Ο Μεγάλος Περίπατος, ο Κώστας Μπακογιάννης – και η απλή αναλογική

Του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Φίλους, πάντως, δεν έκανε πολλούς – πολιτικούς υποστηρικτές μάλλον λιγότερους – ως δήμαρχος Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης, με όλην αυτή την ιστορία του Μεγάλου Περιπάτου. Η οποία ήδη, ως δοκιμαστική φάση κλείνει/έκλεισε 3μηνο ζωής και λειτουργίας (ή: μη-λειτουργίας, άμα πέσει κανείς σε «σκληρό» αντιρρησία). Κάτι η πολυχρωμία στις λωρίδες – με το επιθετικό κόκκινο και το κίτρινο/πράσινο για ποδήλατα/πεζούς – κάτι η απόπειρα φύτευσης σε μεγα-γλάστρες με αιχμή τους φοίνικες στην Πανεπιστημίου, κυρίως όμως ο στραγγαλισμός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων μαζί και με το παράδοξο ποδηλατόδρομων που δεν διαθέτουν αρχή, κάτι το ύφος της όλης παρέμβασης μπροστά σ’ εκείνο του ιστορικού κέντρου (τριλογία, Ζάππειο), μ’ όλα αυτά περισσότεροι (ο καθένας με την δική του ενόχληση) βρέθηκαν ενοχλημένοι, διαφωνούντες, έξαλλοι. Παραδόξως, λίγοι δήλωσαν αντίθετοι με το μόνο αληθινά εξοργιστικό: τον τρόπο νομοθέτησης αυτής της παρέμβασης – με ΠΝΠ που επικαλέσθηκε τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού! – για να πάνε γρήγορα τα πράγματα.

Όταν φάνηκε η ενόχληση του κόσμου, ύστερα το φλερτ με την οργή, δημοτικές παρατάξεις όπως του Παύλου Γερουλάνου  (ας πούμε ΠΑΣΟΚ) ή και του Νάσου Ηλιόπουλου (ΣΥΡΙΖΑ), έσπευδαν να αποστασιοποιηθούν ή και να δηλώσουν ότι ουδέποτε είχαν εγκρίνει τις αρχικές αποφάσεις. Εκεί κάπου, προστέθηκε και η αμφισβήτηση του πόση βάση σε μελέτες είχε όλος ο σχεδιασμός, συν πόσο κοντά σε οποιονδήποτε σχεδιασμό ήταν η (άγαρμπη, στιγμές-στιγμές) εκτέλεση.

Ώσπου φθάσαμε στην τωρινή ανακοίνωση. Ότι η – ούτως ή άλλως δοκιμαστική, θυμίζουμε – εκδοχή του Μεγάλου Περιπάτου «διορθώνεται». όχι δε σε κάποια λεπτομέρεια, αλλά με την παραχώρηση (=επαναφορά) μιας ακόμη λωρίδας στην κυκλοφορία αυτοκινήτων. Ο Κώστας Μπακογιάννης, με αρκετά εκτενή δημόσια τοποθέτηση, εξήγησε ότι αυτό ακριβώς καταδεικνύει πως η παρέμβαση του Περιπάτου είναι όντως δοκιμαστική. ότι θα υπάρξουν κι άλλες, κλιμακωτές προσαρμογές με τον καιρό επίσης, να ανακοινώνει ότι θα υπάρξει το φθινόπωρο ανοιχτή/πιο ανοιχτή διαβούλευση κοκ.

Προσέξτε, τώρα: η εν λόγω «διόρθωση» έγινε στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου στις (21) ψήφους της παράταξης Κ. Μπακογιάννη προστέθηκαν οι (6) Π. Γερουλάνου, συν οι (ανά 1) Β. Καπερνάρου και Γ. Βουλγαράκη. Η εισήγηση έγινε μεν από τον Δήμαρχο, πλην η πλευρά Γερουλάνου κατέστησε γνωστό ότι η αλλαγή στην Πανεπιστημίου ήταν συνέπεια «10 όρων» που έθεσε η παράταξή του για να στηρίξει.

Δείτε, λοιπόν, κάτι ενδιαφέρον που προκύπτει εδώ, σχεδόν «από σπόντα»: η περίπτωση αυτή φέρνει στην επιφάνεια ένα καίριο πλεονέκτημα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με βάση τις ισορροπίες απλής (ή πάντως μη-υπερενισχυμένης) αναλογικής. Η παράταξη Μπακογιάννη, μόνη, δεν θα  μπορούσε να περάσει «το δικό της» για την δεύτερη φάση του Περιπάτου – 3μηνη και αυτή, υποτίθεται – καθώς οι 21 έδρες της στοιχίζονται δίπλα στις 8 Ηλιόπουλου, 6 Γερουλάνου, 5 Κασιδιάρη (…) και ανά 1 Καραμπελιά, Βουλγαράκη, Καπερνάρου, ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η μη συνθλιπτική/αυτοδύναμη πλειοψηφία υποχρεώνει σε συζήτηση, σε ξανακοίταγμα θεμάτων, σε συμβιβασμούς.

Ενώ, λοιπόν, ο Περίπατος θα συνεχίσει να συζητείται, να διχάζει, να προσαρμόζεται, ας σημειωθεί το πώς λειτούργησε σ’ αυτήν την περίπτωση η αναλογική. Που τόσο είχε τρομάξει, ήδη στην εκδοχή εφαρμογής της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ δεν τα κατάφερε να δοκιμαστεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Διερωτάται κανείς μήπως ο Κώστας Μπακογιάννης – που ούτως ή άλλως έδειξε να τόχει με το να αναδέχεται πολιτικό κόστος… – θα θεωρούσε χρήσιμο, για την διαδρομή του, να δείξει πώς χτίζονται συναινέσεις, έστω και με αφορμή προβλήματα.