Η Θεσσαλονίκη ως επιχειρηματικό hub και τουριστικός προορισμός

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Σεπτέμριος 2021, τ.1010

ΔΕΘ του Τάσου Τζήκα, Προέδρου ΔΕΘ-HELEXPO

Η ΔΕΘ έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου στα 95 χρόνια της ιστορίας της. Έζησε έναν παγκόσμιο πόλεμο, βομβαρδίστηκε, πέρασε μεγάλες αλλαγές, αλλά άντεξε, δείχνοντας τεράστιες αντοχές και προσαρμοστικότητα, κρατώντας τα μαθήματα του παρελθόντος ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Βιώνει το παρόν της με δυναμική, δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία και σχεδιάζει το μέλλον της με αιχμή την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα ανεβάσει τον εκθεσιακό πήχη πολύ ψηλά.

Η πορεία μέχρι την ανάπλαση είχε πολλά χρονικά ορόσημα, αλλά επισημαίνω ορισμένα κομβικά: το ένα ήταν το 2012, όταν εκπονήθηκε η χρηματοοικονομική μελέτη που σύγκρινε τα δύο σενάρια για το Εκθεσιακό Κέντρο, την παραμονή και ανάπλασή του στο κέντρο της πόλης ή τη μετεγκατάστασή του στη Σίνδο. Το δεύτερο σημείο ήταν το 2013, οπότε πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση των δύο εταιρειών, ΔΕΘ και Helexpo, και ο ενοποιημένος πλέον εκθεσιακός φορέας μπήκε σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά.

Το τρίτο σημείο ήταν όταν η ΔΕΘ-Helexpo συνεργάστηκε με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ και με το Τεχνικό Επιμελητήριο-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υποβάλλοντας το καλοκαίρι του 2017 αίτημα για την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), που δόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Το τέταρτο σημείο ήταν η διαβούλευση του ΕΧΣ τον Μάρτιο-Μάιο του 2019, ενώ επακολούθησε η έγκριση του χωρικού σχεδίου για την ανάπλαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Το πλέον πρόσφατο ορόσημο ήταν η ολοκλήρωση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το εμβληματικό αυτό έργο στα τέλη Ιουνίου, ο οποίος και ανέδειξε τη νικήτρια σχεδιαστική πρόταση για το νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο. Με το νέο Εκθεσιακό κέντρο η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει, πέραν των σύγχρονων εκθεσιακών υποδομών, έναν χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, αυτός ο πνεύμονας πρασίνου, που σήμερα δεν υφίσταται, θα μεταβάλει ριζικά και σε θετική κατεύθυνση τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας για χρήση στους κατοίκους της συνολικά περίπου το 50% της έκτασης του ακινήτου της ΔΕΘ.

Από τη δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου και τη λειτουργία της ΔΕΘ-Helexpo και όλων των επιχειρηματικών μονάδων που πρόκειται να αναπτυχθούν εκτιμάται ότι θα συντηρείται οικονομική δραστηριότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως και περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, οι 1.300 καινούργιες θέσεις στάθμευσης θα βελτιώσουν τις συνθήκες κίνησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά το νέο επιχειρηματικό κέντρο, που θα κατασκευαστεί στη ΔΕΘ, θα δημιουργήσει έναν πυρήνα επιχειρηματικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και πόλο έλξης των κατοίκων της πόλης.

Η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού διαθέτει μια δυνατή κεντρική ιδέα που προσδίδει ταυτότητα στο έργο. Δημιουργεί συνέχειες –οπτικές και κίνησης– με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, αλλά και μεταξύ των κτηρίων εντός του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου. H ιδέα δε των χαρακτηριστικών κυκλικών στεγάστρων που προτείνει είναι εξόχως εκφραστική και δημιουργεί ιδιαίτερες μορφές, χωρίς όμως να παρακωλύεται η λειτουργικότητα.

Η σχεδιαστική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ανοιχτών ημιυπαίθριων χώρων κάτω από τα στέγαστρα με εκπληκτική θέα στο πάρκο και τη θάλασσα. Παράλληλα, τα βιοκλιματικά high-tech στέγαστρα ενσωματώνουν πολλές διαφορετικές χρήσεις, όπως χρήση του βρόχινου νερού, ηλιακά ενεργειακά συστήματα, κλιματισμό κ.ά., εξυπηρετώντας τον επιθυμητό βιοκλιματικό χαρακτήρα των εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Η ανάπλαση είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την εκθεσιακή δραστηριότητα αλλά και για την τοπική οικονομία, αφού θα συμβάλει στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα επιχειρηματικό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε έναν τουριστικό προορισμό.
Ακόμη, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τους κατοίκους της και ιδιαίτερα για τους νέους, καθώς θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες οικονομικές συνθήκες, που θα δράσουν ως ανάχωμα στο brain-drain των χρόνων της κρίσης.