Οπλισθείτε με ψυχραιμία…

 

Την βδομάδα που μας πέρασε η δημοσιοποίηση απαισιόδοξων εκτιμήσεων της UBS – πολλαπλά γνώριμης στην Ελλάδα και τους Έλληνες… – σχετικά με τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας έφερε μια μικρή (;) αναταραχή σε όσους ασχολούνται με τα Ελληνικά πράγματα. Ήδη την άνοιξη που μας πέρασε, η Ελβετική τράπεζα είχε τοποθετηθεί αρνητικά για (όλα) τα Ελληνικά ομόλογα, «παρασύροντας» όσους την άκουσαν όχι μεν σε ζημίες, αλλά πάντως… σε απώλεια κερδών, έτσι όπως το Ελληνικό χαρτί υπεραπέδωσε. Και πάλι, τώρα,  θεώρησε ότι τα Ελληνικά ομόλογα (πάντως όσα χαρτιά με άνω των 2 ετών εναπομένουσα διάρκεια) είναι προς αποφυγήν.

Επειδή η εκτίμηση της UBS συνέπεσε με κραδασμούς στις αγορές Ευρωπαϊκών ομολόγων, η κάποια αύξηση των αποδόσεων από το χαμηλό του 1,2% σε άνω του 1,4% για το 10ετές, και ξαναπέρασμα του 0,5% για το 5ετές, αποδόθηκε εν μέρει στην αρνητική εκτίμηση αυτή. Καθώς λοιπόν στις ημέρες που μας έρχονται θα «εισπράξουμε» δυο πιο επίσημες εκθέσεις για Ελλάδα – εκείνην του ΔΝΤ κατά την διαδικασία του άρθρου IV του Καταστατικού του Ταμείου, δηλαδή την τακτική εξέταση των οικονομιών Κρατών-μελών του. συν την 4η Έκθεση της Ενισχυμένης Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης ενόψει Eurogroup Δεκεμβρίου – χρήσιμο θα ήταν να οπλισθούμε με ψυχραιμία.

Γιατί το λέμε αυτό; Επειδή το μεν ΔΝΤ δεν θα πάψει εύκολα να επανέρχεται στην άποψή του ότι η μη-περικοπή των συντάξεων και η μη-μείωση του αφορολόγητου είναι άσοφες επιλογές (κι ας γίνονται δεκτές από τους Ευρωπαίους «εταίρους») ενώ η 4η Αξιολόγηση αφού πρώτα δέχθηκε την Ελληνική εκτίμηση για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, δύσκολα θα αποφύγει να «τραβήξει το αυτί» για καθυστερήσεις/ελλείψεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ναι μεν οι προθέσεις εκφωνούνται με ζωηρή διάθεση, αλλά από τα ενεργειακά μέχρι τα «κόκκινα δάνεια» ή/και τα arrears του Δημοσίου η μετάφραση των προθέσεων σε υλοποίηση (implementation-implementation-implementation, που θάλεγε και η Κριστίν Λαγκάρντ ως ΔΝΤ, τι θα λέει διαφορετικό τώρα ως ΕΚΤ;) δεν παύει να απασχολεί. Ενώ δε η επικουρία του Ταμείου στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι και δεδομένη και σταθερά επανερχόμενη (αλλά χωρίς να συγκινεί το Eurogroup), η ισορροπία της 4ης Αξιολόγησης θα μπει στο μικροσκόπιο των διαβόητων Οίκων Αξιολόγησης – που δείχνουν επιφυλακτικοί , τώρα, παρά την αρχική/μετεκλογική  τοποθέτησή τους. Οπλισθείτε με ψυχραιμία…