός ότι οι επενδυτές εκτιμούν πως, για να βελτιώσει τη θέση της, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στη στήριξη της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή εκεί που υστερεί σημαντικά η Ελλάδα είναι στην παραγωγικότητα στις επιχειρήσεις, χρειάζονται επενδύσεις και οι επενδύσεις φέρνουν υποχρεωτικά καινοτομία, όπως στην τεχνολογία 5G και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Τέλος, ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στο ποιες είναι οι προτεραιότητες των προτάσεων της Επιτροπής ειδικών προς την Κυβέρνηση, λέγοντας: «Αν και έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι επενδύσεις δεν έχουν έρθει ακόμη. Νομίζω ότι πρέπει να αποκτηθεί η «ιδιοκτησία» των επενδύσεων, κάτι το οποίο συμβαίνει σήμερα, καθώς και το σχέδιο αυτό πρέπει να αποτελεί ένα συνολικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και με σαφείς προτεραιότητες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας της ΕΥ, σημείωσε ότι οι αλλαγές που έχει εισαγάγει η Πολιτεία, φαίνεται να βελτιώνουν την αντίληψη των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας, καθώς εμφανίζεται σαφώς αυξημένο το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία ελκυστική πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των πολιτικών για την κλιματική αλλαγή και της ύπαρξης ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, ως παραγόντων ενίσχυσης του θετικού κλίματος. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι παρά τη στάση αναμονής που δημιούργησε η πανδημία, «η διάθεση των επενδυτών παραμένει θετική», καθώς η επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης συντέλεσε στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας μας στα μάτια των επενδυτών.

Αναφερόμενος δε στις νέες τάσεις που δημιουργούνται στο επενδυτικό περιβάλλον από την πανδημία και πώς αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα, ο κ. Παπάζογλου στάθηκε ιδιαίτερα στην τάση για περιφερειοποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων, η οποία παρατηρείται ως απόρροια της κρίσης, τονίζοντας ότι η διαδικασία αναθεώρησης των υπαρχόντων μοντέλων, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και την ανοδική δυναμική του τομέα των logistics στη χώρα, φαίνεται να δημιουργούν ένα νέο πεδίο ευκαιριών για την ανάδειξή της σε πρωτεύοντα περιφερειακό διαμετακομιστικό κόμβο.

Ως προς τους βασικούς τομείς της οικονομίας στους οποίους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, ο κ. Παπάζογλου ανέφερε: «Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, την τελευταία τριετία, η χώρα κατάφερε να βελτιώσει ποιοτικούς δείκτες, όπως η συμμετοχή της ψηφιακής τεχνολογίας στο σύνολο των ΑΞΕ, συγκλίνοντας έτσι με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τις τάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή άνοδο των προγραμματιζόμενων επενδύσεων στη βιομηχανία και την κάμψη της πάγιας αντίληψης ότι ο τουρισμός αποτελεί τον αποκλειστικό καταλύτη ανάπτυξης της χώρας, αποτελούν θετικές ενδείξεις ότι η Ελλάδα κινείται αργά, αλλά σταθερά, προς τον εκμοντερνισμό του παραγωγικού της μοντέλου και τη διαφοροποίηση του μίγματος της εθνικής οικονομίας, ανάγκη την οποία έχουμε υπερθεματίσει στο παρελθόν».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, κ. Πάνος Κουάνης, περιέγραψε, από την πλευρά του, πώς μια νεοσύστατη Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου κατάφερε, μέσα σε 2,5 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της, να ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα της οπτικοακουστικής παραγωγής, χάρη στην επιτυχημένη εφαρμογή των επενδυτικών της κινήτρων. Αναφερόμενος στα αριθμητικά δεδομένα, ο κ. Κουάνης είπε ότι το ΕΚΟΜΕ έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα πάνω από 80 εκ. ευρώ επενδεδυμένα κεφάλαια στην Ελλάδα για την παραγωγή 88 οπτικοακουστικών έργων (από τα οποία 44 εγχώρια και 44 διεθνή), τα οποία μεταφράζονται σε πάνω από 25.000 θέσεις απασχόλησης και σε πάνω από 100 τοποθεσίες γυρισμάτων ανά την επικράτεια.

Ακολούθως, ο κ. Κουάνης αναφέρθηκε στη λειτουργία των χρηματοδοτικών κινήτρων του ΕΚΟΜΕ υπό τις παρούσες συνθήκες, εστιάζοντας στις ενέργειες και τις δράσεις του φορέα εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να κρατήσει «ζωντανό» το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς και στις άμεσες μεταρρυθμίσεις που προωθεί το ΕΚΟΜΕ για να κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστική την Ελλάδα στο πεδίο των οπτικοακουστικών παραγωγών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην τροποποίηση του νόμου που υιοθετεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία και ο οποίος αυτές τις ημέρες πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Καθόσον αφορά στις προοπτικές του τομέα, με τα νέα ανταγωνιστικότερα κίνητρα και το πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις επενδύσεις στην οπτικοακουστική παραγωγή στην Ελλάδα που επιφέρει το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Κουάνης είπε ότι «αναμένουμε ακόμη πιο θεαματικά αποτελέσματα και προσέλκυση ακόμη μεγαλύτερων επενδυτικών σχεδίων στη χώρα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, αναφέρθηκε στα διδάγματα από την κρίση της πανδημίας και στις νέες προτεραιότητες που προκύπτουν διεθνώς, με κυριότερη όλων τη μεγαλύτερη  έμφαση στην υγεία, καθώς η κρίση υπογράμμισε τη σημασία της για τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Ως παράδειγμα της άμεσης σχέσης υγείας και οικονομίας, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε το silver economy, μια βασική στρατηγική για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, περιγράφοντας ειδικότερα τον ρόλο του τομέα της υγείας σε αυτή την εθνική στρατηγική.

Επίσης, υπογράμμισε τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του φαρμακευτικού κλάδου και της έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα και τη σημασία του κατάλληλου πλαισίου και κινήτρων για την περαιτέρω αύξηση των ξένων επενδύσεων στον χώρο αυτό.

Τέλος, ο κ. Ραγκούσης εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους η Pfizer επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Τεχνολογίας με εφαρμογή στην υγεία, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή η σημαντική επένδυση.

 

 

 

Στο δεύτερο πάνελ της ημέρας με θέμα: «Greece takes a digital leap forward», πραγματοποιήθηκε συζήτηση, με συντονιστή τον δημοσιογράφο, κ. Σωτήρη Γιαννάτο, και τη συμμετοχή των κ.κ. Ράνιας Αικατερινάρη, Διευθύνουσα Σύμβουλο ΕΕΣΥΠ, Agata JAKONCIC, Διευθύνουσα Σύμβουλο MSD Greece, Cyprus & Malta, Γιάννη Καντώρου, Διευθύνοντα Σύμβουλο INTERAMERICAN Group, Μιχάλη Κασιμιώτη,  Διευθύνοντα Σύμβουλο Greece & Cyprus HEWLETT PACKARD ENTERPRISE, και Διομήδη Σπινέλλη, Καθηγητή στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN, κ. Γιάννης Καντώρος, αναφέρθηκε στις επενδύσεις της εταιρείας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τονίζοντας ότι η αναπτυξιακή δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου θα σηματοδοτηθεί καθοριστικά από την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. «Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της INTERAMERICAN, από την οργάνωση και τις λειτουργίες μέχρι τη σχέση με τον πελάτη, στηρίζεται στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον. Νέος τρόπος εργασίας με αιχμή τις ψηφιακές δεξιότητες, εκθετική αξιοποίηση των big data, νέα προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και νέες μέθοδοι διανομής. Όλα αυτά δημιουργούν μια νέα εμπειρία ασφάλισης και αποτελούν τη βάση της ανάπτυξης στον οργανισμό μας με μοχλό την ψηφιακή τεχνολογία» υπογράμμισε, παρατηρώντας ότι η υγειονομική κρίση άλλαξε τις διαστάσεις για το ψηφιακό μέλλον, φέρνοντας το ακόμη πιο κοντά.

Στη συνέχεια, ο κ. Καντώρος σχολίασε τη διαφορετική ταχύτητα της ψηφιακής προσαρμογής μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Μολονότι τα όλο και πιο σύνθετα κανονιστικά πλαίσια, αλλά και η περισσότερο πληροφορημένη νέα γενιά ασφαλιζομένων δημιουργούν νέες συνθήκες υψηλών απαιτήσεων για ψηφιακό εκσυγχρονισμό, οι ταχύτητες του μετασχηματισμού των εταιρειών στην ασφαλιστική αγορά δεν είναι ίδιες. Προβάδισμα έχουν οι εταιρείες που συνδέουν τον μετασχηματισμό τους, παράλληλα, με επενδύσεις σε ψηφιακή καινοτομία και σε ανθρώπινους πόρους πιο έτοιμους για τη νέα ψηφιακή εποχή, παρακολουθώντας τις τάσεις».

Καταλήγοντας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERAMERICAN τόνισε πως η ασφαλιστική βιομηχανία αλλάζει δυναμικά, καθώς δημιουργείται μια μεγάλη αγορά όπου καταλύονται τα παραδοσιακά όρια. «Ο μόνος τρόπος για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων είναι να στραφούν σε μια διαφορετική προσέγγιση του πελάτη, διευρύνοντας την παρέμβασή τους στην καθημερινότητά του, ώστε να βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του και να του προσφέρουν συνεχώς περισσότερα. Αυτή η επιλογή προϋποθέτει εισαγωγή στον νέο ψηφιακό κόσμο με βιώσιμο σχεδιασμό, συνεργασίες και επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες και ψηφιακές υποδομές. Στον δικό μας οργανισμό είμαστε στα τελευταία χρόνια μέσα σε αυτή την άσκηση εντατικά, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στους τομείς ασφάλισης της υγείας και του αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα με το business, δίνουμε χώρο στην έρευνα, στα οικοσυστήματα υπηρεσιών και σε σύγχρονες μεθοδολογίες ευελιξίας και αυτοματισμών».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, κα Ράνια Αικατερινάρη, αναφέρθηκε στις διαφορές που υπάρχουν στην καινοτομία ανάμεσα στις δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, ενώ περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της ΕΕΣΥΠ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των θυγατρικών εταιρειών της.

Η κα Αικατερινάρη εστίασε στην ανάγκη συνεργασιών ανάμεσα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε θέματα καινοτομίας, αναφέροντας: «Η κρίση της πανδημίας μας «ανάγκασε» να αποδώσουμε ταχύτερα όσον αφορά στις ψηφιακές φιλοδοξίες μας. Και είχαμε καλά αποτελέσματα, καθώς καταφέραμε να διατηρήσουμε την οικονομική δραστηριότητα, στηρίζοντας  κρίσιμους τομείς και τους πολίτες. Για αυτό, χρειαζόμαστε κάτι που φαίνεται αυτονόητο: να δοκιμάζουμε και να προσαρμοζόμαστε. Πρέπει να είμαστε συνεχώς αυτοί που λύνουν προβλήματα με έξυπνο, δημιουργικό, ευέλικτο τρόπο.  Πρώτη φορά στην ιστορία, ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αυτό, προφανώς, σηματοδοτεί το μέλλον, το δικό μας μέλλον».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HEWLETT PACKARD ENTERPRISE Greece & Cyprus, κ. Μιχάλης Κασιμιώτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιακής θωράκισης τόσο των κρατικών δομών όσο και των επιχειρήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στη σημερινή πραγματικότητα, με την έκρηξη των δεδομένων (data) που συμβαίνει γύρω μας, η δύναμη ενός οργανισμού κρύβεται πίσω από την ικανότητά του να συλλάβει και να αποθηκεύσει αυτά τα δεδομένα τη στιγμή της γέννησής τους. Από τεχνολογικής και οικονομικής πλευράς απαιτείται να αντλήσουμε αυτήν την ευφυΐα η οποία, με τη σειρά της, θα χρησιμοποιηθεί για τη λήψη αποφάσεων. Η αξιοποίηση των δεδομένων μέσα από μηχανισμούς Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκλειδώνει μια τεράστια ευκαιρία για την ανθρωπότητα στο μέλλον και θα επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται».

Στη συνέχεια, ο κ. Κασιμιώτης ανέλυσε πώς ορισμένες εταιρείες κατάφεραν, εν μέσω της πανδημίας, να ξεπεράσουν τα όριά τους, παραθέτοντας τις ψηφιακές επενδύσεις που επέτρεψαν αυτή τη διαφοροποίηση, για να συμπληρώσει την παρέμβασή του με προτάσεις και λύσεις, χάρη στις οποίες εταιρείες και κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε παρόμοιες προκλήσεις: «Η επιτυχία της ομαλής μετάβασης στη νέα εποχή βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ισορροπημένη διαχείριση των τεχνολογικών πόρων, των ανθρώπινων πόρων και των κεφαλαίων που απαιτούνται. Η νέα τάση είναι τα XaaService μοντέλα κατανάλωσης που αφαιρούν από έναν οργανισμό την πολυπλοκότητα των νέων τεχνολογιών και την οικονομική πίεση που έχουν τέτοιες επενδύσεις, προσθέτοντας ταυτόχρονα μόνο τα οφέλη που εξασφαλίζει η σωστή εφαρμογή της τεχνολογίας».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος MSD Greece, Cyprus & Malta, κα Agata Jakoncic, ανέλυσε ποιο είναι το ψηφιακό άλμα που μπορεί να κάνει η Ελλάδα στον τομέα της Υγείας, εξηγώντας ειδικότερα: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας έδειξε ότι οι ψηφιακές λύσεις όπως η άυλη συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική πρόσβαση σε ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες κ.ά., μπορούν πραγματικά να αναβαθμίσουν το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης και να βελτιώσουν την υγεία των πολιτών. Η ανάπτυξη του ιατρικού φακέλου, όπως περιγράφεται στην ψηφιακή βίβλο, σε συνδυασμό με τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ και την ανάπτυξη ψηφιακών μητρώων ασθενειών, μπορούν να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό οικοσύστημα λύσεων στην πρόληψη και την ιατρική περίθαλψη, ικανό να καταστήσει τη χώρα κέντρο ψηφιακής αριστείας στην υγεία διεθνώς».

Συνεχίζοντας την παρέμβασή της, η κα Jakoncic περιέγραψε ποιες είναι, κατά τη γνώμη της, οι προοπτικές της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα των Real-World evidence («μεγαδεδομένων») στην υγεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ανάπτυξη ενός δικτύου ψηφιακών λύσεων και ψηφιακών βάσεων δεδομένων μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά κονδύλια έρευνας καθώς δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί μπορούν να συσχετίζουν θεραπείες με το επίπεδο υγείας, το επίπεδο ασφάλειας και την οικονομική επίπτωση στους ασθενείς και στο σύστημα υγείας, να αντλούν δεδομένα για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση κλινικών μελετών, καθώς και να αναπτύσσουν ψηφιακές λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ασθενών. Πάνω από 2.000 υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν δίπλα σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο νεοφυών επιχειρήσεων».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η κα Jakoncic ανέλυσε πώς μπορούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να συμβάλουν στη δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού οικοσυστήματος, λέγοντας: « Το ψηφιακό άλμα στην  υγεία στη χώρα μας απαιτεί εθνική στρατηγική και σύμπλευση όλων των δυνάμεων για ένα πραγματικά επιδραστικό αποτέλεσμα με διεθνή εμβέλεια. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία των παρόχων υγείας, των εταιρειών αναλύσεων δεδομένων, των εταιρειών επικοινωνιών, τηλεϊατρικής, ανάπτυξης λογισμικού, ερευνητικών συμβούλων και νεοφυών επιχειρήσεων με το δημόσιο σύστημα υγείας και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης είναι το απαραίτητο θεμέλιο για την επιτυχία».

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Διομήδης Σπινέλλης, αναφέρθηκε στο πώς θα μπορέσουν το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας να επωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εξηγώντας ότι «θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χρήση και εκμετάλλευση νέων και συχνά επαναστατικών ψηφιακών τεχνολογιών για τη ριζική βελτίωση βασικών οργανωσιακών λειτουργιών, προϊόντων, διαδικασιών, επιχειρηματικών μοντέλων, οργανωτικών δομών και διοικητικών πρακτικών.

Ακολούθως, ο κ. Σπινέλλης περιέγραψε τον τρόπο που διάφοροι οργανισμοί θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανάπτυξη λογισμικού και τις πληροφορικές υποδομές προτείνοντας οι οργανισμοί να υιοθετούν, όπου γίνεται, την ευέλικτη ανάπτυξη λογισμικού (agile sofwtare development), ενώ συνέστησε τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην ανάπτυξη λογισμικού και τη λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων και πρακτικών (DevOps).

Τέλος, ο κ. Σπινέλλης μίλησε για το πώς θα μπορούσαν διάφοροι οργανισμοί να επωφεληθούν από το λογισμικό ανοικτού κώδικα (open source software), μιλώντας για τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης λογισμικού, τον τρόπο επιλογής τέτοιων συστημάτων, καθώς και καλές πρακτικές για την υιοθέτησή τους.

 

 

Οι εργασίες του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position, συνεχίστηκαν με το πάνελ συζήτησης με θέμα: “Greek Innovation: Head-Start on a New Era”.

Στο πάνελ, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κα Σόνια Χαϊμαντά, συμμετείχαν οι Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Ευάγγελος Γκιζελής, Διευθύνων Σύμβουλος GIZELIS ROBOTICS και Θάνος Στούμπος, Συνιδρυτής CYRUS PC.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ.  Χρίστος Δήμας, παρουσίασε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων μέσω της πλατφόρμας ELEVATE GREECE, λέγοντας ότι: «Σήμερα εισάγεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου, μεταξύ άλλων, δημιουργείται και ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας ELEVATE GREECE, η οποία θα αποτελεί την «ηλεκτρονική πύλη» εισόδου όλου του οικοσυστήματος καινοτομίας. Η προσπάθεια αυτή έχει ως στόχο την επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή των νεοφυών επιχειρήσεων, τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος που αυτές συνθέτουν, τη μεταξύ τους δικτύωση και την προβολή τους στη διεθνή επενδυτική κοινότητα», για να συμπληρώσει: «Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο πολιτικής για τη στοχευμένη υποστήριξη των επιχειρήσεων αυτών με διάφορα δυνητικά μέτρα και ευεργετήματα, όπως δράσεις κρατικών ενισχύσεων (ΕΣΠΑ κ.ά.), χορήγησης βραβείων και υποστήριξης από τον ιδιωτικό τομέα».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στη βελτίωση των κινήτρων για Έρευνα και Ανάπτυξη και στην απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης σχετικών αιτημάτων από τη ΓΓΕΤ, εξηγώντας ότι: «Εντός του ίδιου νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται και η διάταξη για τον υπερτριπλασιασμό των φορολογικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για Δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α). Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή, ως στρατηγική προτεραιότητα, την επένδυση στην έρευνα και, ειδικά, από τις επιχειρήσεις. Για αυτό, αυξάνουμε το ποσοστό για  υπερ-εκπτώσεις δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης από τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτή την κατεύθυνση, από 30% σε 100%. Ο υπερτριπλασιασμός θα δώσει ουσιαστική ώθηση στις δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης και θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους επιστήμονές μας, που συχνά αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Παράλληλα βελτιώνουμε και επιταχύνουμε τη διαδικασία πιστοποίησης δαπανών από τη ΓΓΕΤ εισάγοντας τη δυνατότητα χρήσης Ορκωτού Λογιστή».

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κα Αθηνά Χατζηπέτρου, παρουσίασε τις δράσεις της ΕΑΤ στη διαχείριση προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων, αναφέροντας ειδικότερα: «O νέος ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να παρεμβαίνει καταλυτικά στη δυναμική σχέση Κράτους- Τραπεζών – Επιχειρήσεων. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαθέτει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να μοχλεύει διαθέσιμα κεφάλαια του Δημοσίου και να τα χρησιμοποιεί ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης, ενώ ταυτόχρονα να  χαράζει τον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια, η κα Χατζηπέτρου ανέλυσε τις επόμενες δράσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στον τομέα της καινοτομίας, τονίζοντας ότι: «Στόχος είναι η συνολική υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, δημιουργούν καινοτομία. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στηρίζει, εξυπηρετεί και χρηματοδοτεί την επιχειρηματική καινοτομία. Όταν η καινοτομία μετατρέπεται σε επιχειρηματικότητα, εκεί παρεμβαίνει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα», για να συμπληρώσει ότι «δημιουργούνται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσίες προς αυτή την κατεύθυνση: επιχορηγήσεις, δάνεια και εγγυήσεις, επενδυτικά εργαλεία και equities και business support services».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η κα Χατζηπέτρου ανέλυσε τον ρόλο της ΕΑΤ στη στήριξη της ανάπτυξης και του μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, αναφέροντας ότι: «Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να σχεδιάσει και να δημιουργήσει χρήσιμα εργαλεία, που θα χρηματοδοτούν βιώσιμες εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν να προσελκύσουν/διατηρήσουν πρόσθετο χρέος.  Με τον τρόπο αυτό, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς, αλλά και στους στόχους της κυβέρνησης για επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GIZELIS ROBOTICS, κ. Ευάγγελος Γκιζελής, παρουσίασε τις διακρίσεις της Gizelis Robotics στις ρομποτικές εφαρμογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η ελληνική βιομηχανία έχει όλα τα εφόδια τόσο να εξάγει τα προϊόντα της όσο και να προσελκύει ξένες επενδύσεις».

Συνεχίζοντας την παρέμβασή του, ο κ. Γκιζελής εξήγησε γιατί θα πρέπει οι ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις να επενδύσουν στις εξειδικευμένες ρομποτικές λύσεις και στην τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας: «Συνδυάζοντας την ανθρώπινη ικανότητα με τη ρομποτική αξιοπιστία και την αυτονομία, οι ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις μπορούν σήμερα να καινοτομήσουν και να βιώσουν επιχειρηματική ανάπτυξη στο πλαίσιο του Industry 4.0. Η αυτοματοποίηση σε συνδυασμό με το IoT ενδυναμώνει την παραγωγικότητα και δίνει υπεραξία με σύγχρονα manufacturing data. Αισθάνομαι περήφανος που η εταιρεία βραβεύεται παγκοσμίως από ανεξάρτητους φορείς και θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ανάπτυξή μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ο κ. Γκιζελής κατέληξε με την παρουσίαση των μελλοντικών σχεδίων της εταιρείας, λέγοντας: «Είμαστε μια ελληνική ρομποτική βιομηχανία που αναπτύσσεται παράλληλα με τη γενική βιομηχανία. Ακούμε διαρκώς τις απαιτήσεις των πελατών μας και σχεδιάζουμε end to end λύσεις που απαντούν στις ανάγκες τους, στον εκμοντερνισμό και, κυρίως, στην ουσία της καθημερινής βιομηχανικής παραγωγής. Νέα ρομποτικά συστήματα για κάθετους κλάδους και εφαρμογές θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές, ενώ συνεργασίες και συνεργασίες με διεθνείς οίκους είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας μας».

Ο Συνιδρυτής της CYRUS PC, κ. Θάνος Στούμπος, παρουσίασε διεξοδικά την εταιρεία του και τις καταβολές της από τον ερευνητικό τομέα, αναφέροντας ότι η εταιρεία τους ιδρύθηκε ως τεχνοβλαστός (spin-off) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών συμπίεσης υδρογόνου με χρήση μεταλλοϋδριδίων.

Στη συνέχεια, ο κ. Στούμπος παρουσίασε τους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας, δίνοντας έμφαση στα μελλοντικά τους σχέδια: «Όραμα της CYRUS είναι να συνεισφέρει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ενεργειακής επάρκειας τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο με απώτερο στόχο την επίτευξη της Οικονομίας του Υδρογόνου. Η εταιρεία μας σκοπεύει να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο στον χώρο της δημιουργίας προϊόντων για την  αποθήκευση και συμπίεση αέριου υδρογόνου σε υψηλές πιέσεις και να προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες για τη διείσδυση των προϊόντων αυτών στην αγορά της υδρογονοκίνησης. Η εταιρεία προγραμματίζει το επόμενο διάστημα ένα 2ο γύρο αναζήτησης επενδυτών με κύριο στόχο την επιτυχή διείσδυσή της στην αγορά το συντομότερο δυνατό».

Τέλος, ο κ. Στούμπος δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια εταιρεία καινοτομίας στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Στη χώρα μας δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου, γεγονός που δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην εταιρεία μας για την καταρχήν επίδειξη της τεχνολογίας σε εθνικό επίπεδο».

 

Οι εργασίες του 3rd InvestGR Forum 2020: Greece in the Pole Position θα συνεχιστούν στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2020.